FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: većina azijskih burzi porasla, euro stabilan

Autor: neba
TOKYO, 16. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast Wall Streeta, treći dan zaredom, dok je tečaj eura stabilan uoči današnjeg sastanka čelnika Njemačke i Francuske.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u blagom minusu, dok su cijene dionica u Šangaju i Australiji oslabile 0,3 posto.

Južnokorejski Kospi indeks skočio je, pak, više od 4 posto, dok su burzovni indeksi u Singapuru i Hong Kongu ojačali oko 0,4 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu oko 1 posto.

Na azijske je ulagače pozitivno utjecao jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu za više od 1,9 posto, nakon niza najava preuzimanja, što pokazuje da menadžeri kompanija procjenjuju da je dobro vrijeme za kupnju i da očekuju poboljšanje poslovnih uvjeta.

No, dobici na azijskim burzama nisu jutros snažni jer su ulagači ipak oprezni uoči današnjeg sastanka francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya i njemačke kancelarke Angele Merkel. Od sastanka u Parizu očekuju se nove naznake rješavanja dužničke krize u eurozoni.

Njemačka vlada ne očekuje da će u Parizu problem biti riješen, kazao je jučer glasnogovornik vlade, dok je ured francuskog predsjednika poručio da na dnevnom redu neće biti kreiranje zajedničkih obveznica eurozone.

„Zabrinutost zbog dužničkih problema stalno negativno utječe na euro jer su posljednji pokušaji sveobuhvatnog rješenja razočarali ulagače“, pišu analitičari Standard Chartereda u bilješci klijentima.

Unatoč sumnjama da će današnji sastanak u Parizu rezultirati značajnijim napretkom u rješavanju dužničke krize, na valutnim tržištima euro posljednjih dana jača.

Jutros se njegov tečaj kreće oko 1,4430 dolara, nakon što je jučer dosegnuo 1,4477 dolara, najvišu razinu u tri tjedna.

U odnosu na švicarsku valutu, cijena eura skočila je jučer na 1,1458 franaka, najvišu razinu u dva tjedna, dok se jutros kreće oko 1,1325 'švicaraca'.

Nagli pad franka posljednjih dana posljedica je prijetnji švicarske središnje banke da će koristiti sva sredstva kako bi spriječila jačanje franka, pa i privremeno vezati njegov tečaj za euro.

Zbog toga je i dolar ojačao prema 'švicarcu'. Jutros se njegov tečaj kreće oko 0,7850 franaka, znatno iznad rekordno niske razine od 0,7067 franaka, na koju je zaronio polovicom prošloga tjedna.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena dolara stabilno se kreće oko 76,85 jena, nedaleko najniže razine u povijesti od 76,25 jena, na koju je pao u ožujku.

Nakon što je jučer skočila za 2 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila za 40-ak centi, na 87,40 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙