FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 6. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Koncertom, odnosno glazbeno-scenskim recitalom "Prošlost za budućnost" kojemu je nazočio i predsjednik Republike Ivo Josipović, sinoć je u Kninu završeno ovogodišnje cjelodnevno obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 16. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor nakon današnje središnje svečanosti obilježavanja 16. obljetnice "Oluje" te Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja na kninskom stadionu, posjetila je samostan sv. Ante u Kninu gdje se susrela s provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Željkom Tolićem i župnikom i gvardijanom samostana fra Petrom Klarićem. Središnja tema razgovora bio je projekt izgradnje nove Crkve Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta u Kninu, priopćeno je iz Vlade. Provincijal i župnik upoznali su predsjednicu Vlade s projektom za koji je ishođena potrebna dokumentacija za izgradnju, a koja bi, prema planu, trebala započeti najesen. Premijerka Jadranka Kosor istaknula je kako će Vlada iznaći mogućnost za pomoć u izgradnji crkve, kao dodatni optimizam kraljevskom gradu Kninu. Prethodno su na središnjoj svečanosti na kninskom stadionu "Dinara", čestitajući okupljenima današnji blagdan predsjednik RH Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić istaknuli kako danas slavimo pobjedu jer " Oluja" je pobjednička akcija kojom je oslobođena okupirana Hrvatska.

OSIJEK - Svečanom povorkom s upaljenim bakljama od Trga Svetog Ivana Pavla II do spomen-obilježja stradalnicima Domovinskog rata na osječkom Trgu slobode, te polaganjem vijenaca i svijeća ispred spomenika obilježeni su sinoć u Osijeku Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. U povorci i obiježavanju jubileja, sudjelovali su predstavnici Hrvatske vojske, policije, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, članovi brojnih udruga proizašlih iz Domovinskg rata i građani. Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, četitajući svim građanima praznik slobode istaknuo je kako "svete žrtve onih koji su nam osigurali da imamo slobodnu i neovisnu Hrvatsku nikada ne smijemo zaboraviti". Akciju "Oluja" koja je "izvojevana pod zapovjedništom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i hrvatskih generala, ali i srcem i odvažnošću hrvatskih branitelja možemo nazvati najvećim povijesnim događajem za hrvatsku državu" rekao je Šišljagić. Izrazio je žaljenje što su "generali koji su sudjelovali u toj i drugim akcijama u kojima je obranjena Slavonija i Baranja, ali i cijela Hrvatska, danas po zatvorima kao ratni zločinci, od Gotovine, Markača, Glavaša ili nedavno preminulog Brodarca". "Cjelokupnoj hrvatskoj javnosti i svijetu danas na ovaj sveti dan ispred spomen-obilježja stradalnicima Domovinskog rata u Osijeku poručujemo da se istina o Domovinskom ratu nikada neće zaboraviti te da nam je svima sveta dužnost da ne dozvolimo kriminalizaciju Domovinskog rata i osudu, te pretvaranje žrtve u agresora", rekao je župan Šišljagić.

ZAGREB - Revijalnim nogometnim turnirom, te nastupom kulturno-umjetničkih društava iz cijele Hrvatske u Čavoglavama je započela velika proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i 16. obljetnice operacije Oluja, a među mnoštvom sudionika policija je prijavila 13 osoba s ustaškim obilježjima. Tijekom cijeloga dana u Čavoglavama je bilo živo, a već oko 14 sati u mjestu su se počele stvarati gužve unatoč tome što se ulaz u selo automobilima naplaćivao 20 kuna. Posjetitelji su dolazili sa svih strana Hrvatske, baš kao i iseljeni Hrvati. Policija se ove godine dobro organizirala, te je tijekom cijelog okupljanja više tisuća posjetitelja regulirala promet kako ne bi došlo do nepotrebnih gužvi. Na programu je za popodne i večer, osim nogometa, folklora i pjesme, predviđen nastup mladih rock bendova. Posjetitelje je najviše oduševila nekoliko stotina metara duga povorka motociklista koji su u 17 sati put Čavoglava krenuli iz Drniša. Vrhunac večeri bili su nastupi pjevača Marka Perkovića Thompsona i Mladena Grdovića. Na proslavi u Čavoglavama primjećeni su biskupi Ante Ivas i Mile Bogović, te don Anđelko Kaćunko. Glasnogovornica šibensko-kninske policije Marica Kosor izvijestila je da je policija tijekom dana podnijela ukupno 13 optužnih prijedloga protiv osoba koje su na sebi imale ustaška obilježja.

DUBROVNIK - Na 62. Dubrovačkim ljetnim igrama večeras je u atriju palače Sponza premijerno izvedeno djelo "Prizori s jabukom" hrvatske spisateljice i dramaturginje Ivane Sajko. "Prizori s jabukom" praizvedeni su u Bernu 2009. godine i čine drugi dio trilogije započete s predstavom "Rose is a rose is a rose". Predstava je inspirirana biblijskim motivom izgona iz raja. U ovom scenskom projektu sudjeluju Ivana Sajko, Alen i Nenad Sinkauz, scenograf je Simon Bogojević Narath, kostimografkinja Zijene Glamočanin te dramaturg Sandro Šiljan.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙