FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 5. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

KNIN

Podizanjem državnog stijega na kninskoj tvrđavi danas u prijepodnevnim satima, u nazočnosti najviših državnih i vojnih dužnosnika, predstavnika stranačkog i javnog života, počela je središnja svečanost obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 16. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja. Nazočni su bili predsjednik Republike i zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor, potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, načelnik Glavnog stožera OSRH general Drago Lovrić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmial Ante Urlić, svi ministri u Vladi RH, ravnatelj policije Oliver Grbić. Tu su bili, među ostalima, generali Rahim Ademi, Damir Krstičević, predsjednik SDP-a Zoran Milanović, predsjednik HNS-a Radimir Čačić i dr. U vrijeme podizanja državnog stijega kninsku tvrđavu su u brišućem letu nadletjela dva zrakoplova hrvatskih Oružanih snaga. U 9 sati i 43 minute oglasila su se kninska crkvena zvona, označivši točno vrijeme kada su na današnji dan prije 16 godina hrvatske snage ušle u Knin, čime je bila završena vojno-redarstvena akcija "Oluja". Prilikom podizanja 10-metarskog državnog stijega, himnu "Lijepa naša domovino" svirao je Orkestar Hrvatske ratne mornarice, a svečano su bile postrojene Počasno zaštitna bojna Oružanih snaga Republike Hrvatske i Svečani postroj Ministarstva unutarnjih poslova.

KNIN

Na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje" na kninskom stadionu "Dinara", čestitajući današnji blagdan okupljenima, predsjednik RH Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić istaknuli su kako danas slavimo pobjedu jer "Oluja" je pobjednička akcija kojom je oslobođena okupirana Hrvatska. Na stadionu u šesnaest postroja okupilo se više od 1200 pripadnika OSRH, udruga branitelja i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova. Prvi put, u sklopu postroja, javnosti je predstavljen i postroj EU borbenih skupina u kojima RH sudjeluje kroz ostvarivanje zadaća i misija Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU. Obraćajući se okupljenima premijerka Jadranka Kosor je rekla kako "bez Oluje i bez zapovjednika koji su je vodili mi danas ne bismo bili ovdje, ne bismo imali što slaviti i ne bismo imali na što biti ponosni". Upućujući pozdrave hrvatskim braniteljima i generalima premijerka je posebno pozdravila generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, što su nazočni popratili dugačkim, burnim pljeskom. Kako je rekla, Oluja je bila pobjednička, pravedna i časna borba za oslobođenje Hrvatske. "Nikada nećemo prihvatiti da nam se predbacuju naše pobjede. To su bile pobjede demokracije i slobode nad velikosrpskom Miloševićevom politikom agresije, razaranja i mržnje", kazala je Kosor. Kako je istaknula, "bilo dobro da i naši susjedi razumiju da su upravo ovdje slomljeni zubi tiraninu, a time je i njima otvoren put u demokraciju". Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović rekao je da je danas dan kojim slavimo pobjedu u legitimnoj i pravednoj obrani domovine. "Ovu pobjedu slavimo ponosno i dostojanstveno žaleći sve žrtve, osuđujući svaki zločin", rekao je Josipović dodajući kako Oluju obilježavamo kao pobjedonosni završetak nesnošljive i nepravedne okupacije Hrvatske. Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić podsjetio je na ulogu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je, kako je rekao, utemeljio hrvatsku oružanu silu i hrvatske državne ustavne institucije.

VUKOVAR

Na području hrvatskog Podunavlja u Vukovarsko-srijemskoj i Osiječko-baranjskoj županiji u tijeku su terenska istraživanja mogućih neregistriranih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica, potvrđeno je Hini iz Uprave za zatočene i nestale Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Nakon što su završena terenska istraživanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja su trajala od 5. do 28. srpnja, nastavljena su na području Osiječko-baranjske županije, navode iz Uprave te dodaju kako su u 2011. godini u Vukovarsko-srijemskoj županiji provedena terenska istraživanja i ekshumacije na ukupno 31 lokaciji, prilikom kojih su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci tri osobe. Prema podacima Uprave, u Hrvatskoj je do sada iz 143 masovne i više od 1.200 pojedinačnih grobnica ekshumirano 3.786 posmrtnih ostataka hrvatskih branitelja i civila. Procesom identifikacija pozitivno su identificirani te su pokopani posmrtni ostaci njih 3.229, odnosno njih 85,3 posto. Na području Vukovarsko-srijemske županije, od 2.040 žrtava ekshumiranih iz 52 masovne i više stotina pojedinačnih grobnica, identificirani su posmrtni ostaci 1.774 hrvatska branitelja i civila. U posljednje dvije identifikacije posmrtnih ostataka (svibanj i lipanj 2011. godine), pozitivno su identificirani posmrtni ostaci 10 hrvatskih branitelja i civila s područja te županije. U Hrvatskoj se još uvijek traga za 999 nestalih i nasilno odvedenih osoba u agresiji 1991. i 1992. godine, te 805 osoba nestalih 1995. godine u vojno-redarstvenim akcijama „Bljesak“ i „Oluja“.

VOLODER

U čast Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja, iz Volodera je jutros na sedmodnevni put dolinom Save dug 500 kilometara krenuo 15. konjanički maraton. Šestero konjanika Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine - dvojica jahača i četiri jahačice, od kojih tri jahačice prvi put sudjeluju u tom tradicionalnom maratonu - putovat će nizvodno od Siska do Županje lijevom obalom Save, a posljednju dionicu završiti na desnoj obali u Orašju u bosanskoj Posavini. "U sedlu" su Željko Petters, Domagoj Petters, Sanja Mlinar, Mihaela Trbušić, Sandra Čavlović i Iva Keleš. Konjanicima je u ime pokrovitelja, Općine Popovača, sretan put poželio načelnik Josip Mišković. U ime Hrvatskih voda, domaćina ovogodišnjih dionica, a čime će maraton dati i obilježje i 135. obljetnici hrvatskog vodnog gospodarstva, sudionike je pozdravio Željko Uzel, voditelj kutinske Vodno-gospodarstvene ispostave. Na spomenu i odavanju počasti žrtvama Domovinskog rata tim pothvatom, jahačima je zahvalio ratni zapovjednik 56. kutinske bojne HV Zvonimir Gregurić, a blagoslov uputio u vrijeme Domovinskog rata duhovnik te bojne vlč. Dragutin Toplak. Ispraćaj je prigodnim programom upotpunio KUD "Moslavec" iz Volodera.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙