FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: dužnički problemi SAD-a i eurozone pokosili azijske burze

Autor: scvi
TOKIO, 3. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Zbog nervoze investitora diljem svijeta oko dužničkih problema SAD-a i eurozone, na većini azijskih burzi cijene dionica danas su oštro potonule, dok su cijena zlata i tečaj švicarskog franka uzletjeli.

Na većini azijskih burzi indeksi su oštro pali, ukazujući da uglavnom pozitivni gospodarski izgledi azijskih zemalja nisu dovoljna utjeha investitorima kada su suočeni s dužničkom krizom s obje strane Atlantika.

Najveće gubitke pretrpjele su dionice brodarskog sektora, kao i one koje ovise o inozemnoj potražnji, ponajprije proizvođača čelika.

Tokijski Nikkei potonuo je do 7,30 sati 2,2 posto, na 9.630 bodova. Južnokorejski Kospi indeks u minusu je 2,7 posto, hongkonški Hang Seng 1,9 posto, a tajvanski Taiex 1,6 posto.

Nasuprot tome, cijena zlata dosegnula je rekordnih 1.661 dolar za uncu. Usporedbe radi, početkom srpnja bila je na razini od 1.484,5 dolara.

Među rijetkim dobitnicama stoga su dionice proizvođača zlata. Zbog rasta njihovih cijena indeks šangajske burze danas je završio trgovanje s blagim plusom od 0,1 posto.

Kretanja na azijskim burzama prate slična negativna kretanja na Wall Streetu u utorak.

Investitori sumnjaju u sposobnost nekolicine članica eurozone da će moći podmirivati svoje obveze, a uviđaju i da kompromis oko daljnjeg zaduživanja SAD-a nije izbrisao rizik od smanjivanja vrhunskog rejtinga tom najvećem svjetskom gospodarstvu.

„Investitori su zabrinuti oko daljnjeg gospodarskog pogoršanja u SAD-u i Europi, stoga izvlače svoj novac iz rizičnih ulaganja i kupuju obveznice i zlato“, ističe Castor Pan, čelnik istraživanja pri Core-Pacific Yamaichi u Hong Kongu.

Odražavajući zabrinutost vlasnika američkih državnih obveznica, guverner središnje kineske banke Zhou Xiaochuan danas je zatražio od Washingtona da odgovorno postupa s pitanjem svoga duga da bi se izbjegla volatilnost na tržištu obveznica. Kina je najveći inozemni vlasnik američkog duga.

„Velike fluktuacije i neizvjesnosti na tome tržištu potkopale bi stabilnost međunarodnog financijskog sustava i spriječile gospodarski oporavak. Kina se nada da će američka administracija i Kongres poduzimati odgovorne političke mjere u postupanju s problemom duga u svijetlu interesa cijeloga svijeta“, priopćila je kineska središnja banka.

Narodna banka Kine objavila je i da će nastaviti diversificirati svoje devizne rezerve, najveće u svijetu.

Na valutnim tržištima tečaj švicarskog franka dosegnuo je danas novu rekordnu razinu prema dolaru od 0,761 franak za dolar. Tečaj eura potonuo je na rekordno niskih 1,0797 franaka.

„S obzirom da vlada velika potražnja za sigurnim utočištima, posve je logično daljnje jačanje švicarskoga franka. Kada je investitorima na umu očuvanje kapitala a ne prinos, neobične se stvari mogu zbivati na valutnim tržištima, pa valute poput švicarca mogu biti podignute iznad razina koje opravdavaju gospodarskim fundamentima“, kaže Gareth Berry, direktor UBS-a u Singapuru.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙