FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: sobr
ZAGREB, 25. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Na Omiškoj Dinari večeras je u tijeku akcija spašavanja dvoje turista koji su zalutali među strme stijene, a jedan od njih najvjerojatnije ima slomljenu nogu, izvijestila je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS). Akcija spašavanja pokrenuta je nakon što su sudionici raftinga u kanjonu Cetine u blizini Omiša oko 19 sati čuli pozivi za pomoć sa stijene 350 metara od podnožja. To su odmah javili splitskom Centru 112 koji je pozvao HGSS-u, čije su ekipe iz Omiša i Splita krenule u pomoć. Do dvoje turist, za koje se pretpostavlja da su se uputili sa južne strane Omiške Dinare te skrenuli s puta i zalutali među strme stijene, prvi spasioci su stigli oko 21,30 sati. Ozlijeđeni turist je imobiliziran i utopljen, te se očekuje dolazak ostatka ekipe sa nosiljkom i opremom za noćni transport. U HGSS-u kažu da se turisti nalaze na vrlo nepristupačnom i izuzetno neprohodnom terenu na strmoj sjevernoj litici Omiške Dinare, no očekuju da će tijekom noći oboje biti spušteni na sigurno. Posao spasiocima otežava mrak te nevrijeme s kišom i grmljavinom.

ZAGREB - Jedrilica sa šest članova posade iz Velike Britanije nasukala se danas u Petrčanima kod Zadra, pri čemu nitko nije ozlijeđen, a plovilo je iz plićaka izvukla brodica za spašavanje, izvijestili su večeras iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Zadarska Lučka kapetanija je u 15,45 sati primila poziv da se u Petrčanima nasukala jedrilica "Eviva I", pod hrvatskom zastavom na kojoj se nalazilo šest državljana Velike Britanije. U pomoć unesrećenima priskočio je D.S. iz Petrčana koji je 13,6 metara dugačku jedrilicu uspio uhvatiti u tegalj i zadržati da je vjetar ne odnese na obalu. U pomoć je poslana brodica tvrtke za spašavanje "EmergenSea" koja je uspjela izvući jedrilicu iz plićaka i dopratila je do luke Zadar. U ministarstvu kažu da će zadarska Lučka kapetanija obaviti očevid ove pomorske nesreće.

SPLIT - Predstava "Ma and Al" nastala u produkciji ljubljanskog Mini teatra na engleskom je jeziku sinoć izvedena u sklopu programa 57. Splitskog ljeta. Redatelj Ivica Buljan u predstavi je spojio dva kultna autora, J. D. Salingera i B. M. Koltesa i dvoje vrsnih glumaca, Senku Bulić i Marka Mandića. "Ma and Al" je uvrštena među deset najboljih predstava u Hrvatskoj u sezoni 2009/10, a nedavno gostovanje u kultnom njujorškom kazalištu La MaMa samo je nastavak niza međunarodnih uspjeha predstave. "Ma and Al" je derivat tekstova J. D. Salingera i Bernard-Marie Koltesa u kojima pasionirani čitatelj može prepoznati roditeljski par iz disfunkcionalne obitelji Glass. Prostor je opremljen fragmentarnim rekvizitima i postaje scenom realnog oslovljavanja prisutnih gledatelja koje se individualno kontaktira, moli za pomoć i uvlači u zaigranu histeriju glumaca koji izmjenično igraju likove iz novele i kazališnog komada. Pozornica se sastoji od "otoka" koji su obilježeni svjetlom i predmetima. Teme poput smrti djeteta, raspada obitelji, američke demokracije, rata u Vijetnamu, odnosa klasičnog i suvremenog teatra, umjetnosti i ratovanja, nemogućnosti komunkacije između djece i roditelja, moći i osamljivanja, organiziraju logiku scenske montaže. Izvođač na pozornici prema onome što čini drugi glumac odnosi se kao gledatelj i tako nastaje fokusiranje na radnju koja se promatra. Glumci na trenutak "izlaze" iz predstavljanja i ponašaju se kao gledatelji zajedno s drugim gledateljima.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙