FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze snažno porasle, euro iznad 1,38 USD

Autor: neba
TOKYO, 16. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros snažno porasle, jer se ulagači nadaju odlučnim mjerama ministara financija eurozone za suzbijanje dužničke krize, nakon što su ECB i druge središnje banke jučer obećale kreditnu podršku europskim bankama.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto, a za toliko su skočile i cijene dionica u Hong Kongu i Južnoj Koreji.

Burzovni indeksi u Šangaju, Singapuru i Australiji porasli su između 0,4 i 1,7 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 2,3 posto.

Nakon što su jučer Europska središnja banka i druge najveće središnje banke u svijetu najavile neograničene dolarske kredite europskim bankama, kojima je u posljednje vrijeme zbog dužničke krize bio otežan pristup kreditima, ulagači se nadaju da će i ministri financija Europske unije na današnjem sastanku u Poljskoj najaviti odlučne mjere.

No, obećanje središnjih banaka o povećanju dolarske likvidnosti na financijskim tržištima nije impresioniralo sve ulagače.

„To će zasigurno pomoći djelomičnom povratku povjerenja ulagača. No, to nije dugoročno rješenje. Tržištu je potrebno odlučno rješenje dužničke krize kako bi se ulagačima potpuno vratilo povjerenje potrebno za daljnji snažniji rast cijena dionica“, kaže Spiros Papandopulous, ekonomist u banci National Australia.

Najava ECB-a da će, zajedno s drugim najvećim središnjim bankama, osigurati dovoljno kredita u dolarima za europski financijski sektor ublažila je strahovanja da će dužnička kriza prerasti u bankarsku.

Zbog toga je na valutnim tržištima euro ojačao. Jutros se njegov tečaj stabilno kreće oko 1,3850 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3715 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu cijena eura porasla je s jučerašnjih 105,25 na 106,35 jena, dok je u odnosu na švicarsku valutu ojačala s 1,2055 na 1,2075 franaka.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se kreće na jučerašnjim razinama od oko 76,70 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙