FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze porasle, euro stabilan

Autor: neba
TOKYO, 20. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros znatno porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza američkih kompanija i napretku u pregovorima u Washingtonu o povećanju razine dozvoljenog zaduživanja države.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,1 posto, a više od 1 posto skočile su i cijene dionica u Južnoj Koreji te Australiji.

Burzovni indeksi u Hong Kongu i Singapuru ojačali su između 0,1 i 0,5 posto, a jedino su u Šangaju cijene dionica pale, za 0,3 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 1,2 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji snažan skok cijena dionica na Wall Streetu, nakon niza boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih izvješća kompanija.

Poticajno su na tržište djelovale i naznake da bi pregovori između Bijele kuće i republikanaca u Kongresu o smanjenju proračunskog deficita i povećanju razine dozvoljenog zaduživanja države mogli završiti dogovorom do krajnjeg roka 2. kolovoza.

Među najvećim su dobitnicama jutros dionice tehnoloških kompanija, što se zahvaljuje odličnim poslovnim rezultatima američkih tehnoloških kompanija. U ponedjeljak je IBM, a jučer Apple oduševio izvješćem o snažnom rastu dobiti i prihoda u drugom tromjesečju.

„Zahvaljujući Appleu, njegovi azijski dobavljači komponenata bilježit će i idućih kvartala snažan rast“, kaže Oscar Chung, menadžer u fondu Capital Securities Investment Trust.

Na valutnim je tržištima, pak, tečaj eura stabilan jer se ulagači nadaju da će čelnici Europske unije na samitu u četvrtak pronaći rješenje za grčku dužničku krizu.

Doduše, njihove nade malo su splasnule nakon što je jučer njemačka kancelarka Angela Merkel kazala da je nerealno očekivati jednostavno, konačno rješenje grčke krize.

Tečaj eura kreće se jutros oko 1,4130 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,4070 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 111,25 na 111,75 jena, dok je u odnosu na švicarsku valutu, porasla je s 1,1520 na 1,1650 franaka.

Porasla je i cijena nafte. Zahvaljujući vijesti o prošlotjednom padu zaliha sirove nafte u SAD-u, što ukazuje na jačanje potražnje, terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku ojačala je jutros za 80-ak centi, na 98,30 dolara.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙