FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 18. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

MADRID - Nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo je u srijedu navečer u središtu Madrida protiv troškova posjeta pape Benedikta XVI. Španjolskoj, u vrijeme ekonomske krize u zemlji i vladina nametanja strogih mjera štednje. Prosvjednici su šetali središtem Madrida pod sloganom "Ništa za Papu iz moga poreza" i u transparente "Papa putuje, Papa plaća", dok se istodobno nekoliko stotina tisuća mladih okupilo u španjolskoj prijestolnici za Svjetski dan mladih ovoga vikenda. Papa će u Madrid doputovati danas, u četverodnevni posjet koji će kulminirati u nedjelju velikom misom u zračnoj luci Cuatro Vientos na kojoj se očekuje dva milijuna ljudi. Troškovi njegova boravka u Španjolskoj izazvali su lavinu kritika različitih skupina, od ateista, nezadovoljne mladeži, aktivista za prava homoseksualaca, pa sve do čak i nekih svećenika. Oni smatraju da troškovi iznose 100 milijuna eura, što je vlada opovrgla, ali nije objavila svoj iznos. Prosvjednici kažu da nemaju ništa protiv Papina dolaska, ali im smeta što to plaćaju iz vlastita džepa.

OSLO - Norveški terorist Anders Behring Breivik, koji je u dvama napadima u Norveškoj usmrtio 77 osoba, pripremao je i drugu bombu težu od jedne tone, izvijestio je u srijedu državni radio NRK pozivajući se na informacije ministarstva obrane. Breivik (32) pojavit će se pred sudom drugi put nakon uhićenja, kako bi mu se produljila kazna potpune zatvorske izolacije za još četiri tjedna, pošto je već četiri tjedna proveo u potpunoj izolaciji. Breivik je 22. srpnja detonirao automobil-bombu u središtu Osla, pri čemu je smrtno stradalo osam ljudi, a potom je u kampu za mlade na otoku Utoyi u blizini Osla iz vatrenog oružja ubio još 69 ljudi, uglavnom tinejdžera. Bomba koja je potom pronađena na jednoj farmi težila je između jedne i jedne i pol tone, izvijestio je državni radio NRK pozivajući se na informacije ministarstva obrane. Procjenjuje se da je bomba koja je eksplodirala u središtu Osla težila oko 950 kg. France presse prenosi kako norveška policija nije bila dostupna za komentar. Krajem srpnja policija je izvijestila da je na farmi, od Osla udaljenoj oko 140 km pronašla i uništila eksploziv, ne navevši količinu ni stanje eksploziva. Breivik je napade planirao godinama. France presse prenosi kako je unajmio farmu na nekoliko tjedana, navodno kako bi uzgajao povrće, no vjerojatnije kako bi mogao prikupljati gnojivo ne izazivajući sumnju. Poznat je podatak prema kojemu je početkom svibnja na farmu isporučeno šest tona gnojiva koje se može upotrijebiti za izradu eksplozivne mješavine.

BUDIMPEŠTA - Mađarska mora usvojiti nove mjere štednje kako bi postigla svoje ciljeve, kada je riječ o proračunskom deficitu, osobito kada se radi o poteškoćama u euro-zoni, izjavio je u srijedu premijer Viktor Orban. "S obzirom na to da je gospodarski rast ove godine pao s tri posto na dva posto, jasno je da će to prouzročiti deficit od 100 milijarda forinta (371,5 milijuna eura)", rekao je Orban na konferenciji za novinare. Vlada je za ovu godinu predvidjela rast od 3,1 posto, a deficit od 2,94 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). "Ispunjenje postavljenih ciljeva, kada je o deficitu riječ, zahtijevat će nove mjere", rekao je Orban, ne precizirajući kakve će odluke predložiti vlada. Nakon rasta od 0,3 posto u prvome kvartalu, Mađarska privreda u drugom je kvartalu počela stagnirati. Razlogom za to smatraju se pad izvoza i smanjenje potrošnje te vanjski dug. Od premijera Orbana se očekuje da novi prijedlog mjera štednje iznese na kongresu svoje stranke Fides, koji će se održati od 7. do 9. rujna. Na snazi je paket mjera, donesen u ožujku, čiji je cilj uštedjeti 8,7 milijardi eura u proračunu do 2014. Najzaduženija nova članica EU-a, Mađarska, već je smanjila svoj vanjski dug s 81 posto na 77 posto BDP-a, a krajnji je cilj 2014. dug smanjiti na 65 do 70 posto BDP-a.

PARIZ - Broj stanovnika na planetu premašit će do kraja ove godine granicu od sedam milijarda, objavio je u četvrtak Francuski institut za demografske studije (INED). Granica od šest milijarda stanovnika premašena je 1999. godine, navodi INED. Bilo je potrebno 12 godina da se broj Zemljana popne na sedam milijarda, a do sljedeće granice od osam milijarda bit će potrebno 14 godina jer se stopa rasta stanovnika u svijetu usporava, procjenjuje institut. Nakon toga bi se broj svjetske populacije trebao stabilizirati na između devet i deset milijarda sve do kraja stoljeća. Rast populacije na svijetu smanjit će u ovoj godini na 1,1 posto, dok je prije 50 godina, primjerice, iznosio dva posto. To se događa zbog smanjenog fertiliteta diljem svijeta. Danas broj djece po ženi iznosi u prosjeku 2,5, a prije pola stoljeća bio je pet. Međutim, razlike u svijetu ogromne su, od Nigera gdje žena u prosjeku rađa sedmero djece, do Tajvana gdje je taj prosjek 0,9. Rast stanovništva najizraženiji je u subsaharskoj Africi, dijelovima Arapskog poluotoka i u područjima od Afganistana do sjeverne Indije. Trenutačno skupinu sedam najmnogoljudnijih zemalja svijeta čine Kina (1,33 milijarde stanovnika), ispred Indije (1,17 milijarda), SAD-a (306,8 milijuna), Indonezije (243,3 milijuna), Brazil (191,5), Pakistana (180,8) i Nigerije (162,3). Do godine 2050. Indija (1,69 milijarda po procjeni) trebala bi preteći Kinu (1,31), a Nigerija (433 milijuna) Sjedinjene Države (423 milijuna), smatra INED.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙