FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 22. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijest iz svijeta do 9,30 sati:

BEOGRAD - Kolona vozila u kojoj se prema pretpostavkama nalazi donedavno posljednji haaški bjegunac Goran Hadžić napustila je jutros zgradu Posebnog suda za ratne zločine u Beogradu, javljaju tamošnji mediji. Kako javlja agencija Beta, Hadžića su jutros oko osam sati posjetile ljubavnica i izvanbračna kćer i napustile zgradu Suda dvadesetak minuta kasnije. Nedugo nakon toga zgradu je napustila kolona blindiranih vozila uz jake mjere osiguranja. Hadžićevi odvjetnici u međuvremenu su potpisali dokument u kojem se i oni odriču prva na žalbu na Hadžićevo izručenje Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju. Hadžić je takav dokument potpisao još u četvrtak.

OTTAWA - Kanadski sud odobrio je u četvrtak nakon dvanaestogodišnje pravosudne sage izručenje Laija Changxinga, najtraženijeg kineskog kriminalca, što je službeni Peking odmah pozdravio. Lai bi Kini mogao biti izručen već u subotu. "Pozdravljamo odluku kanadskog suda", priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova. "Lai Changxing je prvoosumnjičeni u masovnom slučaju krijumčarenja u Xiamenu", navodi se u priopćenju. Lai, bivši poduzetnik iz Xiamena, lučkog grada u pokrajini Fujianu, u Kanadu je pobjegao s obitelji 1999. godine nakon što su ga kineske vlasti optužile za vođenje skupine organiziranog kriminala, koja je krijumčarenjem oštetila državu za više od šest milijarda dolara. Radi se o slučaju koji je izbio nakon uspostave posebne ekonomske zone u Xiamenu i pretvorio se u jedan od najvećih kineskih političkih skandala u nekoliko desetljeća u koji su bile uključene desetine lokalnih korumpiranih političara i moćnika. Čak 14 od njih na suđenjima je kasnije osuđeno na smrt. Kina se obvezala da Lai neće biti osuđen na smrtnu kaznu, jer je to bio kanadski uvjet za izručenje. Lai je tvrdio da se radi o politički montiranim optužbama i zatražio je politički azil u Kanadi, ali mu to tamošnje vlasti nisu odobrile. Njegov slučaj dugo je vremena opterećivao kinesko-kanadske odonose.

NUSA DUA - Sjedinjene Države, koje već dvije godine nastoje uspostaviti dijalog s Mjanmarom, žele da tamošnji režim pokaže dobru volju i oslobodi političke zatvorenike, te počne razgovarati s oporbenom čelnicom Aung San Suu Kyi, rekla je u petak na Baliju američka državna tajnica Hillary Clinton. "Mjanmar je i dalje problem", rekla je na konferenciji ASEAN-a (Organizacija zemalja jugoistočne Azije) u Indoneziji. "Izbor je jasan. Oni moraju poduzeti te mjere ako žele vratiti povjerenje vlastita naroda i povjerenje međuanrodne zajednice". "Očekujemo od vlade da bezuvjetno oslobodi više od 2000 političkih zatvorenika koji trunu po zatvorima", rekla je Clinton, napomenuvši kako je nužan i dijalog s oporbom, napose s Aung San Suu Kyi, dobitnicom Nobelove nagrade za mir. Mjanmar "neće prihvatiti nikakve preduvjete" za razvoj bilateralnih veza, kojemu je glavna zapreka produljenje gospodarskih sankcija, rekao je u svibnju Wunna Maung Lwin, mjanmarski ministar vanjskih poslova. Visoki američki dužnosnik rekao je novinarima da je Washington "razočaran" nakon dvogodišnjih nastojanja da smekša režim. Vojnu diktaturu je koncem ožujka zamijenila civilna vlast izabrana na izborima koje je međunarodna zajednica ocijenila predstavom. No SAD, po tom izvoru u okružju Clinton, misli ipak da je nova vlast spremnija za dijalog.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙