FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21.00

Autor: sdje
ZAGREB, 17. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21.00:

ZAGREB

Žalbeni sudac Haaškoga suda Theodor Meron sazvao je u srijedu statusnu konferenciju u predmetu "Gotovina-Markač" za 12. rujna kada ističe rok za odgovor haaškoga tužiteljstva na žalbe generala Ante Gotovine i Mladena Markača na prvostupanjsku presudu kojom su proglašeni krivima i osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje. Na statusnoj konferenciji razmatraju se daljnji koraci u žalbenom postupku. Obrane dvojice hrvatskih generala 1. su kolovoza predale žalbu na prvostupanjsku presudu i nakon toga počeo je teći 40-odnevni rok za tužiteljski odgovor.

AMAN

Sirijska vojska provela je u srijedu pretres kuća u lučkom gradu Latakiji, koji je pod njihovom opsadom već peti dan, a do sada je, kako su kazali stanovnici, uhićeno nekoliko stotina ljudi koji su odvedeni na jedan stadion, u nastojanju da se uguše prosvjedI protiv režima aktualnog predsjednika Bašara al-Asada. Prema procjenama organizacija za zaštitu ljudskih prava, u nasilnom gušenju proturežimskih prosvjeda u Siriji, koji traju od sredine ožujka, ubijeno je više od 1.700 civila, a uhićeno je najmanje 12.000 ljudi. Međunarodna zajednica vrši sve veći pritisak na Damask da prekine nasilje i provede reforme, a UN je danas priopćio da je iz Sirije povukao 26 svojih zaposlenika koji ne spadaju u neophodno potrebno osoblje, kao i članove njihovih obitelji. EU, SAD i arapske zemlje u srijedu su zatražile sazivanje izvanredne sjednice UN-ova Vijeća za ljudska prava tijekom koje bi se raspravljalo o stanju u Siriji, rekli su diplomati za France presse. Prema zadnjim informacijama sirijske su snage u srijedu ubile najmanje četvero civila.

ISTANBUL

Organizacija islamske konferencije (OIC) na izvanrednom je summitu održanom u Istanbulu, obećala Somaliji pomoć od 350 milijuna američkih dolara, izvijestio je u srijedu glavni tajnik OIC-a Ekmeledin Ihsanoglu. Britanci su u srijedu izvijestili kako bi u Somaliji od gladi moglo umrijeti na stotine tisuća djece ukoliko međunarodna zajednica ne reagira na odgovarajući način na glad u toj zemlji. Britanci su se za pomoć Somaliji obvezali prikupiti više od 60 milijuna funta, nastojeći pomoći humanitarnim organizacijama koje tvrde kako je riječ o najtežoj suši koja je pogodila Somaliju, Keniju i Etiopiju.

CARACAS

Venezuelski predsjednik Hugo Chavez u srijedu je izjavio kako planira nacionalizirati industriju zlata - uključujući njegovo vađenje te njegovu preradu - i da će iskoristiti proizvodnju kako bi osnažio međunarodne rezerve. Chavez je u programu državne televizije izjavio da će nacionalizaciju provesti predsjedničkim dekretom u predstojećim danima. Cijene zlata u srijedu su nastavile rasti već treći dan uzastopno i na Londonskoj burzi dosegle cijenu za brzu isporuku od 1,790,3 dolara za uncu (31,1 g), javila je agencija Reuters.

MOSKVA

Ruski i iranski ministar vanjskih poslova izrazili su u srijedu nadu da će se međunarodni pregovori o iranskom nuklearnom programu, koji su blokirani od siječnja, nastaviti zahvaljujući ruskom prijedlogu koji je Teheran ocijenio "pozitivnim". Ruski ministar Sergej Lavrov je izrazio nadu da će ruski prijedlog omogućiti obnovu pregovora s velikim silama skupine 5+1 (SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Kina i Njemačka). Lavrov je sredinom srpnja, u povodu sastanka s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Washingtonu, predložio obnovu pregovora pristupom "korak po korak", od najlakših to težih pitanja, kako bi se riješio problem iranskog nuklearnog programa. Velesile bi na pozitivan odgovor Irana trebale odgovoriti ublažavanjem sankcija.

BEJRUT

Vođa Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah izjavio je u srijedu kako optužnice podignute protiv četvorice pripadnika te šijitske militantne organizacije, koje ih terete za povezanost s ubojstvom libanonskog političara Rafika Haririja, ne sadrže "nikakve izravne dokaze" protiv njih. U optužnici, objavljenoj u srijedu nakon šestogodišnje istrage navodi se da su četvorica pripadnika Hezbolaha osumnjičena za ubojstvo libanonskog političara Rafika Haririja povezana s tim ubojstvom uglavnom neizravnim dokazima koji se oslanjaju na zapise telefonskih poziva.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙