FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: sobr
ZAGREB, 24. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor danas je u svoje i ime Vlade uputila sućut obitelji hrvatskog glumca Josipa Bobija Marottija, koji je noćas umro u Zagrebu u 89. godini života. "S tugom sam primila vijest o smrti istaknutog hrvatskog glumca i posebnog čovjeka, gospodina Josipa Bobija Marottija. Odlaskom legendarnog Bobija, hrvatsko je glumište ostalo bez jednog od svojih velikana, prepoznatljivog glumačkog izričaja i ostvarenja, čije su uloge obilježile veliki i važan dio naše dramske umjetnosti. Voljeli smo ga svi, i djeca i odrasli, uživali u njegovim izvedbama, koje nas nikada nisu ostavljale ravnodušnima. Njegovo je ime uvijek bilo dostatna pozivnica za gledatelje gdje god bi se pojavio, jamčeći im vrhunski i neponovljivi doživljaj. Na osebujan i samo njemu svojstven način obilježio je televizijsku, filmsku i kazališnu umjetnost ostavivši neizbrisiv trag. U ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno ime, molim Vas primite izraze iskrene sućuti i suosjećanja", stoji u izrazu sućuti premijerke Kosor.

ZAGREB - Jedrilica sa šest članova posade iz Velike Britanije nasukala se danas u Petrčanima kod Zadra, pri čemu nitko nije ozlijeđen, a plovilo je iz plićaka izvukla brodica za spašavanje, izvijestili su večeras iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Zadarska Lučka kapetanija je u 15,45 sati primila poziv da se u Petrčanima nasukala jedrilica "Eviva I", pod hrvatskom zastavom na kojoj se nalazilo šest državljana Velike Britanije. U pomoć unesrećenima priskočio je D.S. iz Petrčana koji je 13,6 metara dugačku jedrilicu uspio uhvatiti u tegalj i zadržati da je vjetar ne odnese na obalu. U pomoć je poslana brodica tvrtke za spašavanje "EmergenSea" koja je uspjela izvući jedrilicu iz plićaka i dopratila je do luke Zadar. U ministarstvu kažu da će zadarska Lučka kapetanija obaviti očevid ove pomorske nesreće.

KUTJEVO - U organizaciji Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje danas je u Grabarju kod Kutjeva održan sastanak predstavnika seljačkih udruga iz deset županija koji su dogovorili veliki prosvjed u utorak 26. srpnja u 11 sati, ako im se do sutra u ponoć ne udovolji zahtjevima. Osnovni zahtjev koji će danas uputiti ministru poljoprivrede Petru Čobankoviću, Vladi i otkupljivačima je da otkupna cijena pšenice iznosi minimalno 1,60 kuna za kilogram i da se potpore za sjetvu isplate najkasnije do 15.rujna ove godine. Predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić najavio je da će seljaci iz desetak županija blokirati 20-ak prometnica. "Od zahtjeva nećemo odstupiti. Uz nas stoje povrtlari, vinogradari i voćari. Ne izlazimo na cestu kako bismo blokirali građane, no oni moraju znati da je omjer cijene pšenice i kruha 8:1 i pitamo se zašto građani jedu skupi kruh, ako mi proizvodimo jeftinu pšenicu", rekao je. Ocijenio je kako su za ovu situaciju oko otkupne cijene pšenice krivi otkupljivači, ali i Ministarstvo poljoprivrede koje hoće "oprati ruke". "Ministarstvo je to koje mora reći - pšenica je naš strateški proizvod i njezina cijena mora biti tržišna", kazao je Dukić. Sramotnom i neprihvatljivom ocijenio je ponudu nekih otkupljivača od 1,35 kuna za kilogram, ali i manje.

VINKOVCI - Na poljima u Vukovarsko-srijemskoj županiji završila je žetva pšenice, ječma i uljane repice uz prosječne prinose veće od prošlogodišnjih koji su ipak, kod pšenice i ječma, manji od višegodišnjih prosječnih prinosa tih kultura, izvijestio je županijski Upravni odjel za poljoprivredu. Prosječni prinosi pšenice, kod 15 organizatora proizvodnje, iznosili su od 5 pa do 7 tona po hektaru i kod četiri organizatora su veći od trogodišnjega prosjeka na Vukovarsko-srijemskoj županiji koji iznosi 6,4 tone po hektaru, te se može reći da je prosječni urod pšenice za 0,8 tona veći od prošlogodišnjega, ali za 0,4 tone manji od višegodišnjih prosjeka, navodi se u izvješću. Prosječni prinosi ječma, kod 15 organizatora proizvodnje, su od 4,5 pa do 6,5 tone po hektaru i kod pet organizatora su isti ili veći od trogodišnjega prosjeka na Vukovarsko-srijemskoj županiji koji iznosi 5,5 tone po hektaru. Ovogodišnji prosječni urod ječma je 0,9 tona veći od prošlogodišnjega, ali za 0,5 tone manji od višegodišnjih prosjeka.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙