FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: bcav
ZAGREB, 25. srpnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

OSLO - Napadač koji je pobio više desetaka mladih kampera na norveškom otoku Utoyu koristio je posebne dum-dum metke koji se raspadnu u tijelu i uzrokuju najteže unutarnje ozljede, izjavio je glavni kirurg bolnice u kojoj se liječe žrtve pokolja. Balistički stručnjaci kažu da su dum-dum meci manje težine i mogu imati veću preciznost s različitih udaljenosti, a obično ih koriste lovci na male životinje. Istovremeno, policija u Oslu obrazložila je zašto je od prve dojave o pucnjavi na otoku Utoyo do uhićenja napadača u petak proteklo oko sat vremena. Lokalna policija u okrugu dobila je prvu dojavu o pucnjavi u 17:26 sati, a budući da je Utoyo udaljen četrdesetak kilometara, skupina naoružanih policajaca stigla je na otok brodom u 18:25 sati. Osumnjičeni Anders Behring Breivik predao se dvije minute poslije, bez otpora.

TRIPOLI - Eksplozije odjekuju Tripolijem u nedjelju navečer, drugu noć zaredom, a Velika Britanija tvrdi da je bombardiranje snaga NATO-a nanijelo golemu štetu teško utvrđenom stožeru libijskog vođe Moamera Gadafija. Gadafi se uspjeva održati na vlasti unatoč četveromjesečnim zračnim udarima NATO-a i sukobu s ponunjenicima koji traže prekid njegove 41-godišnje vladavine i koji su zauzeli velik dio te zemlje na sjeveru Afrike. Bombe su počele padati na Tripoli u jedan sat popodne, dan nakon što je NATO bombardirao zapovjedništvo libijske vojske u glavnom gradu.Britanski general bojnik Nick Pope izjavio je da su britanski borbeni zrakoplovi gađali visoki zid koji okružuje Gadafijev kompleks al-Aziziyah.

TOKIO - Potres magnitude 6,2 pogodio je sjeveroistok Japana, ali zasad nema dojava o šteti i nije oglašeno upozorenje za tsunami, priopćio je američki Geofizički institut (USGS). Potres se dogodio 79 km jugoistočno od Sendaja u prefekturi Miyagiju, blizu područja gdje je bio epicentar katastrofalnog potresa i tsunamija 11. ožujka, dodaje institut. Epicentar potresa bio je na dubini od 35 km. Japan su 11. ožujka pogodili razorni potres i cunami koji su odnijeli oko 22.000 života i uzrokovali ozbiljan incident u nuklearci Fukushimi Daiichi, teško oštećenoj u potresu.

COTONOU - Talijanski tanker s teretom dizel goriva napali su pirati u vodama Benina, u Gvinejskom zaljevu, doznaje se od beninske mornarice. Kako navodi talijanska novinska agencija, na brodu Anema e Core, brodara Armatori Spa di Torre del Greco, sa sjedištem u Napulju su 23 člana posade, među kojima 20 Filipinaca, dvojica Talijana i zapovjednik rumunjske nacionalnosti.

BEOGRAD/NOVI SAD - U Beogradu i Novome Sadu su, u povodu nedavne mađarske oslobađajuće presude Sandoru Kepirou optuženom za ratne zločine u Novom Sadu 1942. godine, održani prosvjedi pod sloganom ''Kriv je!'' s kojih je od mađarskog pravosuđa zatraženo ponavljanje suđenja. Prosvjede je organizirala nevladina udruga Društvo za očuvanje sjećanja na Holokaust. Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik tog tužiteljstva Bruno Vekarić rekao kako je tužiteljstvo dostavilo svu potrebnu dokumentaciju mađarskim kolegama i da se sada čeka drugostupanjska presuda. Mađarski sud je 18. srpnja oslobodio krivnje Sandora Kepiroa (97), koji je optužen da je kao zapovjednik mađarske žandarmerije sudjelovao u pogubljenju najmanje 1.300 Novosađana, među kojima je bilo i 168 djece, u vrijeme okupacije 1942.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙