FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijski ulagači oprezni, euro ojačao

Autor: neba
TOKYO, 21. srpnja 2011. (Hina) - Na azijskim burzama cijene dionica jutros stagniraju, u nedostatku značajnijih vijesti o pregovorima u Washingtonu, dok je euro ojačao jer se ulagači nadaju da će čelnici Europske unije na današnjem sastanku pronaći rješenje za grčke dužničke probleme.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji oslabile između 0,1 i 0,8 posto.

Jedino su u Australiji cijene dionica jutros blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto.

Oprezno trgovanje na azijskim burzama posljedica je nedostatka usmjerenja s Wall Streeta, gdje su jučer cijene dionica blago pale jer nije bilo novih značajnijih vijesti o pregovorima između Bijele kuće i republikanaca u Kongresu o povećanju dozvoljene razine državnog zaduživanja.

Ulagači su oprezni i zbog današnjeg summita čelnika Europske unije na kojemu će se raspravljati o novom paketu financijske pomoći Grčkoj.

Nakon jučerašnjeg maratonskog sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koji je potrajao sedam sati, priopćeno je da su Njemačka i Francuska usuglasile zajedničko stajalište o drugom paketu pomoći za Grčku, u nastojanju da se dužnička kriza iz te zemlje ne proširi diljem eurozone.

Pojedinosti nisu objavljene, ali je francusko izaslanstvo poručilo da će se u spašavanje Grčke uključiti i europski bankarski sektor. Zato je na sastanak u Berlin bio pozvan i predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet.

Kako se ulagači nadaju da će čelnici EU-a postići dogovor o pomoći Grčkoj, na valutnim je tržištima euro ojačao.

Jutros se njegov tečaj kreće oko 1,4260 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,4130 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 111,75 na 112,40 jena, dok je u odnosu na švicarsku valutu porasla s 1,1650 na 1,1710 franaka.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku jutros je, pak, oslabila 10-ak centi, na 98,30 dolara po barelu, nakon što je jučer porasla za 50-ak centi.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙