FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 1. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Suradnja Hrvatske i Bavarske na području prometa i infrastrukture bit će još intenzivnija, zaključili su nakon današnjeg sastanka hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta i bavarski ministar gospodarstva, infrastrukture, prometa i tehnologije Martin Zeil, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Bavarske tvrtke zainteresirane su za povezivanje hrvatskih otoka hidroavionima, Zračna luka Muenchen prijavila se za sudjelovanje u nadmetanju za dodjelu koncesije za Zračnu luku Zagreb, a u planu je i projekt suradnje pet sjevernojadranskih luka. Taj projekt predviđa da se od druge polovice ove godine teret u kontejnerima iz Ravenne, Trsta, Venecije, Kopra i Rijeke željeznicom prevozi do Villacha koji bi služio kao suha luka, a potom do Bavarske. Na sastanku je podržan i projekt izgradnje višesustavnih lokomotiva koje će zajednički raditi Siemens i TŽV Gredelj.

ZAGREB - Trižište elektroničkih komunikacija u Hrvatskoj u prvom je tromjesečju ove godine zabilježilo rast čemu je najviše pridonio nastavak porasta ukupnog broja priključaka širokopojasnog pristupa internetu od gotovo 14 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestili su danas iz Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije. Porast korištenja širokopojasnog pristupa internetu vidljiv je i u mobilnim i fiksnim mrežama, pri čemu je broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu u mobilnim mrežama krajem prvog ovogodišnjeg tromjesečja iznosio 335,2 tisuće ili 24,6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. U fiksnim mrežama tih je priključaka bilo 16,4 posto više ili ukupno 828,4 tisuće krajem prvog tromjesečja. Mobilne komunikacije su krajem prvog tromjesečja ove godine zabilježile ukupno 5,2 milijuna korisnika ili 18,4 posto manje u odnosu na isto tromjesečje prošle godine, što je rezultat promjene načina prikupljanja podataka te drugačijeg prikazivanja broja aktivnih korisnika bez pretplatničkog odnosa u odnosu na prethodna razdoblja.

ZAGREB - U Središnjem državnom uredu za e-Hrvatsku danas je održan Info dan programa Interoperabilna rješenja za europsku javnu upravu (ISA), a riječ je o najmlađem programu EU, ukupnog proračuna 164 milijuna eura, koji ima za cilj unaprijediti suradnju i komunikaciju između europskih javnih uprava elektroničkim putem. Cilj je info dana informirati i potaknuti tijela državne uprave na aktivno sudjelovanje u aktivnostima ISA programa, ističu iz Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku. Sudjelovanjem u programu Interoperabilna rješenja za europsku javnu upravu nastavlja se stvaranje uvjeta za olakšanu i ubrzanu razmjenu informacija te pružanje elektroničkih usluga uprave kako među upravnim sektorima, tako i među državama. Pritom korist sudjelovanja u aktivnostima ISA programa državama članicama, ali i Hrvatskoj, prvenstveno proizlazi iz mogućnosti korištenja zajedničkih rješenja razvijenih u okviru ovog Programa te sudjelovanja u kreiranju budućih trendova razvoja informacijskog društva u Europskoj uniji.

ZAGREB - Sezonske cijene prijevoza vozila i putnika na trajektnim linijama koje održavaju nacionalni brodar Jadrolinija, Rapska plovidba i Linijska nacionalna plovidba, a koje se primjenjuju u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna ove godine, u cijelosti su jednake tarifama koje su vrijedile u istome razdoblju prošle godine, izvijestili su iz Agencije za obalni linijski pomorski promet. Ističu kako nisu utemeljene tvrdnje u medijima kako je došlo do osjetnog poskupljenja trajektnoga prijevoza na linijama za otoke. Iz Agencije navode kako se svakoga ljeta, počev još od kraja sedamdesetih godina prošloga stoljeća, na brodovima Jadrolinije u punoj sezoni primjenjuju sezonske tarife koje su u prosjeku za 20 posto više od izvansezonskih. Posljednje stvarno poskupljenje prijevoza bilo je u ožujku 2010. kada su u linijskom pomorskom prometu cijene povećane za prosječno tri posto. U 2011. na trajektnim linijama nije bilo poskupljenja prijevoza, navode iz Agencije.

DUBROVNIK - U dubrovačku Zračnu luku danas je iz Moskve sletio prvi zrakoplov ruske nacionalne kompanije Aeroflota kojim je stiglo pedesetak putnika. Sljedeći let iz Moskve bit će u petak i potpuno je popunjen, a tijekom ovogodišnje sezone u dubrovačkoj Zračnoj luci procjenjuju da će letovima Aeroflota na dubrovačko područje doputovati 10.000 ruskih turista. Ova će linija izravno povezivati Dubrovnik i Moskvu do kraja rujna, tri puta tjedno tijekom lipnja, a od 1. srpnja svakodnevno. Osim zrakoplova Aeroflota, u dubrovačku Zračnu luku ove sezone slijetat će i pet ruskih čarter prijevoznika, a zrakoplovi Aeroflota polijetat će iz najveće moskovske zračne luke Šermetjeva.

ZAGREB - Glavna skupština Končar Elektroindustrije d.d. donijela je odluku o isplati dividende dioničarima u iznosu od 12 kuna po dionici, odnosno, ukupno će za dividendu biti izdvojeno 30,8 milijuna kuna, navodi se u obavijesti sa današnje skupštine tvrtke objavljenoj na Zagrebačkoj burzi. Tvrtka je lani ostvarila neto dobit od 61,5 milijuna kuna, a prema odluci Skupštine, u zakonske rezerve rasporedit će se 3,07 milijuna kuna, u statutarne rezerve 8,7 milijuna kuna, u rezerve za kupnju vlastitih dionica 10 milijuna kuna, a u ostale rezerve 8,7 milijuna kuna. Raspoloživa/preostala dobit ostvarena u 2010. u iznosu od 30,86 milijuna kuna raspoređuje se za isplatu dividende, što iznosi 12 kuna po dionici. Dividenda de se isplatiti onim dioničarima koji budu upisani u depozitoriju SKDD kao nositelji prava na dionicama na dan koji je 15 dana iza datuma održavanja Glavne skupštine. Isplata dividendi izvršit de se najkasnije u roku 15 dana od dana stjecanja tražbina za isplatu dividende.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex, nakon prethodnih pet trgovinskih dana rasta, danas je pao, za 0,28 posto na 2.272,40 bodova, dok je Crobex10 porastao za 0,20 posto, na 1.245,69 bodova. Redovni promet na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio 22 milijuna kuna, a svega su četri dionice imale promete veće od milijun kuna. Najveći promet ostvaren je trgovanjem dionicom HT-a, od 5,4 milijuna kuna, a cijena joj je povećana za 0,20 posto na 256 kuna. Dionicom Ingre trgovalo se za 4,4 milijuna kuna, uz pad cijena za 3,83 posto na 16,57 kuna. Na cijeni je izgubila i dionica Đuro Đaković Holdinga, za 4,81 posto na 48,07 kuna, s prometom od 1,3 milijuna kuna. Pojeftinila je i dionica Belja, za 3,73 posto na 99,63 kune, a imala je promet od 1,2 milijuna kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je ugovoreno svega 17,9 milijuna kuna prekonoćnih pozajmica i milijun eura deviznih pozajmica. Danas je prijavljeno 42,9 milijuna kuna potražnje, što je 25 posto više nego jučer. Istodobno, ponuda je porasla gotovo 10 posto, na 267,9 milijuna kuna. Sav promet odnosio se na prekonoćne pozajmice, kojih je ugovoreno 17,9 milijuna kuna. Pritom je kamatna stopa smanjena s jučerašnjih 0,6 na 0,27 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙