FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 8. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijest iz svijeta do 12,30 sati.

SARAJEVO - Poljoprivrednici s područja Federacije Bosne i Hercegovine u ponedjeljak su blokirali nekoliko graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske a više stotina članova različitih udruga koje okupljaju poljoprivrednike okupilo se na prosvjedu ispred sjedišta federalne vlade u Sarajevu koja je izvanredno zasjedala. Prema izvješćima policije i lokalnih medija blokirane su ceste koje vode ka graničnim prijelazima Doljani kod Metkovića, Kamensko kod Livna, Izačić kod Bihaća te Orašje. Prema informacijama iz bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) promet kod Doljana i Kamenskog u potpunom je prekidu a preko Izačića i Orašja odvija se otežano. Promet pred sjedištem vlade Federacije BiH u Sarajevu je blokiran a prosvjednici su tamo parkirali i veći broj traktora te priključnih vozila. Poljoprivrednici iz FBiH traže od vlade isplatu poticaja za zadnje tromjesečje 2010., formiranje zaštitne cijene za pšenicu i mlijeko te preraspodjelu sredstava namijenjenih kao poticaj proizvodnji hrane u 2011. "Nama je cilj da prosvjede što prije okončamo, ovo su prosvjedi protiv vlade Federacije a ne građana", rekao je za Hinu predsjednik Seljačkog saveza Federacije BiH Dragan Pavlović. Dodao je da će se blokada nastaviti dok se ne ispune uvjeti poljoprivrednika.

KIJEV - Sud je u ponedjeljak odbio zahtjev obrane bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko za njezinim puštanjem iz pritvora tijekom suđenja koje se vodi pod optužbom za zloupotrebu dužnosti. U trenutku dok je sud objavljivao odluku tisuće sljedbenika, okupljene pred kijevskim sudom, pozivale su na njezino oslobađanje. Timošenko je stavljena u pritvor u petak zbog nepoštivanja suda odnosno nakon što je nazivala suca marionetom predsjednika Viktora Janukoviča, njezina političkog protivnika. SAD i EU kritizirali su određivanje pritvora Juliji Timošenko.

KABUL - Američki helikopter koji je u subotu srušen u Afganistanu, kada je poginulo 30 američkih vojnika, srušili su talibani koji su američkim specijalnim snagama postavili zamku davanjem lažnih informacija, rekao je u ponedjeljak jedan izvor afgnistanske vlade francuskoj novinskoj agenciji France Presse. Taj pad helikoptera je najteži gubitak koalicije od početka sukoba u Afganistanu, prije blizu 10 godina. "Potvrđeno je da je helikopter srušen i da je pao u zamku šefa lokalnih talibana Karija Tahira", rekao je neimenovani izvor. "Davao je Amerikancima lažne informacije o sastanku talibanskih pobunjenika u jednom kompleksu. Znao je kojim putem će krenuti helikopteri i zauzeo položaje s obje strane doline", objasnio je taj izvor. Kade je stigao helikopter je napadnut raketama i modernim protuzračnim naoružanjem. Isti izvor je rekao da su se u helikopteru nalazile specijalne snage, a pozvan je u pojačanje američkim postrojbama koje su napale sumnjivi objekt u kojem se nalazilo 30 talibana, umjesto 8 koliko im je netočno rekao.

LONDON - Libijsko pobunjeničko Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) je na 70 stranica sročilo izvješće za razdoblje nakon Moamera Gadafija, kako bi izbjegli kaos kakav je doživio Irak nakon pada Sadama Huseina, izvijestio je britanski The Times u ponedjeljak. Pobunjenici priznaju da postoji malo izgleda za svrgavanje čelnika koji tako dugo vlada, ali dodaju da se nadaju da će ga unutrašnje podjele prisiliti na odlazak. Libijski pobunjenici imaju operativnu snagu u Tripoliju od između 10.000 i 15.000 ljudi za osiguranje glavnog grada i hvatanje pobornika Moamera Gadafija. Prema tom planu regrutiralo bi se 5.000 policajaca radi osiguranja privremene vlade. Pobunjenici navode da su pridobili 800 dužnosnika sadašnje vlade, nastavlja Times. Dokument također razrađuje osiguranje telekomunikacija, prijevoza i energetskog sektora nekoliko sati nakon rušenja režima. Pobunjenici posebice računaju na istupanja i drže da se oko 70 posto visokih dužnosnika sadašnje vlasti pridružilo novom režimu. NTC je potvrdio vjerodostojnost dokumenta, ali je tražio od britanskog lista da ne spominje neke važne točke koji bi mogle omesti operacije u tijeku.

MOSKVA - Zrakoplov Antonov s 36 putnika i članova posade hitno je u ponedjeljak sletio u Blagoveščensku na ruskom krajnjem istoku, pri čemu je 5 osoba ozlijeđeno, naveo je ured ruskog ministarstva za hitna stanja. "Antonov-24 na vezi između Irkutska u Sibiru i Habarovska na krajnjem istoku, sletio je s piste nakon slijetanja i zračnoj luci Blagoveščensku", stoji u priopćenju ureda. "Pet putnika je ozlijeđeno, a troje, među kojima jedno dijete, je hospitalizirano", dodao je ured. Zrakoplov je skrenuo s putanje zbog jake kiše i vjetra.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙