FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 15. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Iz Rusije se ove i iduće godine može očekivati nastavak povećanja turističkog prometa, pri čemu će većina turista iz te zemlje u Hrvatsku dolaziti organizirano putem putničkih agencija, istaknuto je na sastanku ministra turizma Damira Bajsa s 15-ak vodećih ruskih touroperatora u Moskvi. O tom su sastanku, održanom jučer u Moskvi, izvijestili danas iz Ministarstva turizma dodavši da ministar Bajs u Moskvi boravi od 13. do 16. lipnja. Ministar je ruskim touroperatorima kazao kako je Rusija za hrvatski turizam najbrže rastuće tržište po turističkom prometu te da su Ministarstvo i Hrvatska turistička zajednica stoga i ove godine na tom tržištu poduzeli niz aktivnosti vrijednih više od milijun eura. Za ovu je godinu HTZ potpisao ugovore za udružene tržišne aktivnosti na ruskom tržištu s više partnera nego lani, a istodobno je u sklopu Akcijskog plana hrvatskog turizma hrvatska Vlada i za ovu godinu prihvatila mjeru o privremenoj suspenziji viznog režima za turiste s dalekih tržišta, među kojima i za rusko. Iz Rusije je prošle godine u Hrvatsku stiglo 165 tisuća turista ili 35 posto više nego 2009., a ostvarili su i 31 posto više noćenja ili 1,4 milijuna.

ZAGREB - Plaćanje u eurima i drugim stranim valutama u ugostiteljskim objektima dopušteno je samo iznimno i ne smije se pretpostavljati gotovinskom plaćanju u kunama ili plaćanju platnim kraticama niti oglašavati na bilo koji način, ističu iz Hrvatske narodne banke upitani o mogućnosti naplate strancima u stranoj gotovini. Hrvatska narodna banka, krajem svibnja, suglasila se s prijedlogom Hrvatske obrtničke komore da se obrtnicima-ugostiteljima omogući da pružene usluge u ugostiteljskim objektima za pripremanje i usluživanje hrane, pića i napitaka iznimno strancima naplate u stranoj gotovini. To znači, pojašnjavaju iz središnje banke, da se nerezidentima fizičkim osobama pružene usluge mogu naplatiti u stranoj gotovini samo u slučajevima kada nije moguće obaviti zamjenu strane gotovine u kune - zbog toga što su mjenjačnice i banke zatvorene ili je vrijeme boravka gostiju ograničeno, primjerice kada se radi o gostima cruisera. Račun za plaćanje usluge u tom se slučaju ispostavlja u kunama, a preračun u stranu valutu obavlja se po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke. Naplaćenu stranu gotovinu ugostitelj je dužan položiti na svoj račun otvoren u banci u roku od tri radna dana od dana naplate usluge, a banci mora dostaviti račun iz kojeg je vidljivo da je usluga pružena nerezidentu, s iznosom iskazanim u kunama i u stranoj valuti, navode iz HNB-a.

ZAGREB - Uprava Ine na jučerašnjoj je sjednici na njegov zahtjev opozvala Bojana Milkovića s mjesta glavnog izvršnog direktora i izvršnog direktora za istraživanje i proizvodnju nafte i plina počevši od 14. lipnja, priopćeno je iz Ine. Milković će nastaviti raditi u Ini na mjestu savjetnika u segmentu djelatnosti istraživanje i proizvodnja nafte i plina, na temelju njegovog dosadašnjeg radnog iskustva i stručnosti, kaže se u priopćenju. Dodaje se da u tom smislu, kompanija podržava Milkovićev povratak na posao te se nada da će se u okviru postupka koji je u tijeku dokazati neutemeljenost navoda protiv njega. Ina je izvijestila i da je Želimir Šikonja imenovan za izvršnog direktora za istraživanje i proizvodnju nafte i plina na neodređeno vrijeme. Uprava je također jednoglasno produžila ovlaštenje predsjednika Uprave Zoltána Áldotta za nadzor nad sektorima direktno podređenima glavnom izvršnom direktoru na razdoblje od 90 dana ili do daljnje odluke. Bojan Milković je od kraja ožujka do 25. svibnja bio u istražnom zatvoru zbog USKOK-ove sumnje da je zajedno s bivšim voditeljem remonta platformi u Croscu Miroslavom Pacakom primio gotovo osam milijuna kuna mita i krivotvorio službene isprave.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u travnju prikupljeno 52.531 tona kravljeg mlijeka, što je u odnosu na travanj prošle godine smanjenje za 7,1 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Mlijeka za piće pak proizvedeno je isto kao i u travnju lani, odnosno 28.564 tona. Statistika pokazuje da je u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine proizvedeno više vrhnja, kravljeg sira i fermentiranih proizvoda, dok je proizvodnja maslaca bila manja. Proizvodnja vrhnja povećana je 7,3 posto, na 2.120 tona, a fermentiranih proizvoda za 6 posto, na 6.499 tona. Kravljeg sira je u travnju proizvedeno 2.432 tone, što je za 12,6 posto više nego u travnju prošle godine. Proizvodnja maslaca u travnju je prema istom mjesecu lani smanjena za 18,4 posto, na 351 tonu.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvareno tek 12,6 milijuna kuna redovnog prometa, što je gotovo devet milijuna kuna manji redovni promet od jučerašnjeg, a nastavio se i pad vrijednosti burzovnih indeksa, Crobexa je danas smanjen za 0,20 posto na 2.252,54 boda te Crobexa10 za 0,25 posto na 1.228,52 boda. Tek su četiri dionice danas ostvarile promete iznad milijun kuna. Najveći je promet, od 2,8 milijuna kuna, imala dionica HT-a, čija je cijena porasla 0,43 posto na 257,11 kuna. Za 2,1 milijun kuna protrgovano je dionica Podravke, uz pad cijene za 0,31 posto na zadnjih 320 kuna. Dionica INGRA-e ostvarila je promet od 1,3 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 1,25 posto na 16,25 kuna. Povlaštena dionica Adris Grupe, uz 0,33 posto nižu cijenu ili po 270,10 kuna, zabilježila je promet od 1,2 milijuna kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙