FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 14. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

TRIPOLI - Glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim u nedjelju je izjavio kako raspolaže informacijom prema kojoj NATO planira napade na Rad Džedir, granični prijelaz i kontrolnu točku između Libije i Tunisa, da bi se na taj način otvorio put napredovanju pobunjenika. "Raspolažemo informacijom prema kojoj NATO planira žestoko bombardirati kontrolnu točku u pograničnom području - Ras Džedir kako bi pružio priliku naoružanim bandama (pobunjenicima), od kojih su neki na položajima s tuniske strane, da prodru na libijski teritorij", rekao je za novinsku agenciju France Presse Ibrahim, ocijenivši takve NATO-ove namjera "iznimno opasnima" te upozorivši kako je spomenuta kontrolna točka mjesto prijelaza "tisuća Libijaca, među kojima je puno žena i djece". "Bombardiranjem pogranične točke NATO će počiniti novi masakr", smatra Ibrahim te upozorava kako je riječ o "protuzakonitom potezu". "Pozdravljamo tunisku vladu i potičemo je da uloži više napora da se Tunis ne pretvori u polazišnu točku za napade na Libiju, kao i tuniski narod koji sprečava istovare pošiljki s oružjem "namijenjene libijskim pobunjenicima u južnoj tuniskoj luci Zarzisu", rekao je. Ibrahim je pozvao i međunarodnu zajednicu na intervenciju, kako bi se spriječio napad na Libiju te je pozvao UN da osudi trgovinu oružja iz Tunisa u Libiju, jer je riječ o kršenju UN-ovih rezolucija 1970 i 1973.

PEKING - Tisuće ljudi prosvjedovalo je u nedjelju u sjeveroistočnoj Kini tražeći izmještanje petrokemijskog postrojenja iz kojeg je, kako se strahuje, došlo do izlijevanja otrovnih tvari, javili su državni mediji. Prosvjednici su se u lučkom gradu Dalianu u pokrajini Liaoning suočili sa zidom interventnih policajaca ispred lokalne vlade i došlo je do manjih okršaja, ali nema izvješća o povrijeđenima, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua. Državni mediji su javili prošloga ponedjeljka kako su stanovnici Daliana bili prinuđeni pobjeći kada je oluja koja je bješnjela sjeveroistočnom obalom Kine izazvala valove koji su probili nasip koji štiti postrojenje za proizvodnju paraxylena (PX), otrovnog petrokemijskog proizvoda koji se koristi u proizvodnji poliestera. Mada su vlasti obnovile nasip i ustvrdile kako nije došlo do izlijevanja ovaj incident je izazvao paniku zbog sumnje da je možda došlo do ispuštanja PX-a podjarujući odbojnost prema ovome projektu. Izljevi gnjeva javnosti tipični su pokazatelji sve većeg nezadovoljstva s kojim se suočavaju kineski čelnici opsjednutih očuvanjem stabilnosti koji se bore da uravnoteže gospodarski rast i narastajući bijes javnosti zbog zagađenja i prijetnji okolišu.

INDIANAPOLIS - Četiri su osobe poginule i najmanje je 40 ozlijeđeno kada se u subotu po jakom vjetru urušila pozornica u Indianapolisu, svega nekoliko minuta prije nego što je počeo koncert country glazbe. Svjedoci kažu da je bilo vjetrovito i da je kiša počela padati. Glazbeni kritičar Indianapolis Stara David Lindquist kazao je u poruci na Twitteru da se čitava pozornica urušila, a gledatelji su pokušavali zadržati urušavanje pozornice kako bi se oni uhvaćeni ispod mogli izvući. Ispod pozornice su garderobe.

ANKARA - Tri turska vojnika poginula su u subotu u sukobu turske vojske i kurdskih pobunjenika na jugoistoku Turske, objavio je turski vojni izvor. Pripadnici Radničke stranke Kurdistana (PKK) napali su u pokrajini Sirnak iz zasjede jednu tursku patrolu, prenijeli su AFP-u izvori koji su željeli ostati anonomni. U lipnju je 13 turskih vojnika ubijeno u sukobu s pripadnicima PKK u pokrajini Dijarbakir. Turska, SAD i EU smatraju PKK terorističkom organizacijom. Ona se od 1984. bori za neovisnost jugoistoka Turske nastanjenog Kurdima i u sukobima je od tada poginulo oko 45.000 ljudi.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙