FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 5. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je danas kako ne postoji formalni rok za određivanje datuma parlamentarnih izbora, ali da postoji politička odgovornost te očekuje da će se uskoro odrediti datum izbora. Na pitanje novinara je li u redu to što premijerka još nije rekla kada će biti izbori i da se još nije sastala s koalicijskim partnerima te je li prekršila rok, predsjednik Josipović odgovorio je kako ne postoji nikakav formalni rok da se donese odluka o izborima. "Bitni su ustavni rokovi, međutim postoji nešto što je politička odgovornost, recimo to tako. Gospođa Kosor je obećala da će do kraja šestog mjeseca izaći s datumom izbora. Dobro, odluka Europske unije (o završetku pregovora) bila je nešto kasnije. Prema tome, ja očekujem da taj pomak hrvatska javnost može na neki način tolerirati i da ćemo odluku o tome kada će biti izbori čuti vrlo skoro", rekao je Josipović.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu Odbora za Ustav da se, donošenjem Ustavnog zakona o izmjenama i dopunama Ustava RH, prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji ubuduće reguliraju ustavnim zakonom, odnosno uzdignu na razinu Ustava. Prijedlog Odbora ima samo tri članka, kojima se propisuje da se prava hrvatskih branitelja uređuju ustavnim zakonom koji se donosi po postupku za donošenje organskih zakona, dakle dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika, te da na snagu stupa danom proglašenja. Prijedlog odluke o pristupanju promjeni Ustava podnijela je vlada 21. travnja ove godine, a na inicijativu braniteljskih udruga. U vladi potrebnim ocjenjuju da se zaštita prava hrvatskih branitelja, u skladu s njihovom povijesnom ulogom u stvaranju i obrani Hrvatske, uredi ustavnim zakonom kao organskim zakonom najvišeg ranga.

ZAGREB - U intenzivnoj potrazi za nestalom maloljetnom Antonijom Bilić jutros se nastavlja s isušivanjem brljanskog jezera uz most, a među ostalim pretraživat će se i akumulacijsko jezero Muškovac kod Obrovca te područje oko mjesta Paravinje, izvijestila je šibensko-kninska Policijska uprava. Danas će se pretraživati tok rijeke Krke od mosta u Kninu do jezera Brljan, zatim dionica ceste od Kaštel Žegarski preko Bogatnika do mjesta Bilišani, zatim skretanje za Paravinje i pretraga područja oko toga mjesta. Osim toga pretraživat će se i akumulacijsko jezero Muškovac kod Obrovca. U pretrazi danas sudjeluje više od 150 osoba, i to većim dijelom pripadnici interventne, specijalne i kriminalističke policije, hrvatske vojske, gorske službe spašavanja te vatrogasaca. Antonija Bilić (17) nestala je 7. lipnja dok je stopirala kod mosta na Čikoli. Sumnja se da ju je ubio 42-godišnji Dragan Paravinja, koji je nakon uhićenja u BiH priznao zločin i rekao da je djevojku zadavio i bacio u rijeku Krku.

OSIJEK - Predsjednica osječkoga SDP-a Biljana Borzan izjavila je danas u Osijeku kako se grad pod vodstvom HDSSB-ova gradonačelnika Krešimira Bubala razvija, ali unatrag, o čemu govore podatci o povećanoj nezaposlenosti i padu zaposlenosti. Na konferenciji za novinare Borzan je rekla da je stopa nezaposlenosti u Osijeku 16 posto, što je, ustvrdila je, osjetno više nego u Puli, Rijeci, Zadru i Varaždinu, gdje se kreće od pet do šest posto. Borzan je upitala što je s velikim gradonačelnikovim projektima, gospodarskim zonama i otvaranjem stotina radnih mjesta u trgovačkome centru Avenue Mallu te ocijenila da se za takvo stanje i nezaposlenost u gradu ne može okrivljavati samo državna vlast.

ZAGREB - Šibenska Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata pokrenula je akciju prikupljanja novca za uređenje obiteljske kuće razvojačenoga hrvatskog branitelja Mile Bilića, oca nestale 17-godišnje Antonije Bilić za kojom se danima traga. Mile Bilić pridružio se krajem 1991. kao pričuvni djelatnik MUP-a 142. domobranskoj pukovniji HV-a u kojoj je bio do kraja 1995., kada je razvojačen. Osim nestale kćeri Antonije, ima još troje djece koja se sama školuju, a cijela obitelj živi u lošim uvjetima. Iz udruge poručuju da će obitelji Bilić svaka pomoć dobro doći pa pozivaju građane, posebice branitelje i njihove udruge, da uplate prilog na žiroračun 2330003-3151670894 otvoren u Splitskoj banci na ime Milke Bilić, majke nestale Antonije.

ZAGREB - Festival plesa i neverbalnog kazališta, što će se održati od 22. do 26. srpnja u Svetvinčentu, ove se godine temelji na multimedijalnosti u plesu i teatru objekta, što je zaokret u odnosu na prijašnje godine, najavljeno je na web stranicama Festivala, koji tradicionalno hrvatskoj publici daje uvid u recentna događanja na svjetskoj plesnoj sceni. Glavni program 12. Festivala donosi plesne i neverbalne predstave, 'site specific' radove, perfomanse i postave instalacija, a popratni edukativne radionice i prezentacije.

OSIJEK - Osječki prometni policajci rano jutros su u Osijeku zaustavili osobni automobil kojim je upravljao 11-godišnjak iz Baranje, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava. Policajci su zaustavili osobni automobil u Ulici cara Hadrijana u Osijeku, a vozilo se kretalo bez upaljenih svjetala. Utvrdili su da vozilom upravlja 11-godišnjak iz Bilja, desetak kilometara udaljenog od Osijeka, a na mjestu suvozača bio je njegov desetogodišnji brat. Pošto je obaviještena da su pronađeni dječaci i automobil, u prostorije osječke postaje prometne policije došla je njihova 35-godišnja majka. Tijekom razgovora utvrđeno da su djeca iskoristila priliku dok je majka spavala, uzela ključeve i odvezla se osobnim automobilom.

ŠIBENIK - Na pješačkome prijelazu u Šibeniku sinoć je teško ozlijeđeno dijete kad ga je udario mercedes koji je vozio 55-godišnjak u alkoholiziranom stanju, izvijestila je jutros šibensko-kninska Policijska uprava. Dijete je zadržano na liječenju u šibenskoj bolnici. Nesreća se dogodila u Ulici Vladimira Nazora. Očevidom je utvrđeno da se prometna nesreća dogodila zato što 55-godišnji vozač iz Šibenika, koji je u alkoholiziranom stanju upravljao osobnim automobilom šibenskih registracijskih oznaka, na semaforu nije propustio pješaka koji je imao prednost.

ZADAR - Zadarska policija provodi kriminalističko istraživanje nad 23-godišnjakom iz Zadra kojeg sumnjiči da je počinio kazneno djelo iznude nad 20-godišnjim sugrađaninom, izvijestila je jutros zadarska Policijska uprava. Uhićen je jučer oko 18 sati, u ulici Majstora Radovana u Zadru, prilikom preuzimanja novca kojeg je prijetnjama iznudio od oštećenika. Prilikom uhićenja pokušao je pružiti otpor, ali je svladan i priveden u prostorije policije, gdje su mu oduzeti novac i teleskopska palica.

(Hina) xntod ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙