FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: Devizna intervencija podigla Nikkei, ostale azijske burze u minusu

Autor: scvi
TOKIO, 4. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Intervencija japanske središnje banke podigla je danas na Tokijskoj burzi cijene dionica izvoznika, no na većini ostalih azijskih burzi cijene dionica su u padu jer investitore brine usporavanje globalnog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio na dobitku 0,3 posto, na 9.662 boda.

Za rast Tokijske burze zaslužna je intervencija japanskih vlasti na deviznom tržištu, koja je oštro spustila tečaj jena prema vodećim svjetskim valutama. To je potaknulo rast cijena dionica izvoznih japanskih kompanija, poput Toyote i Nintenda, koje su ojačale za 1,12 odnosno 1,95 posto.

Mediji pišu da je Bank of Japan intervenirao prodavši na valutnom tržištu 900 milijardi jena. To je odmah rezultiralo spuštanjem tečaja jena prema euru i dolaru na najniže razine u zadnja dva tjedna.

Tečaj dolara ojačao je 2,8 posto prema jenu, na 79,23 jena. Tečaj eura, pak, poskočio je 2,6 posto, na 113 jena.

„Snažan tečaj jena počeo je predstavljati problem za japanske kompanije. Mislim da će japanske monetarne vlasti nastaviti u nekom trenutku i dalje intervenirati“, kaže Stephen Roberts, ekonomist pri Nomura Securitiesu.

Intervencija Japana uslijedila je dan nakon što je intervenirala i švicarska središnja banak s ciljem da suzbije jačanje tečaja 'švicarca'.

Danas je na valutnim tržištima nastavio slabiti i švicarski franak. Jutros je euro poskupio 0,75 posto, na 1,1115 franaka. Tečaj dolara porastao je sa 76,86 na 77,67 centima.

Na većini ostalih azijskih burzi, međutim, cijene dionica i dalje su u padu. Tako je indeks burze u Hong Kongu u minusu 0,1 posto, australske burze 0,2 posto, tajvanske 0,4 a južnokorejske 1,88 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,04 posto, nakon što je u protekla dva trgovinska dana potonuo 4 posto.

Najviše su pod pritiskom prodaja dionice financijskih institucija, te proizvođača sirovina, zbog zabrinutosti investitora oko slabljenja gospodarskog rasta u svijetu.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙