FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 22. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ČAZMA - Predsjednik Ivo Josipović bio je danas na proslavi 785. obljetnice Čazme, moslavačkoga grada koji danas proslavlja blagdan svoje župe - Sv. Marije Magdalene. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća predsjednik Josipović podupro je gospodarski napredak čazmanskoga kraja, ističući kako cijela Hrvatska mora postati moderna i europska zemlja koja će biti prepoznatljiva po kreativnosti, upornosti i radu. Predsjednik je Čazmancima, kao što je to već učinio u više hrvatskih gradova, obećao pomoći u nabavi klavira za njihov centar za kulturu. Na proslavi Dana Čazme, grada s osam tisuća stanovnika, bio je i ministar turizma Damir Bajs, koji je, kako je rekao, posebno zadovoljan velikim napretkom u razvoju turizma u tom kraju, za što su mnogi pokazali zanimanje. Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak rekao je da je taj kraj u posljednje vrijeme, uz pomoć ministarstava i drugih državnih institucija, bio veliko gradiliše te da je osobito mnogo uloženo u razvoj vodovodne i cestovne mreže, a otvaranje novih radnih mjesta trebala bi potaknuti i gotovo rasprodana poduzetnička zona u tom gradu.

ZAGREB - U Ministarstvu kulture danas je svečano obilježen početak provedbe projekta “Razvoj nacionalnog informacijskog sustava za nadzor zaštite prirode” (NISNPS), koji će informacijskim umrežavanjem pomoći nadzornicima i inspektorima u nadzoru zaštićenih prirodnih područja, ali je ujedno i priprema i preduvjet priključenja Hrvatske europskoj mreži zaštićenih područja "Natura 2000" koje će uslijediti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Cilj tog IPA 2009 Twinning Light Projekta, kojega s 250.000 eura financira Europska komisija, je očuvanje postojeće biološke raznolikosti, a njime će se u informacijski sustav povezati sve institucije uključene u provedbu nadzora zaštite prirode. "Provedba ovog projekta za nas će značiti kvalitetnu pripremu za priključenje najvećoj koordiniranoj mreži za očuvanje prirode u svijetu - Natura 2000", kazala je državna tajnica Ministarstva kulture Nina Obuljen, dodavši da projekt obuhvaća i školovanje i osposobljavanje inspektora i nadzornika za korištenje informacijskog sustava u svakodnevnom radu.

ZAGREB - Centar za ljudska prava ocijenio je danas predstavljajući izvješće o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj u prošloj godini da je jedan od ključnih problema erozija ekonomskih i socijalnih prava. "Možemo reći da ključni problem ljudskih prava postaje daljnja erozija ekonomskih i socijalnih prava uz rastuću nezaposlenost te trend neisplate plaća i doprinosa radnicima", rekla je na konferenciji za novinare obnašateljica dužnosti ravnatelja tog centra Jagoda Novak. Izvješće o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj u 2010. temelji se s jedne strane na izvještajima relevantnih institucija, organizacija civilnoga društva i međunarodnih dionika, a s druge strane na intenzivnom radu centra u pojedinim područjima. Jagoda Novak potkrijepila je ocjenu u stanju ljudskih prava u 2010. slučajem radnica zagrebačke tvornice "Kamensko" kojima mjesecima nisu isplaćene plaćem niti uplaćeni doprinosi iako je to zakonska obaveza poslodavca, pri čemu je upitala što su radile mjerodavne službe. Upozorila je da su problemi uočeni i u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom, slobodi izražavanja i javnog okupljanja, ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć te u području zaštite okoliša.

SPLIT - Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčevića i Hrvatska čista stranka prava (HČSP) potpisale su danas u Splitu sporazum o političkoj suradnji tih dviju stranaka kojim se, među ostalim, utvrđuje i zajednički izlazak na izbore. "Sporazum je potpisan na tragu sličnoga političkog programa i svjetonazora koje naše dvije stranke baštine, a time želimo iskazati političko zajedništvo, stvoriti nove vrijednosti i pozvati druge političke stranke, udruge i istaknute pojedince da nam se pridruže. Ovo je sporazum o političkoj suradnji bez fige u džepu", rekao je glavni tajnik HSP-a dr. Ante Starčevića Pero Čorić. Sporazum se odnosi na zajednički izlazak na parlamentarne izbore u svim izbornim jedinicama, a potpisali su ga predsjednici stranaka Ruža Tomašić i Josip Miljak. Predsjednik splitskoga HČSP-a Luka Podrug misli da je sporazum početak šireg zajedništva i vjeruje kako se mogu ponuditi kao alternativa. "Hrvatska politička scena već 20 godina robuje jednoj partiji i dvjema strujama iz te partije, a da se zamijene Zoran Milanović i Jadranka Kosor nitko ne bi primijetio jer među njima nema nikakve razlike s obzirom na to da vode istu politiku", dodao je Podrug.

SPLIT - Petnaestogodišnju djevojčicu opekom je u četvrtak u noći u Murvici, u blizini Bola na otoku Braču, pogodio u glavu i teško ozlijedio susjed kojemu je smetala buka, doznaje se danas u splitskoj policiji. Od policije se doznaje da se sve dogodilo u četvrtak oko 1,30 sati u dvorištu obiteljske kuće. Ondje se okupilo više osoba koje su najvjerojatnije bile nešto glasnije, što je zasmetalo susjedu pa je u dvorište bacio dvije opeke. Druga opeka pogodila je 15-godišnjakinju, koja je teže ozlijeđena. Maloljetnici je prva pomoć pružena na Braču, gdje joj je rana na glavi zašivena, a poslije je prevezena u splitski Klinički bolnički centar, gdje je zadržana na liječenju.

SPLIT - Na današnjoj konferenciji za novinare u splitskoj Galeriji umjetnina za ponedjeljak je najavljeno otvaranje retrospektivne izložbe Jagode Buić koja će, kako je najavio ravnatelj Josip Botteri, biti otvorena do 31. kolovoza. Izložba je priređena uz potporu grada Splita, a organizirana je u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt iz Zagreba te je uvrštena u program Splitskog ljeta. "Izložbom koja nosi naziv 'Retrospektiva' splitskoj publici namjeravamo približiti život i djelo ove umjetnice kroz kronološki presjek njezina stvaralaštva od 60-ih godina 20. stoljeća do danas. Na izložbi će biti izložene tapiserije, kolaži, crteži i teatarski opus autorice", rekla je kustosica izložbe Marija Stipišić. Jagoda Buić rođena je Splićanka, a studirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti i dizajna te povijest umjetnosti na zagrebačkome Sveučilištu. Diplomirala je na bečkoj Akademiji primijenjene umjetnosti. Studirala je i filmsku scenografiju u Rimu i povijest kostimografije u Veneciji.

OSIJEK - U Kopačkome ritu u zoološkom rezervatu djelatnici Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita uočili su da je ove godine rika jelana počela već početkom srpnja, a obično se javlja krajem kolovoza, što je pobudilo zanimanje stručnjaka za taj prirodni fenomen. Rika jelena i njihovo parenje uobičajeni su krajem kolovoza, a ponekad traju do početka listopada. To je vrijeme kada jeleni traže tzv. rikališta, gdje se, ako treba, bore sa suparnicima za košute. Pošto su čuli riku jelena mnogo ranije nego što je uobičajeno, nadzorna služba Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita, prateći jelene uspjela je 14. srpnja snimiti riku. Kako ističe ravnateljica te ustanove Biserka Vištica, zasad se ne zna zašto je rano počela sezona rike, a u suradnji sa stručnjacima iz lovstva i djelatnicima Hrvatskih šuma proučavaju se i prate daljnja zbivanja. Može se pretpostaviti da su i klimatske promjene, među ostalim, uzrok toj neobičnoj pojavi, istaknula je Vištica.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙