FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 1. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati

ZAGREB - Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te obljetnice osnutka vojne policije OSRH, predsjednica Vlade Jadranka Kosor primila je danas u Banskim dvorima predstavnike organizacijsko provedbenog odbora svečanog obilježavanja 20. obljetnice osnutka i djelovanja vojne policije koji su je upoznali s programom obilježavanja obljetnice te je pozvali na svečanost. Premijerka Kosor čestitala im je nadolazeću obljetnicu i zahvalila na iznimnom doprinosu u stvaranju samostalne Hrvatske, priopćeno je iz Vlade.

DALJ - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen-obilježja kod policijske postaje Dalja, danas je odana počast 20-orici poginulih i ubijenih hrvatskih policajaca, 15-orici pripadnika Zbora narodne garde i četvorici pripadnika Civilne zaštite, u napadu JNA i srpskih paravojnih postrojba na daljsku policijsku postaju 1. kolovoza 1991. Počast su im odali članovi obitelji, visoki hrvatski dužnosnici i predstavnici mnogih udruga proisteklih iz Domovinskog rata te mještani Dalja i okolnih mjesta. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko istaknuo je kako su se hrabri daljski policajci, pripadnici Zbora narodne garde, Civilne zaštite i mještani nadljudskim naporom suprotstavili nadmoćnom neprijatelju. Tom je prigodom Karamarko najavio i mogućnost političkog angažiranja na predstojećim parlamentarnim izborima. "Ja sam angažiran i sada u onom dijelu koji se nakon Domovinskog rata zove borba za kvalitetniji život u Hrvatskoj, a na izborima koji slijede vjerojatno ću se angažirati - na koji način, to još nisam odlučio", rekao je Karamarko odgovarajući na novinarsko pitanje o tome namjerava li se politički angažirati. Dodao je kako će odluku o tome vrlo brzo objaviti. Odgovarajući na pitanje misli li da su se hrvatski branitelji borili za Hrvatsku kakvu danas imamo i bi li hrvatske žrtve bile zadovoljne sa slikom današnje Hrvatske, ministar Karamarko je rekao kako idealnog puta nema niti se preko noći može sve ostvariti.

ZAGREB - Komisija "Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije ocijenila je danas neprihvatljivima izmjene Zakona o trgovini, prema kojima se ukidaju odredbe o ograničavanju radnog vremena trgovina, iznijevši u izjavi "Neprihvatljivost predloženih izmjena Zakona o trgovini" svoje razloge zbog kojih bi vlada trebala preispitati tu svoju odluku. Neobično je da se potiho donosi takva odluka, a nakon što je Sabor završio redovito zasjedanje, ocijenio je sisački biskup Vlado Košić na konferenciji za novinare. Čekalo se da se izbjegne procedura u Saboru i da se donese samostalna odluka koja zadire u pitanja koja su niz godina bila predmet diskusija, ustvrdio je. Po njegovim riječima, time država odustaje od reguliranja tog pitanja, a odluku o radu trgovina prepušta poslodavcima. Želimo biti glas radnika, njih oko 220 tisuća u trgovinama, jer bi oni mogli izgubiti posao ako bi se željeli boriti za neradnu nedjelju, naglasio je Košić, dodavši da začuđuje i šutnja raznih ženskih udruga, s obzirom da su u trgovinama zaposlene većinom žene čija prava treba zaštititi. Komisija drži da treba zaštiti i državne interese, s obzirom da, navodi se, iscrpljivanje radnika znači njihovo pobolijevanje, što u konačnici pada na teret države, a takav ritam rada utječe na obitelj, pad nataliteta i negativne posljedice za djecu zbog neprisutnosti majke u obitelji. Argument turizma u korist rada nedjeljom Komisija smatra višestruko pogrešnim, s obzirom da mnoge turističke zemlje nemaju radne nedjelje.

ZAGREB - Predsjednik Mešihata islamske vjerske zajednice muftija Ševko efendija Omerbašić rekao je kako je danas počeo dugoočekivani i za islamske vjernike jedan od najdragocjenijih mjeseci u godini - ramazan te da svi već znaju što moraju činiti tijekom toga blagorodnog mjeseca.

"Idućih 30 dana islamski će se vjernici okupljati na raznim duhovnim vježbama, među kojima su u prvome redu namazi (molitve) kojima jačamo svoj duh. To je jedini mjesec u godini kad zaboravljamo materijalnu stranu života i posvećujemo se duhovnim izazovima i duhovnim vrijednostima", rekao je za Hinu muftija Ševko efendija Omerbašić. To je mjesec objave Kur'ana pa je zato i obveza svakoga muslimanskog vjernika izučavanje kuranskih odredaba jer je svaki vjernik obvezan živjeti po načelima iz te naše svete knjige, istaknuo je. Muftija Ševko efendija Omerbašić pozvao je vjernike na noćne ramazanske molitve te na intenzivniju solidarnost i pomoć siromašnima i potrebitima te na jaču molitvu za sve njihove pokojnike. Tu je poruku muslimanskim vjernicima završio tradicionalnim pozdravom: "Ramazan šerif mubarek olsun!"

SPLIT - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović otvorio je danas novu djelatnost splitskoga KBC-a za transplantaciju autolognih krvotvornih matičnih stanica sa sterilnom jedinicom i laboratorijem za citaferezu i krioprezervaciju. "Od 2005. godine pa sve do danas u splitsku je bolnicu uloženo milijardu kuna, od čega je 700 milijuna kuna uloženo direktno iz državnog proračuna, a ostalo kroz decentralizirana sredstva", rekao je Milinović. Za jesen je najavio i puštanje u rad dva nova linearna akceleratora, koji su na probnome radu, čime će, kako je rekao, cijela Hrvatska "dosegnuti standarde koji su iznad Europske unije po broju linearnih akceleratora po broju stanovnika".

OSIJEK - Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić proglasio je danas elementarnu nepogodu za cijelu županiju zbog suše u lipnju i srpnju, koja je na usjevima učinila štetu veću od 400 milijuna kuna. Na konferenciji za novinare župan Šišljagić je rekao da su goleme štete zbog suše učinjene na 137.500 hektara u sve 42 jedinice lokalne samouprave te da su posebno stradale proljetne kulture, kukuruz, soja, šećerna repa i suncokret, ali i voće i povrće.

IMOTSKI - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, unatoč službenoj najavi njegova ureda da će danas biti na svečanoj sjednici imotskoga Gradskog vijeća u povodu Dana grada te da će govoriti nazočnima, nije doputovao u Imotski, ali je poslao ispričnicu. Bebić, koji je zbog zdravstvenih tegoba prošlog tjedna proveo pet dana u splitskome KBC-u, u pročitanoj ispričnici Imoćanima čestita Dan grada i želi uspješan razvoj, ali ne navodi razloge zbog kojih nije došao. Pretpostavlja se da je u pitanju prevencija. Ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić, koji je na sjednici Gradskog vijeća bio kao izaslanik premijerke Jadranke Kosor kazao je da se Bebićevo zdravlje nije pogoršalo te da je razlog njegova nedolaska u Imotski vrućina i dva sata vožnje od Komarna. Na pitanje je li Bebić zbog preventivnih razloga odustao od dolaska, Bačić je odgovorio potvrdno. Ministar je na svečanoj sjednici najavi kako će se problem bivše vojarne u Imotskome riješiti izgradnjom kaznionice na tome mjestu te da je u proceduri donošenje vladine odluke za to. Po njegovim riječima, planiran je i završetak gradnje zgrade za potrebe branitelja u Imotskom, a uskoro će se u Imotski ponovno vratiti i rodilište.

PULA - Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivan Bubić i predsjednik istarskoga HDZ-a Marino Roce ustvrdili su na današnjoj konferenciji za novinare kako je prošlotjedno potpisivanje ugovora o izgradnji pulske Opće bolnice i realizaciji projekta "Brijuni rivijera" od iznimne važnosti jer, osim gospodarskoga značenja, donose novu kvalitetu političkog djelovanja, života i rada na području Istre i Hrvatske.

Po riječima državnog tajnika Bubića, postignuti konsenzus IDS-a i HDZ-a na istarskome poluotoku, usprkos protivljenju nekih stranaka, najbolji je putokaz svima kako se zajedničkim djelovanjem i odlučnim djelovanjem mogu "sinergijski postići bolji gospodarski, politički i sveukupni odnosi".

ZADAR - Nakon jedomjesečne stanke danas je na Županijskome sudu u Zadru nastavljeno suđenje bivšem zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Šibensko-kninske županije Draženu Slavici. Državno odvjetništvo Slavicu tereti za propuste u organizaciji gašenja požara na otoku Kornatu i spašavanja unesrećenih vatrogasaca te za slanje maloljetnika na požarište. Danas je svjedočio Boris Iskra, umirovljeni pilot kanadera koji je kobnoga dana preletio iznad otoka Kornata vraćajući se s intervencije na otoku Hvaru. Svjedočio je i zapovjednik namjenskih obrambenih snaga Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva Miroslav Kovač, koji je potvrdio da u trenutku tragedije nije bilo dovoljno letjelica. Četveročlano sudsko vijeće pod predsjedanjem županijskoga suca Borisa Babića dogovorilo se danas s odvjetnicima optužbe i obrane da se suđenje nastavi 13. rujna, a za 5. listopada najavljeno je svjedočenje Frane Lučića, jedinoga preživjelog vatrogasca kornatske tragedije u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca.

ČAKOVEC - Koordiniranom operativnom akcijom "LUP" djelatnici međimurske i varaždinske Policijske uprave prošli su tjedan razotkrili lanac preprodaje opojnih droga, a nakon dovršene kriminalističke istrage zbog zloporabe opojnih droga, protiv 11 osoba podnesene su kaznene prijave te su privedene u istražni centar Županijskoga suda u Varaždinu, navodi se u današnjem izvješću PU međimurske. Nakon ispitivanja, pet je osoba pušteno da se brani sa slobode, a ostalima je određen pritvor. U stanovima i drugim objektima na osam adresa pronađeno je 1370 grama marihuane, tri biljke indijske konoplje, pet digtalnih vaga, malokalibarska puška sa streljivom, pištolj i sedam tisuća kuna. U uhodanom lancu preprodaje opojnih droga nositelji su bili trojica hrvatskih građana iz Trnovca Bartolovečkog, u blizini Varaždina. Organizator je bio 28-godišnjak koji je preprodavao drogu u ugostiteljskim objektima premu dogovoru s kupcima. Dvojica njegovih pomagača u dobi od 55 i 25 godina, na temelju njegovih poziva, pakirali su i isporučivali drogu koja je bila uskladištena kod njih. Policija procjenjuje da je organizator u posljednja četiri mjeseca od preprodaje droge zaradio najmanje 180 tisuća kuna. Također je otkriven veći broj kontakata preprodavača droge s mlađim osobama, i to najviše 14-godišnjacima, kojima su nudili da za njih preprodaju marihuanu svojim vršnjacima uz zaradu od šest do osam tisuća kuna na mjesec.

(Hina) xntod yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙