FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 5. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

KNIN

Vojni biskup Juraj Jezerinac poručio je danas u svojoj propovjedi na svetoj misi u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana branitelja i blagdana Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta kako "unatoč svakodnevnog negativnog prikazivanja naše svakidašnjice, valja gledati s optimizmom, jer u ovoj zemlji nije sve crno". I danas, kao i uvijek, Hrvatska treba ljude vjere što s nadom grade budućnost, ne bježeći od bilo kakvog napora oko dobra, imajući pred sobom opće dobro naroda, a ne vlastitu korist i interese, naglasio je biskup Jezerinac. U svijesti našeg naroda, kako je rekao, ulazak hrvatske vojske 5. kolovoza l995. u kraljevski grad Knin nema tek značenje oslobođenja jednog u nizu okupiranih gradova, nego, uz konkretno oslobađanje prostora i ljudi, taj povijesni događaj simbolično i stvarno zaokružuje borbu Hrvata za nacionalnu slobodu i državnu neovisnost. Ponosni smo na to vrijeme i te događaje, što pokazuje i ova središnja proslava Dana domovinske zahvalnosti, u kojoj su od početka prisutne sve sastavnice hrvatskog društva, rekao je biskup Jezerinac dodajući kako ujedinjeni u zajedničkoj proslavi, u svečanom državnom protokolu sudjeluju predstavnici Crkve, a u svečanom euharistijskom slavlju nositelji političke vlasti te predstavnici vojske i policije.

OPATIJA

Mimohod branitelja u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana branitelja te 16. obljetnice vojno redarstvene akcije Oluja održan je danas u središtu Opatije. Uz glazbenu pratnju puhačkog orkesta iz Lovrana u povorci koja je krenula ispred hotela Ambasador sudjelovalo je oko stotinu branitelja, članova njihovih obitelji i ostalih građana. Sudionici mimohoda prošli su glavnom opatijskom prometnicom, ulicom Maršala Tita do trga Slatina gdje je uz zvuke "Lijepe naše" na stijeg podignuta hrvatska zastava. Mimohod su organizirale udruge proizašle iz Domovinskog rata s liburnijskog područja, uz potporu Grada Opatija.U Domovinskom ratu sudjelovalo je oko 3500 branitelja iz liburnijskog kraja od kojih je njih 16 poginulo.

KAŠTEL ŽEGARSKI/ZADAR

Trojica čelnika iz oporbene "Kastavske skupine", predsjednik SDP-a Zoran Milanović, HNS-a Radimir Čačić i HSU-a Silvano Hrelja te brojni članovi tih stranaka i simpatizeri okupili su se danas u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje" na prigodnom druženju u Kaštelu Žegarskom na rijeci Zrmanji. Ovo je stranačko druženje čelnika naše Kastavske skupine uz razgovore o predizbornoj strategiji, a tko će biti nositelj u devetoj i svim ostalim izbornim jedinicama, to ćete još vidjeti, kazao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Vladin prijedlog za ublažavanje problema u otplati koji pogađaju korisnike kredita u švicarskim francima i reakciju banaka komentirao je: "Banke su očito spremne na neku vrstu rješenja, Vlada je ovu vrstu rješenja donijela sama, a očito je da nije razgovarala s bankama i HNB-om. Ovakva vrsta ping ponga između banaka i Vlade nije rješenje. Postoji svijest i kod jednih i kod drugih da se građane, odnosno korisnike kredita, treba vratiti u zonu sigurnosti, a to je euro. I banke i država trebaju preuzeti svoj dio rizika, svi moraju sjesti za stol, ali zajedno s HNB-om", istaknuo je Milanović.

ZAGREB

Međunarodna ljetna škola arhitekture u Motovunu obilježava 30. godišnjicu kontinuiranog rada, a ove će godine, od 5. do 12. kolovoza, ujedno započeti i s aktivnim sudjelovanjem u novom europskom projektu IDES-EDU uz potporu programa Inteligentna energija u Europi (IEE). Temeljna zadaća tog projekta je implementacija Direktive o energetskim svojstvima zgrada (EPBD) u kurikulume diplomskog dijela studija (master) i poslijediplomskih studija u EU. Na njegovoj provedbi radi 15 europskih sveučilišta, zajedno sa Sveučilištem u Zagrebu, odnosno zagrebačkim Arhitektonskim fakultetom. "Veseli me što ćemo upravo ove godine, u kojoj obilježavamo visoku 30. obljetnicu rada ljetne škole, kroz program škole aktivno sudjelovati u europskom projektu IDES-EDU i na taj način podcrtati njenu trajnu temu 'Tradicija, kreativnost, održivost'", kazao je profesor na Arhitektonskom fakultetu Ljubomir Miščević, dugogodišnji voditelj Međunarodne ljetne škole arhitekture u Motovunu. Napomenuo je da su osnovnu programsku postavku ljetne škole "Tradicija i kreativnost", na temelju koje se izvode godišnji programi djelovanja, naslijedili od osnivača - Studijskog centra u Motovunu - te je širili i dopunjavali pa se tako, strateškim razvojnim opredjeljenjem Hrvatske za održivi razvoj i ratifikacijom protokola iz Kyota 2007., od iste godine i naziv glavne teme promijenio u "Tradicija, kretivnost i održivost".

SPLIT

Teške tjelesne ozljede u padu signalne rakete zadobila je u sinoć u Omišu maloljetnica (15), doznaje se u PU splitsko-dalmatinskoj. Djevojčica je oko 21,30 bila pokraj štandova sa suvenirima u središtu grada kada ju je u trbuh pogodila signalna raketa.Zadobila je teške ozljede te je kolima Hitne pomoći prevezena u splitsku bolnicu gdje je hospitalizirana. Policija traga za osobom koja je ispalila signalnu raketu. Kako se doznaje u splitskoj policiji, za sada sumnjaju u jednu osobu koja je i privedena.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙