FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: ilov
ZAGREB, 13. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21 sat:

MOSTAR - Čelnici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i više hrvatskih udruga izvan domovine pozvali su na subotnjem sastanku u Mostaru bošnjačku i srpsku stranu te međunarodnu zajednicu da više ne dopuste nametanje nelegitimnih narodnih predstavnika u vlasti kao što se to dogodilo nakon posljednjih izbora najavljujući snažno lobiranje da u ustavnim promjenama Hrvati ostvare jednakopravnu poziciju u BiH. "Cilj je apsolutno osigurati ustavnu i stvarnu jednakopravnost Hrvata u BiH s druga dva naroda oko čega su nam predstavnici iseljenih Hrvata iskazali punu potporu. To se može ostvariti kroz izmjenu ustava i izbornog zakona kako bi legitimni predstavnici Hrvata bili u vlasti", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović koji je i predsjednik HDZ-a BiH.

BERLIN - Zona eura može se reformirati samo "korak po korak", a ne brzo jer mora imati potporu svojih građana, ocijenio je u subotu njemački ministar financija Wolfgang Schauble. "Osnažit ćemo Pakt o stabilnosti", rekao je ministar u razgovoru za tjednik Spiegel od ponedjeljka. No "europske institucije možemo ojačati, kako bismo sada željeli i to odmah, samo korak po korak", dodao je. "Moramo povesti i naše građane s nama." Schaeuble je ponovno istaknuo da se protivi prijedlogu o uvođenju euro-obveznica. "Pri tome ostajemo: neće biti zajedničkih dugova i pomoći u beskonačno. Postoje mehanizmi potpore, koje nastavljamo razrađivati, pod strogim uvjetima."

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama i saudijski kralj Abdalah pozvali su u subotu Siriju da odmah prekine nasilje, objavila je Bijela kuća. Dvojica čelnika, koji su razgovarali telefonom o "regionalnim pitanjima i situaciji u Siriji", izrazili su "duboku zabrinutost zbog nasilja sirijske vlade protiv njezinih građana". "Suglasili su se da brutalna kampanja nasilja sirijskog režima protiv njegova naroda mora odmah prestati i obećali nastavak konzultacija o toj situaciji u danima koji dolaze", po priopćenju.

CHARLESTON - Rick Perry, konzervativni guverner Teksasa, najavio je u subotu kandidaturu za američkog predsjednika i time se uključio u utrku za nominaciju republikanske stranke za mogućeg protivnika sadašnjeg predsjednika Baracka Obame na predsjedničkim izborima 2012. Perry je kandidaturu najavio u izjavi uoči obraćanja na skupu konzervativaca u Južnoj Carolini, koji predstavlja uvod u njegovu kampanju.

PARIZ - Svi kubanski mediji, glazbenici, likovni umjetnici, mladi kamperi i čak transseksualci odali su u subotu počast bivšem kubanskom predsjedniku Fidelu Castru koji je proslavio 85. rođendan. U odsustvu "Komandanta", koji se povukao s vlasti prije pet godina iz zdravstvenih razloga, 22 umjetnika iz devet zemalja sudjelovalo je u "Serenadi vjernosti" izvedenoj u kazalištu "Karl Marx" u Havani, pred 5.000 uzvanika i u nazočnosti visokih dužnosnika.

TOULOUSE - Tibetanski duhovni vođa Dalaj-lama ocijenio je u subotu tijekom posjeta Francuskoj da su arapske revolucije znak da je "put demokracije i slobode jedini mogući put" te izrazio zabrinutost zbog gospodarske krize u svijetu. "Revolucije u arapskom svijetu vrlo su jasan znak da je put demokracije i slobode jedini mogući, to je ono čemu teže svi narodi jer je jedini ispravni način vladanja", rekao je. Dalaj-lama je također kazao da će Tibetanci biti ti koji će odlučiti o opstanku institucije dalaj-lame te da će on sam odlučiti o svojoj reinkarnaciji.

PRAG - Nekoliko tisuća osoba sudjelovalo je u subotu u Pragu u prvome mimohodu homoseksualaca koji se, u sklopu "Gay Pridea" od srijede održava u ovome gradu usred žučnih polemika u određenim političkim krugovima. Prosvjednici, koji su se pridružili homoseksualcima u obrani njihovih prava te da bi pozvali na toleranciju, okupili su se tijekom poslijepodneva na Trgu Republike u središtu grada.

PRAG - Češki borac protiv komunizma, koji je svojim bijegom na slobodu 1953. osramotio totalitarni komunistički blok, umro je u subotu u Sjedinjenim Državama, objavila je televizija. Ctirad Masin (81) bio je dio diverzantske skupine sastavljene od braće Masin koja je ubila sedam osoba u prvima danima Hladnoga rata, uključujući njemačke vojnike i češkog civila. Skupina je izvodila napade u Čehoslovačkoj prije nego je pobjegla u Zapadni Berlin.

BUDIMPEŠTA - Mađarska je policija uhitila više osoba nakon što je pronašla četiri zakopana ljudska tijela u Budimpešti, javila je mađarska novinska agencija MTI u subotu pozivajući se na izjavu ravnatelja mađarske policije Zoltana Csinera. Prema riječima Csinera, policija sumnja da su zakopana tijela žrtve skupine beskućnika, čiji je vođa također među uhićenima. Na moguće počinitelje upozorio je jedan muškarac podrijetlom iz Rumunjske, koji je navodno bio svezan i živ zakopan, ali se uspio osloboditi. Motivi počinitelja još nisu poznati.

LYON - Promet na glavnoj francuskoj autocesti u subotu je polovinom dana bio otežan zbog smjene turista koji se vraćaju i koji odlaze na godišnji odmor te zbog produljenog vikenda radi blagdana Velike gospe 15. kolovoza, pa se u jednom trenutku u oba smjera stvorila kolona duga 793 km, što je rekordna brojka ovoga ljeta. Francuski Centar za informacije o prometovanju na cestama i autocestama (CNIR) izvijestio je o velikim gužvama, osobito južno od Lyona. Prošle je godine kolona istoga vikenda bila duga 504 km, a 6. kolovoza ove godine bila je dugačka 723 km.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙