FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze ojačale, dolar i dalje pod pritiskom

Autor: neba
TOKYO, 26. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer ulagači vjeruju da će se u Washingtonu ipak postići dogovor o povećanju dozvoljenog zaduživanja države, premda zasad nema takvih naznaka.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio na dobitku 0,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,9 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,8 posto.

U fokusu ulagača i dalje je Washington, gdje republikanci i demokrati vode verbalni rat o smanjenju proračunskog deficita.

Sinoć je predsjednik SAD-a Barack Obama upozorio da bi bilo neodgovorno dopustiti da se SAD nađe u situaciji da ne može platiti sve svoje obveze. Republikanci, pak, poručuju da Obama neće dobiti što želi.

Kako su u nedjelju prekinuti pregovori dviju strana o smanjenju proračunskog deficita, republikanci i demokrati podnijeli su u Kongresu različite prijedloge zakona. Zasad nema naznaka kompromisa.

Ulagači se, ipak, nadaju da će se u zadnji tren postići dogovor, te da će do 2. kolovoza biti povećana razina dozvoljenog zaduživanja SAD-a.

„Većina ulagača očekuje da će dvije strane postići dogovor u zadnji tren“, kaže Peter Lai, direktor u tvrtki DBS Vickers.

Unatoč pozitivnim očekivanjima, dolar je na valutnim tržištima i dalje pod pritiskom.

Jutros je njegov tečaj prema 'švicarcu' pao na rekordno niskih 0,8006 franaka, dok je prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 78,40 na 78,05 jena.

Dolar je oslabio i prema euru, stoga je tečaj europske valute jutros skočio 0,6 posto, na 1,4470 dolara.

Euro je ojačao i prema japanskoj valuti, pa je njegova cijena porasla s jučerašnjih 112,75 na 113,15 jena.

U odnosu, pak, na švicarsku valutu, cijena eura skliznula je s jučerašnjih 1,1680 na 1,1605 'švicaraca'.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙