FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze porasle, euro dosegnuo 1,44 dolara

Autor: neba
TOKYO, 22. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros znatno porasle, dok je tečaj eura prema dolaru skočio na najvišu razinu u dva tjedna, što se zahvaljuje dogovoru čelnika Europske unije o drugom paketu pomoći Grčkoj.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio na dobitku 1,2 posto, a više od 1 posto skočile su i cijene dionica u Hong Kongu te Australiji.

Burzovni indeksi u Šangaju, Južnoj Koreji i Singapuru porasli su između 0,4 i 0,9 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 1,1 posto.

Jučerašnji dogovor čelnika 17 članica eurozone o drugom paketu pomoći Grčkoj ohrabrio je ulagače, s obzirom da je tržište već dulje vrijeme bilo pod pritiskom strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni.

EU i Međunarodni monetarni fond odobrit će Grčkoj pomoć od 109 milijardi eura, otprilike isto kao i u prvom paketu pomoći prije godinu dana, a u ovoj akciji sudjelovat će i privatni sektor, s otprilike 50 milijardi eura.

Dionica HSBC-a, banke koja je osjetljiva na događaje u eurozoni, poskupila je jutros gotovo 3 posto, čime je znatno pridonijela rastu indeksa u Hong Kongu.

Na Tokijskoj su burzi, pak, poskupile dionice velikih izvoznika, kao što su Canon i Nikon, jer bi zbog jačanja eura prema jenu njihovi proizvodi na inozemnim tržištima trebali biti konkurentniji.

Pozitivno je na ulagače utjecao i jučerašnji snažan rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon naznaka da bi Bijela kuća i republikanci u Kongresu uskoro mogli postići dogovor o smanjenju proračunskog deficita i povećanju razine dozvoljenog zaduživanja države.

Zahvaljujući dogovoru čelnika EU-a o pomoći Grčkoj, na valutnim je tržištima jutros tečaj eura u jednom trenutku dosegnuo 1,4440 dolara, najvišu razinu od 6. srpnja.

Trenutno se kreće oko 1,4390 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,4260 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 112,40 na 113,15 jena, dok je u odnosu na švicarsku valutu ojačala s 1,1710 na 1,1780 franaka.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku jutros je, pak, ojačala 30-ak centi, na 99,40 dolara po barelu, nakon što je jučer porasla za 70-ak centi.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙