FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 27. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

KNIN

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor položila je u Kninu temeljni kamen za stambenu zgradu za stambene potrebe na području posebne državne skrbi u kojoj će, kako je rekla, biti 80 stanova, u što će se uložiti više od 30 milijuna kuna. Premijerka Kosor rekla je da je ta višenamjenska stambena zgrada dio projekta izgradnje od ukupno 123 stana u koji će se uložiti više od 45 milijuna kuna. Najavila je da će stanovi u Kninu biti završeni iduće godine. "Nakon završetka Domovinskog rata ukupno smo obnovili 150 tisuća kuća i u to utrošili više od 35 milijarda kuna", rekla je predsjednica vlade. Također je rekla kako joj je drago što je danas u Kninu uoči skorašnjega velikog blagdana Dana pobjede te Domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja koji će se proslaviti 4. i 5. kolovoza ove godine. Premijerka Kosor najavila je da će se u povodu tog blagdana u Kninu prvi put organizirati veliki gospodarski skup na kojem će se raspravljati o gospodarskom razvitku kninskog područja. Gradonačelnica Knina Josipa Rimac rekla je kako vlada trenutačno u Knin ulaže oko 320 milijuna kuna te je na tomu zahvalila hrvatskoj vladi. Dodala je da je jučer Gradsko vijeće premijerku proglasilo počasnom građankom Knina na prijedlog Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a "Tvrđava - Knin". Priznanje joj je dodijeljeno za izniman doprinos u politici ravnomjernog razvoja svih dijelova Hrvatske, osobito područja od posebne državne skrbi, što je rezultiralo potporom vlade u stambenom zbrinjavanju te gospodarskom razvoju.

SPLIT

Premijerka Jadranka Kosor posjetila je jučer popodne u splitskoj bolnici predsjednika Hrvatskog sabora Luku Bebića, nakon čega je novinarima kazala kako se on osjeća dobro te da nema nikakvih teškoća u govoru. "Mislim da se gospodin Bebić jako dobro oporavlja. Mogu vam reći da lijepo izgleda. Cijelo vrijeme našega razgovora mi smo se šalili, što je jako dobar pokazatelj. Razgovarali smo i o onom što je bilo jučer, ali i o ovome što se događa danas. Vjerujem da će gospodin Bebić vrlo brzo izići iz bolnice, ali bih to ipak prepustila liječnicima. On ima najkvalitetniju moguću liječničku skrb", kazala je premijerka Kosor. Novinare je zanimalo jesu li tijekom gotovo jednosatna susreta razgovarali o pojedinostima događaja koji je predsjednika Sabora Luku Bebića zatekao u restoranu gdje se nalazio sa svojom obitelji kad je izgubio svijest, na što je premijerka odgovorila da jesu i o tome govorili, no nije željela otkrivati detalje. "Najvažnije je da je sada jako dobro, u dobroj formi i izvrsno raspoložen. Posjećuju ga mnogi ljudi, ali mislim da ga malo treba poštedjeti", dodala je premijerka Kosor. Odgovarajući na mnogobrojne novinarske upite samo je rekla da "joj se sve čini apsolutno normalno te da je Bebić u svakidašnjoj formi".

ZAGREB

Bivši premijer Ivo Sanader trebao bi danas u zatvoru u Remetincu USKOK-ovim tužiteljicama iznijeti obranu u istrazi u kojoj ga se sumnjiči da je 1994. i 1995. kao zamjenik ministra vanjskih poslova zlouporabio položaj i ovlasti te s Hypo bankom dogovorio proviziju od sedam milijuna austrijskih šilinga (3,5 milijuna kuna) za zajam od 140 milijuna šilinga koji je ta banka odobrila hrvatskoj vladi. USKOK sumnja da je Sanaderu provizija isplaćena nakon što je zaključen ugovor o kreditu između austrijske banke i hrvatske vlade. Novo Sanaderovo saslušanje njegovi su branitelji najavili prošlog tjedna kada je bivši premijer iznio obranu u slučaju Fimi medija. Obrana Ive Sanadera odbacila je jučer nagađanja o lošem zdravstvenom stanju bivšeg premijera i zabrinutosti liječnika zbog nagla mršavljenja te ustvrdila da se Sanader dobro osjeća i da se ne žali ni na kakve druge zdravstvene tegobe, osim na već ozlijeđenu nogu. "Naš branjenik već dulje vrijeme ima problem s nogom, zbog čega je obavio neke pretrage, a neke još treba obaviti, no ni na kakve druge zdravstvene teškoće se ne žali", kazao je Hini jedan od njegovih branitelja Goran Suić koji odbacuje nagađanja nekih medija da je Sanader u nešto više od mjesec dana smršavio 20 kilograma. Istaknuo je da se bivši premijer osjeća dobro te da svakodnevno s braniteljima priprema obranu u antikorupcijskim istragama koje je protiv njega pokrenuo USKOK.

ŠIBENIK

Istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Igor Ninić ispitat će prve svjedoke u postupku protiv Dragana Paravinje, osumnjičenog za teško ubojstvo maloljetne Drnišanke Antonije Bilić. Pred sucem bi se najprije trebala naći obitelj nestale maloljetnice, zatim i svi ostali svjedoci obuhvaćeni postupkom. Ispitivanje svjedoka bit će zatvoreno za javnost.

ZAGREB

Na uglednom svjetskom natjecanju iz eksperimentalne fizike “International Young Physicists' Tournament“ (IYPT) koje se ove godine od 22. do 31. srpnja održava u Teheranu hrvatske predstavnice, učenice hrvatskih srednjih škola osvojile su brončanu medalju.

Učenice Nives Bonačić, Katja Kustura, Una Pale, Gabriela Clara Racz i Lara Vrbanec, čiji su mentori Veronika Sunko, studentica fizike i dr. sc. Željko Marohnić, osvojile su brončanu medalju zauzevši izvrsno 11. mjesto među 21 reprezentacijom.

Na natjecanju sudjeluju Austrija, Njemačka, Republika Kina (Tajvan), Iran, Slovačka, Singapur, Bjelorusija, Švedska, Poljska, Hrvatska, Gruzija, Češka, Bugarska, Brazil, Švicarska, Kina, Rusija, Tajland, Kenija i Ukrajina.

I lani je hrvatska ekipa (čiji su članovi bile i neke ovogodišnje predstavnice) u Beču osvojila brončanu medalju u iznimno jakoj konkurenciji u kojoj su pored ovogodišnjih sudionika bili i Australija, Francuska, Novi Zeland i Velika Britanija.

Riječ je o korisnom i važnom svjetskom okupljanju srednjoškolaca koji se pasionirano bave eksperimentalnom fizikom.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙