FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze porasle, japanski BDP pao manje od očekivanja

Autor: neba
TOKYO, 15. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros znatno porasle jer je ulagače ohrabrio dvodnevni rast Wall Streeta krajem prošloga tjedna, ali i manji pad japanskog gospodarstva nego što se očekivalo.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Australiji skočile više od 2 posto.

U Singapuru i Šangaju ojačale su oko 0,9 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu oko 1,5 posto, vrativši dio prošlotjednog 4-postotnog gubitka.

Pozitivno je na azijske ulagače utjecalo smirivanje Wall Streeta, gdje su u četvrtak i petak cijene dionica porasle, što je njihov prvi rast dva dana zaredom još od 22. srpnja.

Ulagače je ohrabrio i manji pad japanskog gospodarstva. U drugom tromjesečju tamošnji bruto domaći proizvod skliznuo je 1,3 posto na godišnjoj razini, dok se zbog posljedica razornog potresa u ožujku očekivao pad od 2,6 posto.

Američki terminski indeksi trenutačno su u plusu 0,4 posto, što pokazuje da se smirila panika na Wall Streetu, izazvana prije tjedan dana smanjenjem kreditnog rejtinga SAD-a i produbljivanjem dužničke krize u eurozoni.

Frances Cheung, analitičarka u banci Credit Agricole, kaže da će sastanak francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u utorak biti ključan kako bi se vidjelo može li doći do dugoročnog rješenja dužničke krize.

Ulagači se plaše da bi, nakon perifernih članica eurozone, dužnička kriza mogla zahvatiti Italiju i Španjolsku, što bi moglo dovesti do financijske krize slične onoj iz 2008. godine.

„S velikom se pažnjom prate međubankarska tržišta novca, a ona pokazuju da svi problemi nisu još riješeni“, kaže Frances Cheung, ističući kako ovakva napetost na tržištima novca nije viđena još od financijske krize 2008. godine.

I dok je na tržištima novca napeto, na tržištima roba situacija se smiruje. Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku jutros se stabilno kreće na razinama od petka, oko 85,50 dolara po barelu.

Nakon što je prošloga tjedna gotovo svakodnevno dosezala nove rekordne razine, jer su ulagači tražili sigurnija utočišta za kapital, jutros je cijena unce zlata pala oko 1 posto, na 1.744 dolara.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙