FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 4. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Danas su počele prijave za upis u I. razred srednjih škola, a po Odluci o upisu učenika u I. razred srednje škole Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, u školskoj godini 2011./2012. može se upisati 53.762 učenika u 2.118 razrednih odjela. Prijave za upis u ljetnom roku primaju se i sutra. Objava rezultata, ljestvice poretka na oglasnoj ploči i na mrežnim stranicama škole, bit će u srijedu, 6. srpnja, a upisi će se obavljati u četvrtak, 7. srpnja.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa upozorilo je danas na nezakonitost i protuustavnost eventualne odluke o obustavi nastavnog procesa ili nezapočinjanju nove akademske godine od strane čelnika visokih učilišta jer bi se njome kršilo ustavno pravo na rad onima koji ne namjeravaju štrajkati. Vezano uz Zaključak Medicinskog fakulteta, izjavu Filozofskog fakulteta te priopćenje za javnost Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a kojima se donose odluke o obustavi studijskih procesa, odgodi početka nastave ili prijedlogu Senatu Sveučilišta u Zagrebu o donošenju odluke o odgodi početka nove akademske godine, Ministarstvo u priopćenju podsjeća čelništva navedenih fakulteta na prava njihovih zaposlenika i studenata. Ministarstvo naglašava kako nipošto ne želi osporiti bilo čije pravo na izražavanje nezadovoljstva bilo čime, dokle god je to u skladu sa zakonom. Međutim, istovremeno, smatra potrebnim ukazati na činjenicu da svaku eventualnu odluku o obustavi nastavnog procesa ili nezapočinjanju nove akademske godine smatra ne samo protuzakonitom, već i protuustavnom, jer se njome sve zaposlenike prisiljava na štrajk, čime se krši njihovo Ustavom i zakonima zagarantirano pravo na rad. Ako dođe do protuustavnog i protuzakonitog djelovanja od stane uprava spomenutih fakulteta, Ministarstvo će svim zaposlenicima koji žele raditi pomoći kako bi im se osiguralo njihovo pravo na rad, pa makar to značilo održavanje ispita i konzultacije na drugim lokacijama, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Na mrežnim stranicama www.postani-student.hr danas su objavljene privremene rang-liste kandidata za upis na studijske programe visokih učilišta za akademsku godinu 2011./2012., dok će konačne rang-liste biti objavljene u petak, priopćila je Agencija za znanost i visoko obrazovanje, dodajući da je ove godine u ljetnom roku studijske programe prijavilo ukupno 40.369 kandidata. Ukupno je prijavljeno 728 studijskih programa, od kojih najviše prijava imaju studiji Ekonomije (6316 prijava) i Poslovne ekonomije (6176 prijava) Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Agencija napominje da su današnje rang-liste privremene te će se redoslijed kandidata na njima tijekom sljedećih dana mijenjati. Kandidati mogu mijenjati svoje liste prioriteta studijskih programa, brisati neke studijske programe, dodavati nove studijske programe, u okviru ranije položenih ispita državne mature ili odustati od prijave svih studijskih programa do 7. srpnja.

ŠIBENIK - U intenzivnoj potrazi za nestalom maloljetnom Antonijom Bilić jutros se nastavlja pretraga područja jezera Brljana na rijeci Krki, što uključuje isušivanje jezera uz most, izvijestila je jutros šibensko-kninska Policijska uprava (PU). Nadalje će se pretraživati Šarena jezera kod Knina, zatim dionica ceste D-1 od Šarenih jezera prema Sinju te tok rijeke Orašnice, koja se iza Knina spaja s rijekom Krkom te tok rijeke Krke od Knina do Brljana. U pretrazi danas sudjeluje više od 150 osoba, i to većim dijelom pripadnici interventne, specijalne i kriminalističke policije, hrvatske vojske, gorske službe spašavanja te vatrogasaca. potrazi se priključio i helikopter MUP-a. Antonija Bilić (17) nestala je 7. lipnja dok je stopirala kod mosta na Čikoli. Sumnja se da ju je ubio 42-godišnji Dragan Paravinja, koji je nakon uhićenja u BiH priznao zločin i rekao da je djevojku zadavio i bacio u rijeku Krku.

SPLIT - Motornu jahtu "Petrus" s trima članovima posade, koja se u nedjelju oko 2,30 sati nasukala na otočić Pokonji Dol kod otoka Hvara, odsukali su djelatnici hvarske lučke ispostave i ronioci te je dopraćena u hvarsku luku, a zbog nepoštivanja pravila sigurnosti plovidbe zapovjednik je novčano kažnjen, izvijestilo je jutros ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Na 15-metarskoj jahti su se osim zapovjednika nalazila i dva austrijska državljanina. Nitko nije ozlijeđen, a na jahti je oštećen pramčani dio u visini jednog metra od vode. Zbog nepoštivanja pravila sigurnosti plovidbe zapovjednik je, po pomorskom zakoniku, novčano kažnjen s 4100 kuna, a jahti je zabranjena plovidba dok se ne obavi pregled i ne poprave oštećenja.

ZAGREB - Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je tijekom prvog polugodišta 2011. na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige šest novih naslova, te je sada čitateljima dostupno ukupno 127 naslova, a u istom razdoblju besplatne elektroničke knjige čitalo je 69.265 posjetitelja, priopćio je DPKM.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙