FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: oštar pad azijskih burzi, euro pod pritiskom

Autor: neba
TOKYO, 28. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale jer se bliži 2. kolovoza, krajnji rok za dogovor u Washingtonu o povećanju državnog zaduživanja, a kompromis između Bijele kuće i republikanaca u Kongresu još nije na vidiku.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,7 posto, a više od 1 posto pale su i cijene dionica u Hong Kongu i Australiji.

Burzovni indeksi u Singapuru, Južnoj Koreji i Šangaju na gubitku su između 0,5 i 0,9 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 1,08 posto.

Ulagači su sve nesigurniji kako se približava krajnji rok za dogovor u Washingtonu o povećanju dozvoljenog zaduživanja države sa sadašnjih 14.300 milijardi dolara.

Zastupnički dom Kongresa planira u četvrtak glasati o prijedlogu republikanaca o smanjenju proračunske potrošnje i povećanju zaduživanja. Senat, u kojemu većinu imaju demokrati, čeka pak što će se dogoditi s prijedlogom republikanaca prije nego što pokrene proceduru o svom prijedlogu.

„Kako se približava 2. kolovoza, a napretka po pitanju zaduživanja i dalje nema, sve je veća bojazan na tržištu da će rejting agencije smanjiti kreditni rejting SAD-a te da će se financijska tržišta naći pod pritiskom zbog platne nesposobnosti SAD-a“, pišu stratezi banke Credit Agricole CIB u bilješci klijentima.

Osim jučerašnjeg pada burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 1,5 posto, ulagače su obeshrabrili i loši makroekonomski podaci koji pokazuju da se rast američkog gospodarstva usporava.

Kako se ulagači plaše da će zbog toga oslabiti potražnja za sirovinama, terminska cijena nafte na burzi u New Yorku već je jučer potonula za više od 2 dolara po barelu. Jutros je, pak, oslabila daljnjih 60 centi, na 96,80 dolara.

Na valutnim tržištima i dalje jačaju valute koje se smatraju sigurnijim investicijama u nesigurna vremena. Zbog toga se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće na najnižim razinama u četiri mjeseca – oko 77,57 jena.

U odnosu, pak, na švicarsku valutu, i dalje se kreće na rekordno niskoj razini – oko 0,8010 švicaraca'.

Dolar je jedino ojačao prema euru, pa je tečaj europske valute potonuo s jučerašnjih 1,4520 na 1,4370 dolara.

Slabljenje eura posljedica je oživljenih strahovanja da će dužnička kriza zahvatiti i Italiju jer su jučer, uoči današnje aukcije državnih obveznica, znatno porasli prinosi na talijanske dužničke vrijednosne papire.

„Ako prinosi na 10-godišnje obveznice Italije nastave rasti, nakon što su se probili iznad 6 posto, to bi izazvalo veliku zabrinutost“, kaže Junya Tanase, analitičarka u JPMorgan Chase banci u Tokiju.

Zbog toga je euro pod pritiskom. U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je s jučerašnjih 112,95 na 111,75 jena, dok je u odnosu na švicarsku valutu pala s 1,1630 na 1,1505 'švicaraca'.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙