FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 6. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Političke stranke podržavaju prijedloge iznijete u dokumentu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) "Za Hrvatsku 2011. - 2015.: kapital i radna mjesta ruku pod ruku", pokazuju istupi stranačkih čelnika na okruglom stolu u sklopu Dana poduzetnika. HUP je na Danu poduzetnika predstavio dokument u kojem se zalaže za razvojni model koji počiva na privatnim ulaganjima i poticajnoj investicijskoj i poduzetničkoj klimi. HUP smatra da je realizacijom njegovih prijedloga moguće postići realni ekonomski rast od prosječnih četiri posto godišnje u narednom četverogodišnjem razdoblju, u kojem bi stopa nezaposlenosti pala ispod osam posto, uz 1,6 milijuna zaposlenih što je oko 200.000 više nego sada. Za ostvarenje tih ciljeva HUP drži potrebnim nominalno zamrzavanje rashoda konsolidirane opće države 2011. i 2012. godine praćeno realnim zamrzavanjem rashoda od 2013. do 2015. godine. Izvozno konkurentna industrija i usluge trebali bi rasti po stopama od oko 10 posto prosječno godišnje, što se može realizirati uz fiskalnu disciplinu i porezna rasterećenja i druge mjere. HUP traži i usvajanje direktive EU-a o kašnjenjima s plaćanjima, produženje roka plaćanja PDV-a s 30 na 60 dana te carine s 10 na 30 dana. Poslodavci traže i javne natječaje za uprave i NO-e javnih poduzeća, a zalažu se i za smanjenje broja jedinica lokalne uprave i samouprave te za smanjenje troškova poslovanja.

ZAGREB - Hrvatski Telekom (HT) izvijestio je danas Zagrebačku burzu da je ispunio uvjete za pretkvalifikaciju vezano uz privatizaciju Pošte i Telekomunikacija Kosova d.d. (PTK) te je sada pretkvalificirani kandidat. HT je o tome obavijestio prodavatelj, odnosno iz Vlade Republike Kosovo, doznaje se iz HT-a. Grupa HT prijavu za pretkvalifikaciju podnijela je Vladi Republike Kosovo 27. rujna prošle godine. U priopćenju se dodaje da PTK pruža usluge nepokretne i pokretne telefonije te poštanske usluge kroz svoje brendove Telekom Kosova, Vala i Pošta Kosova. Očekuje se da će biti prodan samo telekomunikacijski dio poslovanja kada kosovska vlada bude prodavala svoj udjel od 75 posto u PTK-u. U priopćenju HT-a dodaje se i da se od kosovske Vlade očekuju daljnje informacije o procesu nadmetanja.

OPATIJA - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić kazao je danas da vjeruje da će drvna industrija do kraja ove godine dostići izvoz od gotovo milijardu dolara te da bilanca te industrije raste. Sada imamo 127 milijuna dolara pozitive, a i cijela prošla godina bila je pozitivna u odnosu na prethodnu godinu, rekao je Pankretić otvarajući 8. drvno-tehnološku konferenciju u Opatiji. Glavna tema dvodnevne konferencije je "Spremnost drvne industrije za EU?", a osim o tome raspravljat će se utjecaju monetarne politike na izvoz drvnog sektora, o društveno odgovornom korištenju sirovine i drugom. Pankretić je rekao da će uskoro biti završen natječaj za operativni program drvne industrije od 2011. do 2014. te da je Vlada zadužila mjerodavno ministarstvo da provede natječaj za desetogodišnje ugovore za drvnu industriju. Za izradu natječaja formirano je povjerenstvo koje treba razraditi kriterije u kojima prednost moraju imati proizvođači finalnih proizvoda.

SPLIT - Čelnici podružnica triju sindikata koji djeluju u Brodosplitu danas su zaprijetili da će pozvati radnike na zauzimanje proizvodnih pogona brodogradilišta ako se ubrzo ne počne graditi brod za Jadroplov. Izgradnja broda za Jadroplov dogovorena još krajem veljače za vrijeme posjete premijerke Jadranke Kosor splitskom brodogradilištu, nakon što je Europska komisija ukinula zabranu ugovaranja novih brodova. Bit ćemo strpljivi do 15. lipnja, a potom za 16. lipnja sazvati skup svih radnika koji su na čekanju i pozvati ministra gospodarstva Đuru Popijača i čelnike Brodosplita da nam objasne zašto se ne ugovara gradnja brodova, rekao je novinarima povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u splitskom brodogradilištu Joško Franić. Ako ne dobiju odgovor, radnici su spremni na radikalnije mjere te će tražiti odgovornost svih koji su uključeni u taj proces, najavio je. Po njegovim riječima, sadašnja zbivanja u splitskom brodogradilištu su "predstečajni postupak", ali radnici će se tome suprotstaviti.

SPLIT/ZAGREB - Nadzorni odbor Jadroplova na današnjoj je sjednici u Zagrebu donio odluku da se za stupanje na snagu Ugovora o gradnji broda u Brodosplitu ishodi adekvatno jamstvo koje pokriva rizik plaćanja pri gradnji, priopćio je Nadzorni odbor u popodnevnim satima po završetku sjednice. Ukoliko Brodosplit - brodogradilište takvo jamstvo ne može ishoditi, spremni smo, u skladu s već izdanim jamstvom za uredno dovršenje broda za isporuku, koje je izdalo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, izvršiti uplatu ukupne kupoprodajne cijene prilikom primopredaje broda, navodi se u priopćenju Nadzornog odgora Jadroplova. Nadzorni odbor ovaj poslovni prijedlog drži korektnim te ga je, kako stoji u priopćenju već uputio Brodosplitu.

DUBROVNIK - Na najljepšem Elafitskom otoku, otoku Lopudu, nakon tri godine obnove ponovno je otvoren hotel Lafodia čime je znatno obogaćena turistička ponuda grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Kako je istakao član Uprave hotela Ivo Resić, u rekonstrukciju i obnovu hotela koji ima četiri zvjezdice uloženo je 40 milijuna eura i obnova može poslužiti kao primjer stranog investiranja u Hrvatsku. Hotel je u vlasništvu talijanske obitelji Marazzi, ima 182 sobe sve s pogledom na more, dva bara, restoran, teniske terene, igralište i moderno opremljenu dvoranu. Hotel ima 70-ak zaposlenih, a u sklopu hotela otvorena je i turistička agencija.

ZAGREB - Redovni promet na Zagrebačkoj burzi danas je iznosi 20,6 milijuna kuna, a dionički indeksi bilježe pad - Crobex za 0,69 posto na 2.254,24 boda, a Crobex10 za 0,60 posto na 1.232,70 bodova. Najtrgovanija je danas bila dionica Đuro Đaković Holdinga s prometom od 3,5 milijuna kuna i rastom cijene za visokih 14,90 posto na 59,75 kuna. Slijedi dionica HT-a sa prometom od 1,8 milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,12 posto na 256 kuna. Dionica Dom holdinga, s prometom od 1,5 milijuna kuna, zabilježila je pad cijene od 2,07 posto na 90 kuna, a na vrijednosti je izgubila i dionica Ingre, za 3,89 posto na 16,08 kuna s prometom od 1,4 milijuna kuna. Mađu trgovanijim dionicama pala je i cijena dionice Podravke, za 1,04 posto te dionica Atlantic grupe, za 1,06 posto, dok je na vrijednosti dobila dionica Vira, za 3,37 posto te dionica Lagune Novigrad, za 5,34 posto.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas su i ponuda i potražnja uvećane za otprilike 6 posto, dok je prosječna kamatna stopa dosegnula 0,61 posto. Danas je prijavljeno 92,3 milijuna kuna potražnje, što je gotovo 6 posto više nego u petak. Za otprilike toliko uvećana je i ponuda, te je iznosila 332,3 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je ugovoreno 25,8 milijuna kuna. Pritom je kamatna stopa uvećana s u petak zabilježenih 0,27 na 0,29 posto. Plasirano je i 11 milijuna kuna pozajmica s rokom vraćanja za tjedan dana, po cijeni od 0,33 posto, što je 0,59 postotnih bodova manje nego u petak. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 42,3 milijuna kuna, pri čemu je prosječna kamatna stopa gotovo udvostručena u odnosu na petak, na 0,61 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙