FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 7. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Institut IGH započeo je izradu programa zbrinjavanja viška radnika koji uključuje poslovno uvjetovane otkaze za 64 zaposlenih, objavila je ta kompanija na Zagrebačkoj burzi. U obavijesti IGH-a kaže se da je na taj potez kompanija primorana zbog drastičnog pada investicijskih aktivnosti u Hrvatskoj i okolnim zemljama. Program zbrinjavanja viška zaposlenih provodi se uz zakonom propisane otpremnine i druga odgovarajuća prava, u dijalogu sa sindikatom, kaže se u obavijesti IGH-a. Institut IGH trenutno ima 910 zaposlenih, a početkom 2010. bilo ih je 1.027. Prošlu godinu Institut IGH završio je s konsolidiranom dobiti od 8,3 milijuna kuna.

ZAGREB - HG Spot je danas putem Zagrebačke burze izvijestio da je tvrtka Microline podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad HG Spotom pred Trgovačkim sudom u Zagrebu. "HG Spotu je blokiran žiro račun nekoliko dana. No, za pokretanje stečaja preduvjet je njegova blokada najmanje 60 dana. Vjerujem da je još moguć dogovor s manjim vjerovnicima poput Microlinea oko trajnog rješavanja duga", kazao je za Hinu Hrvoje Prpić, savjetnik Uprave HG Spota. Trgovine HG Spota sada ne rade, no Prpić se nada da bi za par dana mogle ponovno otvoriti vrata kupcima, ukoliko se postigne dogovor s Microlineom. HG Spot se već duže vrijeme nalazi u teškoj financijskoj situaciji. Nije mogao otplaćivati komercijalne zapise i redovito podmirivati obveze prema dobavljačima. Ipak, uspio je postići dogovor oko dugova s najvećim vjerovnikom, Zagrebačkom bankom, koja drži 70 posto njegova duga.

OSIJEK - Osječka Pivovara zbog racionalizacije poslovanja i prilagođavanja tržišnim uvjetima bila je prisiljena smanjiti broj djelatnika, pa je danas otkaz dobilo 12 radnika, izvijestila je Uprava te tvrtke. U priopćenju za javnost navodi se kako je tvrtka prešla na potpuno centralizirano upravljanje svim procesima vezanim uz proizvodnju, knjigovodstvo i skladištenje. Prilikom najave tog poslovnog poteza u veljači ove godine, Uprava Pivovare u nastojanju da ponudi što bolje uvjete otpreminine za djelatnike koji su tehnološki višak i koji nisu mogli biti zbrinuti na drugi način, predložila je paket otpremnine u maksimalnom iznosu od 171.000 kuna, koji je u zadanom roku prihvatio samo jedan djelatnik. Predsjednik Nezavisnog sindikata osječke Pivovare Željko Anić izjavio je Hini kako Radničko vijeće nije dalo suglasnost za otpuštanje radnika pa takav potez Uprave drži neutemeljenim, jer radi se o iskusnim radnicima kojima su ukinuta radna mjesta, ali ne i poslovi koje su dosad obavljali. Za sutra je najavio razgovore sindikalnih predstavnika i Uprave.

ZAGREB - S ciljem povećanja turističkih dolazaka i noćenja u kontinentalnom dijelu Hrvatske, posebno stranih turista u pred i posezoni, udruživanjem javnog i privatnog sektora pokrenut je i danas u Zagrebu predstavljen projekt "Otkrijte kontinentalnu Hrvatsku". Projekt su pokrenuli Terme Tuhelj i Terme Jezerčica kako bi povezali Zagorje sa Zagrebom u jedinstven turistički proizvod dodane vrijednosti. Time se stranim turistima koji ljetuju u Hrvatskoj želi skrenuti pažnja i na druge dijelove Hrvatske osim Jadrana. Posebnom kampanjom, koja počinje danas, poziva ih se da izvan ljetne sezone posjete i kontinent kao 'zelenu oazu turizma Hrvatske'. U partnerstvu s dvije zagrebačke hotelske kuće, hotelima Dubrovnik i Palace, osmišljeni su i aranžmani u sklopu tog projekta. Osim tih turističkih tvrtki u projekt su uključeni županije i turističke zajednice županija Krapinsko-zagorske i Zagrebačke, Grad Zagreb, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora te Ministarstvo turizma.

ZAGREB - Redovni promet na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio 29,3 milijuna kuna, a dionički indeksi bilježe blagi rast, Crobex za 0,12 posto na 2.256,97 bodova, a Crobex10 za 0,16 posto na 1.234,64 boda. Najtrgovanija je bila dionica Đuro Đaković Holdinga s prometom od 3,7 milijuna kuna i rastom cijene za 2,08 posto na 60,99 kuna. Slijedi dionica HT-a s prometom od 3,6 milijuna kuna i cijenom od 256,50 kuna ili 0,20 posto višom nego jučer. Nešto više od 3 milijuna kuna prometa ostvarila je dionica Ingre čija je cijena pala 5,60 posto na 15,18 kuna. Među trgovanijim dionicama pad cijene bilježi i dionica Instituta IGH, za 3,59 posto. IGH je danas objavio da je započeo izradu programa zbrinjavanja viška radnika koji uključuje poslovno uvjetovane otkaze za 64 zaposlenih navodeći da su na taj potez primorani zbog drastičnog pada investicijskih aktivnosti u Hrvatskoj i okolnim zemljama. Najveći pad cijene pak zabilježila je danas dionica HG Spota, za 21,33 posto na 12,58 kuna uz promet od 151,8 tisuća kuna. HG Spot je danas putem Zagrebačke burze izvijestio da je tvrtka Microline podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad HG Spotom.

ZAGREB - Na kraju održavanja obvezne pričuve na Tržištu novca danas je likvidnost bila visoka, a prosječna je kamatna stopa premašila 1 posto zbog cijene ugovorenih ročnih plasmana. Danas je prijavljeno 40,4 milijuna kuna potražnje, što je čak 56 posto manje nego jučer. Ponuda je istodobno smanjena za 10 posto te je iznosila 300,5 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na pozajmice s rokom vraćanja za dva tjedna, kojih je ugovoreno za 14 milijuna kuna. Prosječna cijena tih pozajmica bila je 1,5 posto. Plasirano je i 6,5 milijuna kuna prekonoćnih pozajmica, pri čemu je kamatna stopa porasla s jučerašnjih 0,29 na 0,55 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 20,5 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa gotovo udvostručena u odnosu na jučer, na 1,2 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙