FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 20. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

SYDNEY - Rupert Murdoch, osnivač medijske tvrtke News Corp., morat će i u Australiji odgovoriti na "teška" pitanja, izjavila je u srijedu australska premijerka Julia Gillard, dok u Australiji raste pritisak oko pokretanja istrage nakon medijskog skandala u Britaniji. Gillard je odbila komentirati Murdochove izjave u utorak pred britanskim parlamentarnim povjerenstvom, ali je rekla da je australska javnost zabrinuta. Australac Murdoch u svojoj je domovini počeo podizati svoju medijsku tvrtku prije nego li je od nje napravio transkontinentalno carstvo. Ondje posjeduje novine i tv postaje, okupljene u tvrtku News Limited koja dominira australskim tržištem medija. "Ne želim komentirati njegove izjave, ali mislim da si Australci postavljaju pitanja o News Limitedu u Australiji i žele da podružnica odgovori na teška pitanja", kazala je Gillard. Direktor australske podružnice News Corpa John Hattigan kazao je da u Australiji nije bilo ničeg usporedivog s prisluškivanjem kakvo su provodili novinari britanskog tabloida News of the Worlda, koji je Murdoch zatvorio. Hartigan je kazao da je spreman surađivati s istražnim povjerenstvom čije osnivanje zahtijeva australska Stranka zelenih. Gillard je rekla da je otvorena prema tom prijedlogu.

KANDAHAR - Talibani su u srijedu ujutro iznenađujućom sms porukom objavili svijetu da je umro njihov vrhovni vođa Mula Omara, samo da bi nešto kasnije njihov glasnogovornik demantirao informaciju ustvrdivši da su se njihove telefone "hakirali zapadnjaci". "Zapovjedništvo Islamskog Emirata Afganistana (ime talibanskog režima u Afganistanu između 1996. i 2001.) objavljuje da je Mula Omar preminuo. Neka ga blagoslovi Bog", navodi se sms poruci koju su primili različiti svjetski mediji, koja je poslana s telefona Zabihulaha Mudžahida, talibanskog glasnogovornika. Mudžahid je brzo i odlučno odbacio tu tvrdnju. "Nismo mi to poslali. Amerikanci su hakirali naše mobilne telefone i poslali tu poruku medijima", objasnio je. Drugi glasnogovornik talibana Kari Jusuf Ahmadi također je to opovrgao. "To je lažna poruka. Zapadnjaci su hakirali naše telefone i poslali tu poruku s naših brojeva u svijet. Lažna je vijest, Mula Omar nije mrtav, živ je", naglasio je.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel drže da je važno riješiti krizu u euro zoni radi podrške svjetskom gospodarstvu, objavila je u utorak Bijela kuća nakon telefonskog razgovora dvoje čelnika. "Predsjednik je razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o krizi u euro zoni", prije summita čelnika zemalja monetarne unije u četvrtak, i složili su se kako je "važno učinkovito djelovati na tu krizu, kako bi se potaknuo gospodarski oporavak u Europi, kao i svjetsko gospodarstvo", naglasila je Bijela kuća. Taj telefonski razgovor Obame i Merkel, nešto više od mjesec dana nakon što su njemačkoj kancelarki ukazane sve počasti tijekom službenog posjeta Washingtonu, obavljen je dok je Merkel ugasila sve nade u veliku reformu euro zone na summitu u četvrtak. Kancelarka je u utorak upozorila da neće biti velikog spektakularnog napretka tijekom tog summita, sazvanog u trenutku kada se postavlja pitanje prekida otplate grčkog duga.

DEN HAAG/ZAGREB - Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) potvrdilo je u utorak presudu bivšoj glasnogovornici tužiteljstva Florence Hartman za nepoštivanje suda jer je u svojoj knjizi "Mir i kazna" objavila povjerljive informacije, te će tako ipak morati platiti globu od 7.000 eura. Raspravno vijeće ICTY-a je 14. rujna 2009. osudilo Hartman za nepoštivanje suda zbog objavljivanja povjerljivih informacija u poglavlju knjige "Skriveni ključni dokumenti o genocidu", kao i nekih transkripata sa suđenja Slobodanu Miloševiću. Sud joj je naložio da novčanu kaznu plati u dvije rate po 3.500 eura, ali se Hartman žalila na tu presudu. Žalbeno vijeće sada traži da prvu ratu plati do 18. kolovoza 2011., a drugu do 19. rujna iste godine, odbacivši Hartmanovo pozivanje na slobodu izražavanja kao novinarke te objašnjenje da je Haški sud već bio objavio informacije koje je ona iznijela u svojoj knjizi. Optužnica protiv Hartman podignuta je u kolovozu 2008., a suđenje se održalo 15., 16., i 17. lipnja te 1. srpnja 2000., dok je završne riječi sud čuo 3. srpnja.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙