FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: sobr
ZAGREB, 24. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ŠIBENIK - Dragan Paravinja izjavio je jučer pred istražnim sucem Županijskog suda u Šibeniku da nije ubio 17-godišnju Antoniju Bilić te da nema veze s njezinim nestankom. Tvrdi da spornoga dana uopće nije vozio na dionici koju je policija istragom utvrdila te da djevojku nije ukrcao u kamion niti ima saznanja o njezinoj sudbini. Za tragove pronađene u njegovom kamionu koji ga povezuju s nestankom maloljetnice tvrdi da su podmetnuti. Izjavio je da je pod pritiskom u Banja Luci priznao ubojstvo Antonije Bilić i da je njezino tijelo bacio u jezero na rijeci Krk. Iz istoga razloga je, kaže, izmislio i priznanje za pokušaj silovanja žene u Sokolcu u BiH, za što je nedavno nepravomoćno osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora. Paravinja je priznao da je imao kontakt sa ženom kod Omiša koja ga je prokazala kao njezinog napadača, ali tvrdi da je nije napao niti pokušao silovati, kao što mu se stavlja na teret. Glasnogovornik suda kazao je da Paravinju u šibenskom zatvoru tretiraju jednako kao i sve ostale pritvorenike te da nije ništa posebno tražio niti se na što žalio. Paravinjin branitelj po službenoj dužnosti Branko Baica kazao je da će se s izvođenjem dokaza nastaviti u ponedjeljak kada će i dobiti uvid u spis. Antonija Bilić iz mjesta Kričke kod Drniša, posljednji je put viđena 7. lipnja ujutro dok je na čikolskom mostu u Drnišu ulazila u kamion koji je vozio osuđeni silovatelj Paravinja. Njega su vlasti BiH jučer privremeno izručile Hrvatskoj. Njegovo izručenje traži i Srbija, gdje je otprije pravomoćno osuđen na četiri i pol godina zatvora zbog silovanja.

PULA - Dodjelom Zlatnih Arena te projekcijom filmova iz programa "Popularna Pulica" i to "Auti 2" redateljskog dvojca John Lasseter i Brad Lewis te "Kapetan Amerika: prvi osvetnik" redatelja Joea Johnstona sinoć je u pulskoj Areni završen 58. Festival igranog filma u Puli. U glavnoj sekciji Nacionalnog programa ove je godine prikazano deset, a u sekciji manjinskih koprodukcija devet filmova. Prema odluci ocjenjivačkog suda film "Kotlovina" redatelja Tomislava Radića dobitnik je velike Zlatne Arene za najbolji film na ovogodišnjem festivalu, a isti je film uz glavnu nagradu dobitnik još pet Zlatnih Arena. Uz film "Kotlovina" najnagrađivaniji naslovi ovogodišnjeg Festivala su filmovi "Ćaća" redatelja Dalibora Matanića te film "Koko i duhovi" redatelja Daniela Kušana koji su osvojili tri odnosno dvije Zlatne Arene. Ravnateljica Festivala igranog filma u Puli Zdenka Višković-Vukić izrazila je sinoć zadovoljstvo ovogodišnjom filmskom smotrom te se zahvalila svima koji su doprinijeli njenom uspjehu. "Dobra suradnja s producentima, redateljima, glumcima i ostalim autorima te prepoznavanje festivala od strane pokrovitelja, donatora i partnera urodila je plodom i ove godine", poručila je Višković-Vukić dodavši kako nije slučajno što je ovaj festival, kako je rekla, "utisnut u samu dušu grada Pule".

DUBROVNIK - U okviru glazbenog dijela programa 62. Dubrovačkih ljetnih igara sinoć je u Kneževu dvoru održana večer pod nazivom "Večer Lieda" u kojoj su nastupili proslavljeni hrvatski tenor Tomislav Mužek uz pratnju violinistice Irine Milivojević. Mužek se predstavio s repertoarom ljubavnih i narodnih pjesama koje publika nema priliku često čuti. Solo pjesme Johannesa Brahmsa i Richarda Straussa ljubavne su tematike, osobite lirike i emotivnosti. Mužek je izveo ciklus narodnih pjesama iz Međimurja autora Vladimira Ruždjaka koji uključuje niz obrada narodnih napjeva međimurskog kraja.

SPLIT - Najpoznatiji litvanski gudački kvartet Čiurlionis koji nosi ime poznatog litvanskog slikara i skladatelja Mikolajusa Konstantinasa Čiurlionisa nastupio je večeras na 57. Splitskom ljetu. Ovaj glazbeni događaj se trebao odvijati u Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu, no zbog današnjeg jakog nevremena pračenog kišom i tučom održan je u HNK Split. Zanimljivost ovog koncerta sastojala se u tome što su se za vrijeme izvedbe gledateljima istovremeno prikazivala i njegova likovna djela s obzirom da se radi o umjetniku koji ne samo da je bio genijalan skladatelj već i slikar. Gledatelji su tako osim Čiurlionisova Gudačkog kvarteta u c-molu, te nekoliko njegovih kanona i fuga mogli pogledati i poslušati djelo litvanskog skladatelja Faustasa Latenasa. Čiurlionis Quartet, jedan od najdinamičnijih litvanskih komornih muzičkih sastava, danas slavi 42 godine rada. Osnovan je 1968. godine dok su njegovi članovi još studirali pri litvanskoj Muzičkoj akademiji. Kasnije su dokazali svoju vještinu i kvalitetu umjetničke tehnike radeći s profesorima Dmitrijem Shebalinom, Vladimirom Ovcarekom i Vilmosom Tartaiem - kao članovi kvarteta Borodin, Taneyev i Tatrai. Čiurlionis Quartet priredio je niz samostalnih koncertnih programa, sudjelovao na gotovo svim festivalima u Litvi te često nastupao u inozemstvu.

UMAG - Nastupom slavne španjolske operne dive Montserrat Caballe na središnjem terenu ATP centra Stella Maris u Umagu, sinoć je službeno otvoreno 22. izdanje teniskog ATP "Studena Croatia Opena". Ovaj kulturno-zabavni događaj okupio je veliki broj posjetitelja, među kojima su bili i brojni inozemni turisti koji ovih dana borave u Umagu. Na repertoaru večerašnjeg koncerta bile su arije iz opera Julesa Masseneta, Camillea Saint-Saensa i Giacoma Puccinija, potom španjolska i katalonska glazba, ali i modernija Vangelisova skladba "Like a Dream". Tijekom večeri u duetu s Monserrat Caballe nastupio je i hrvatski pjevač Tony Centinski te crnogorska operna pjevačica Biljana Kovač a cijeli glazbeni spektakl pratio je crnogorski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Josea Collada. Inače, u svojoj karijeri Montserrat Caballe imala je više od osamdeset opernih uloga, od barokne opere do Verdija, Wagnera, Puccinija i Straussa. Publici je najpoznatija po duetu s pjevačem grupe Queen, Freddiejem Mercuryjem, s kojim je 1992. otpjevala pjesmu "Barcelona", himnu Olimpijskih igara koje su te godine održane u katalonskoj prijestolnici.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙