FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 30. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić uputio je obitelji preminulog Ivana Milasa, zastupnika prvog saziva Hrvatskog sabora, brzojav sućuti. „S dubokim žaljenjem sam primio vijest o odlasku bivšeg saborskog zastupnika, vršitelja brojnih dužnosti u Vladi Republike Hrvatske, bivšeg potpredsjednika Vlade RH, Čuvara državnog pečata. U sjećanju će nam ostati kao veliki hrvatski domoljub, koji je dao bitan doprinos izgradnji hrvatske države. U ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora te u svoje osobno ime upućujem izraze sućuti poštovanoj obitelji“, stoji u brzojavu sućuti.

MOTOVUN - Debitantski igrani film "Bikova glava" mladog belgijskog autora Michaela R. Roskama osvojio je "Propeler Motovuna", glavnu nagradu ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, koji je završio sinoć svečanom dodjelom nagrada. Roskamov film nagrađen je "za snažno i živopisno metaforično istraživanje otuđivanja čovječanstva od prirode s iznimnim prikazom rastuće ranjivosti u izvedbi glavnog protagonista", ocijenjeno je u obrazloženju žirija, u kojemu su bili Agnes Kocsis, David MacKenzie i Vanja Černjul. Posebno priznanje žirija dobio je kanadski film "Domaći teren" Stephanea Lafleura, "za dojmljiv redateljski stil i originalan prikaz ljudskih odnosa ispričan s puno senzitivnosti, ironije i vizualnog humora". Filmu "Misija London" Dimitra Mitovskog, najgledanijem bugarskom filmu u posljednjih 20 godina snimljenom prema istoimenoj knjizi Aleka Popova, pripala je Nepotkupljiva nagrada, koja se, u suradnji s Transparency International Hrvatska, u Motovunu dodjeljuje drugi put filmu koji na najbolji način tematizira problem korupcije. Nagradu Bauer za najbolji film iz država bivše Jugoslavije, dobio je srpski film "Tilva Roš" Nikole Ležaića.

SPLIT - Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) kontraadmiral Ante Urlić sinoć je u Klisu kod Splita, podno Kliške tvrđave, otvorio trodnevnu kulturnu manifestaciju „Uskočki boj za Klis“ kojom se evociraju uspomene na otpor što su ga kliški uskoci predvođeni Petrom Kružićem pružali turskim osvajačima početkom 16. stoljeća. Ta se priredba ove godine održava po prvi puta i, kako je najavljeno, planirano je da postane tradicionalna. Kontraadmiral Urlić je naglasio kako je Klis natopljen poviješću hrvatskog naroda. „Klis jer mitsko mjesto hrvatske povijesti i simbol ustrajnosti, časti, slobode , domoljublja i junaštva naših predaka“, rekao je. Pri tomu je podsjetio na burno razdoblje početkom 16 stoljeća kada su Turci pokušavali prodrijeti u hrvatske krajeve. „Na ovom mjestu uskočki su branitelji na čelu sa svojim slavom ovjenčanim hrvatskim vitezom Petrom Kružićem gotovo 30 godina junački odolijevali turskim napadima braneći na taj način ne samo domovinu nego i cijelu kršćansku Europu“, istaknuo je Urlić. Podsjećajući na pothvat kliških junaka s početka 16. stoljeća Urlić je istaknuo kako se trebamo istodobno prisjetiti i „najvećeg pothvata hrvatskog naroda naše generacije - Domovinskog rata i stvaranja samostalne hrvatske države“.

DUBROVNIK - Na Dubrovačkim ljetnim igrama sinoć je u Kneževu dvoru s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem mladoga njemačkog dirigenta Johannesa Klumppa nastupio svjetski poznat pijanist hrvatskih korijena Stephen Kovacevich. Na večeri, posvećenoj Ludwigu van Beethovenu, umjetnici su izveli Beethovenovu uvertiru Egmonta skladanu za premijeru istoimene Goetheove drame, četvrti koncert za glasovir i orkestar u G-duru i Drugu simfoniju u D-duru. Stephen Kovacevich velik je zaljubljenik u Dubrovnik i čest gost na Dubrovačkim ljetnim igrama te će 1. kolovoza za studente glasovira održati majstorsku radionicu. Johannes Klumpp šef je dirigent opere u Gelsenkirchenu, dobitnik je brojnih nagrada i jedan od najdarovitijih predstavnika mladog naraštaja njemačkih dirigenata.

METKOVIĆ - U arheološkom muzeju Naroni u Vidu sinoć je održana priredba "Rimska noć u Naroni", koja je prikazala svakodnevni život u tom antičkom gradu. Kako je istaknuo ravnatelj muzeja Hrvoje Manenica, tom priredbom na neki način oživljuje antička Narona, a tijekom večeri prikazano je mnoštvo autentičnih događanja iz rimske svakodnevice. Tako su, uz ostalo, prikazani rimski obrti, predstavili su se keramičar, klesar, kovač, izrada mozaika te su održane dječje igre na Forumu. Također konstruirana je rimska blagovaonica, a arheologinja Ivana Ožanić-Roguljić predstavila je rimsku kuhinju i svoje recepte nastale proučavanjem antičkih izvora i arheoloških nalaza, koje je objavila u svojoj knjizi "Olivijina cibalitanska kuharica - recepti rimskih autora prilagođeni 21. stoljeću".

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙