FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: oprez na azijskim burzama, euro stabilan

Autor: neba
TOKYO, 19. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer dužnički problemi u eurozoni i SAD-u ne daju razloga ulagačima za znatnije mijenjanje pozicija.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu pale za 0,3, a u Šangaju za 0,7 posto.

Burzovni indeksi u Australiji, Južnoj Koreji i Singapuru ojačali su između 0,1 i 0,2 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto.

Jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu natjerao je azijske ulagače na oprez. Tim više što još nema nikakvog napretka u pregovorima između Bijele kuće i republikanaca u Kongresu o smanjenju proračunskog deficita i povećanju razine dozvoljenog državnog zaduživanja.

Nema nikakvog napretka ni u rješavanju dužnike krize u eurozoni. Uoči samita Europske unije u četvrtak, čini se da još nisu usuglašeni stavovi o drugom paketu financijske pomoći Grčkoj.

Jučer su, pak, prinosi na 10-godišnje talijanske i španjolske obveznice porasli iznad 6 posto, što pokazuje da ulagači ne vjeruju da će političari uskoro riješiti dužničku krizu.

„Sve je veći rizik da će razočaranje EU samitom, s obzirom na nedostatak mjera podrške Italiji i Španjolskoj, pogoršati krizu. To je naš osnovni scenarij, s obzirom da se Europa bavi grčkom krizom godinu dana prekasno“, pišu analitičari Royal Bank of Scotland u bilješci klijentima.

Zbog toga se na valutnim tržištima tečaj eura kreće oko jučerašnje razine od 1,4070 dolara, premda je u jednom trenutku jutros dosegnuo 1,4127 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura blago je porasla s jučerašnjih 111,15 na 111,25 jena.

Nakon što je jučer pao na rekordno nisku razinu od 1,1409 franaka, jutros je tečaj eura prema švicarskoj valuti ojačao na 1,1520 franaka.

I dolar se oporavio prema 'švicarcu'. Nakon što je jučer pala na rekordno niskih 0,8034 franka, jutros se cijena američke valute kreće oko 0,8180 franaka.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena dolara stabilizirala se oko 79 jena.

Nakon što je jučer potonula za 1,3 dolara po barelu, jutros se terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oporavila za 30-ak centi, pa je dosegnula 96,20 dolara.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙