FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze pale, euro stabilan

Autor: neba
TOKYO, 14. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, unatoč jučerašnjem usponu Wall Streeta i europskih burzi, jer ulagači nisu uvjereni da dužnosnici eurozone imaju cjeloviti plan suzbijanja dužničke krize.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Australiji pale više od 1 posto.

Najveći je gubitnik, s padom za više od 3 posto, južnokorejski Kospi indeks, dok su cijene dionica u Singapuru i Šangaju oslabile manje od 1 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 2,3 posto. Taj je indeks sada 22 posto u minusu u odnosu na svoju najvišu ovogodišnju razinu, dosegnutu u travnju, dok se pad indeksa od 20 posto definira kao 'tržište medvjeda'.

Premda su jučer cijene dionica na europskim burzama i Wall Streetu porasle, zahvaljujući nadi da će europski dužnosnici uskoro poduzeti mjere za suzbijanje dužničke krize, azijska su tržišta jutros pod pritiskom jer ulagači nisu baš uvjereni u to.

„Neke europske banke možda će trebati dokapitalizirati, uz pomoć države. A to stvara puno nervoze i nesigurnosti“, kaže Simon Bonouvrie, portfelje menadžer u fondu Platypus Asset Management.

Posljednjih su dana dionice europskih banaka, posebice francuskih, bila pod snažnim pritiskom zbog njihove velike izloženosti državnim dugovima prezaduženih članica eurozone.

Tržišta su u defenzivi jer se špekulira o mogućem kontroliranom bankrotu Grčke, s obzirom da ta članica eurozone nije ispunila fiskalne ciljeve koji su joj postavljeni kada su Europska unija i Međunarodni monetarni fond odobrili Ateni paket financijske pomoći.

Za danas je najavljena telefonska konferencija između lidera Francuske, Njemačke i Grčke. Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je jučer da su prezadužene članice eurozone postigle napredak po pitanju zahtjeva međunarodnih kreditora.

„Telefonska konferencija mogla bi barem malo ublažiti nervozu i dati tržištima predah od 24 sata“, kaže Sean Callow, strateg u banci Westpac.

Unatoč dužničkoj krizi, na valutnim je tržištima euro stabilan. Njegove se tečaj jutros kreće na jučerašnjim razinama od oko 1,3630 dolara, nakon što je u ponedjeljak zaronio na samo 1,3495 dolara, najnižu razinu u sedam mjeseci.

U odnosu, pak, na japansku valutu cijena eura ponovno je zaronila ispod 105 jena, no ipak je još dosta daleko od 104,19 jena, najniže razine u 10 godina, na koju je pala u ponedjeljak.

Zbog prijetnji intervencijama središnje švicarske banke, tečaj eura prema 'švicarcu' i dalje se kreće iznad 1,20 franaka.

Dolar je, pak, oslabio prema japanskoj valuti, pa je njegov tečaj skliznuo s jučerašnjih 76,95 na 76,85 jena.

Nakon što je jučer skočila za više od 2 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku pala za 80-ak centi, na 89,40 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙