FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 2. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

KOPRIVNICA - Predsjednik Ivo Josipović tijekom današnjeg posjeta Koprivnici u društvu gradonačelnika Zvonimira Mršića razgledao je "šparnu hižu", prvu pasivno-niskoenergetsku zgradu izgrađenu po Programu društveno poticajne stanogradnje. Predsjednik Jospović se sastao s budućim stanarima koji bi u svoje niskoenergetske stanove trebali useliti tijekom kolovoza ove godine. Koprivnička "šparna hiža“ s 28 stanova projekt je Agencije za društveno poticajnu stanogradnju Grada Koprivnice, koji će zbog načina gradnje, korištenja suvremenih materijala, sustava grijanja i hlađenja trošiti minimalnu energiju.

MACELJ - Na graničnom prijelazu Macelj danas je otvoren turističko-informativni punkt Hrvatskog autokluba (HAK), a tom je prigodom ministar turizma Damir Bajs istaknuo da je hrvatski turizam spreman za glavni dio sezone. Hrvatski turizam u ljetne turističke najintenzivnije mjesece srpanj i kolovoz, u kojima najviše turista dolazi cestovnim pravcima, ulazi spreman i s porastima turističkih dolazaka u prvoj polovici ove godine. To ulijeva optimizam da će glavni ljetni dio sezone biti dobar, kazao je ministar Bajs otvarajući turističko-informativni punkt HAK-a na Macelju. Ovaj prvi srpanjski vikend ujedno dijeli predsezonu od glavne sezone u kojoj se očekuje dolazak većeg broja turista cestovnim pravcima nego u predsezoni, kada ih je više dolazilo zračnim prijevozom, rekao je ministra Bajs. Iznio je i podatke da je u lipnju bilo 7,3 posto više dolazaka automobilom u Hrvatsku nego u istom mjesecu lani, te da je ukupno tijekom proteklih lipanjskih vikenda preko graničnih prijelaza u Hrvatsku ušlo više od 2,5 milijuna stranih putnika, što je 7,6 posto više nego u istim vikendima prošle godine. Punkt HAK-a je pilot projekt koji se realizira s ciljem boljeg informiranja stranih turista i povećanja njihove sigurnosti na hrvatskim cestama, kazao je predsjednik HAK-a Ivo Bikić. Ministar Bajs danas je na Macelju potpisao s glavnim tajnikom HAK-a Zvonkom Šmukom ugovor o suradnji, a po kojem je Ministarstvo turizma HAK-u ove godine odobrilo 450 tisuća kuna bespovratnih potpora za sufinanciranje različitih aktivnosti vezanih za sigurnost na cestama.

MAKARSKA - Radnici splitskog "Konstruktora" probili su u Bastu južni portal tunela Sveti Ilija kroz Biokovo koji će idućega tjedna biti prokopan u punom profilu od 7,7 metara, doznaje se danas u "Konstruktoru". Građevinski strojevi rade na iskopima i uklanjanju zemljanog pokosa predusjeka ulaza u 4249 metara dugi tunel kroz Biokovo, koji je četvrti po dužini u našoj zemlji. Kako se doznaje, obavljaju se betonski i drugi radovi na polovici tunela prema moru. Prva mina na tunelu u Zabiokovlju odjeknula je u ožujku 2008., a sa južne strane počeli su radovi u siječnju 2009. U glavnu kao i servisnu tunelsku cijev još se ulazi kroz 70 metara dugi bočni manji tunel jer do nedavno nije bila riješena koncesija kamenoloma Bast. Na jesen će početi radovi na rekonstrukciji i uređenju 1900 metara duge pristupne prometnice od južnog portala tunela u Bastu do križanja s jadranskom cestom.

ZAGREB - Uz željezničku postaju Kistanje gore stari odloženi drveni pružni pragovi, a požar se proširio i na prugu Knin-Zadar, javila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Šibenski Županijski vatrogasni operativni centar (ŽVOC) primio je nešto prije podneva dojavu o požaru otvorenog prostora na području Kistanja uz željezničku postaju. Kako je javio DUZS, ugrožene su zgrade željezničke postaje i obližnjeg pogona za reciklažu. U gašenju sudjeluju vatrogasci iz Knina, Drniša, Kistanja, Ervenika, Dubravice, Zatona, njih 19 s 9 vozila. Na požarište su upućena dva kanadera.

LADVENJAK - Četrnaestogodišnji motociklist iz Ozlja poginuo je danas u sudaru s kombi vozilom u selu Ladvenjak kod Karlovca. Istražni sudac Ivan Perković neposredno nakon očevida na mjestu događaja kazao je da je dječak motociklist u blagom zavoju s otežanom preglednošću, zbog kukuruza s obje strane lokalne ceste, izravno udario tijelom u vjetrobransko staklo kombi vozila. Odbačen je na tlo te smrtno stradao na mjestu događaja. Reanimacija nije uspjela, rekao je Perković. Vozač kombija M. S. nije ozlijeđen.

ZAGREB - Jedan 45-godišnjak iz Gornje Bistre zbog nasilničkog ponašanja prema 43-godišnjoj supruzi, nakon kriminalističkog istraživanja doveden je u Istražni centar zagrebačkoga Županijskog suda. Kako je danas rečeno na konferenciji za novinstvo zagrebačke Policijske uprave osnovano se sumnja da je počinio kazneno djelo nasilničkog ponašanja prema supruzi i kazneno djelo zapuštanja svoje petero djece te zlostavljanja djeteta. Policija je dovršila i kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjakom zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela nasilničkog ponašanja i prijetnje prema svojoj supruzi. Osumnjičeni je također odveden u Istražni centar zagrebačkoga Županijskog suda.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙