FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 6. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović na Danu poduzetnika u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca ocijenio je kako danas u društvu, pa i među poduzetnicima, prevladavaju pesimizam i nezadovoljstvo te se založio za "optimizam poduzetnika i kapitala" jer Vlada ne može sama provoditi reforme i jačati samopouzdanje gospodarstva. Ponovio je kako podupire reforme te pozvao političke stranke da u predizbornoj kampanji težište stave na gospodarske programe. Nova Vlada, bez obzira tko je bude sastavljao, mora odmah odlučno krenuti u reforme, a društveni optimizam može biti jedan od važnih motivacijskih faktora, ocijenio je Josipović. Na Danu poduzetnika HUP je predstavio dokument "Za Hrvatsku 2011.-2015.: kapital i radna mjesta 'ruku pod ruku'" u kojem se zalaže za novi razvojni model kako bi se u tom razdoblju ostvario ekonomski rast od prosječno četiri posto godišnje. Predsjednik HUP-a Ivan Ergović požalio se da su poslodavci i zaposleni u privatnom sektoru na svojim leđima iznijeli sav teret krize. Proveli smo sve mjere restrukturiranja i više nemamo snage, kazao je. Kao najveće probleme Ergović je istaknuo rigidan Zakon o radu, preveliku i neefikasnu javnu upravu te lokalnu upravu i samoupravu, preveliko porezno opterećenje i neodgovarajuću fiskalnu politiku.

ZAGREB - Vlada već provodi veliki dio ekonomskih mjera koje predlaže Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), poručila je premijerka Jadranka Kosor s današnjeg Dana poduzetnika na kojem je HUP predstavio svoj prijedlog mjera za razvoj Hrvatske od 2011. do 2015. godine. Vladi je veliki dio HUP-ovih prijedloga prihvatljiv, a dio tih mjera već provodi, istaknula je Kosor podsjetivši na sve što je Vlada učinila u protekle dvije godine a što, po njezinoj ocjeni, donosi rezultate jer u Hrvatskoj pada nezaposlenost, a rastu izvoz i industrijska proizvodnja. Novi podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da je u svibnju bilo registrirano 298.719 nezaposlenih, a tijekom prošlog mjeseca s evidencije Zavoda zaposleno je 22.684 osoba, što je 23,7 posto više nego u svibnju prošle godine. Izvoz je u prva četiri mjeseca ove godine rastao sedam posto, a u travnju je ostvaren 921 milijun eura, što je najveći mjesečni iznos izvoza u zadnje tri godine, rekla je Kosor. U travnju je zabilježen rast industrijske proizvodnje od 2,7 posto na godišnjoj razini. Premijerka je najavila da Vlada priprema novi paket mjera za smanjenje proračunskih rashoda koji će provesti vrlo skoro, te podsjetila da Hrvatska danas zatvara poglavlje o ribarstvu, pa joj za završetak pregovora s EU ostaju još četiri poglavlja.

ZAGREB - Bonitetna kuća Dun & Bradstreet (D&B) u izvještaju za lipanj Hrvatsku i dalje svrstava u zemlje s blagim rizikom ulaganja, izvijestili su danas iz tvrtke Bonline, koja zastupa D&B-a za područje Hrvatske i BiH. Analitičari D&B-a smatraju da će poslovni rizik u Hrvatskoj ostati povišen, kao rezultat još uvijek strogih uvjeta kreditiranja, velikog broja stečajeva i krhkih gospodarskih izgleda. S druge strane, D&B naglašava dobro stanje financijskog sektora, njegovu zadovoljavajuću kapitalizaciju, likvidnost i profitabilnost. Uz to, Vlada je potaknula javni sektor na brža plaćanja, a čini se i da će privatni sektor također napredovati u tom području, kaže se među ostalim u lipanjskome izvješću. Ipak, D&B smatra da će gospodarski oporavak i dalje biti veoma spor i navodi nekoliko rizika koji na to utječu, a to su slaba domaća potražnja, visoka stopa nezaposlenosti, povećanje cijena nafte te indirektni utjecaj dužničke krize u eurozoni. Velikim rizikom za domaće gospodarstvo D&B smatra slabu fiskalnu pozicija i povećanje zaduženosti zemlje. "Unatoč vladinim optimističnim planovima smanjenja deficita u iduće dvije godine, nedostatak ozbiljnog plana za fiskalnu konsolidaciju može imati negativne posljedice na troškove zaduživanja", upozorava D&B.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u zadnjih nekoliko godina puno učinjeno na promociji i integraciji društveno odgovornog poslovanja (DOP), brojne tvrtke koriste smjernice tog poslovanja, provodi se i rangiranje tvrtki prema nefinancijskim kriterijima Indeks DOP-a, ali je još potrebno da svi sektori udruže napore kako bi se taj koncept proširio na zadovoljavajući način, istaknuto je danas na 2. nacionalnoj konferenciji o DOP-u u Zagrebu. Govoreći na konferenciji, koja je u organizaciji Nacionalne mreže za DOP okupila stotinjak sudionika, predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je kako je društveno odgovorno poslovanje jedan od onih ciljeva koje bi hrvatsko društvo u svojoj tranziciji trebalo prihvatiti i analizirati. Društveno odgovorno poslovanje danas je nešto novo i bit će sve više nešto što je pravna, politička i poslovna kategorija s aspekta tvrtki koje je prakticiraju i koje djeluju na tržištu. Zaposlenici koji rade u tvrtkama koje primjenjuju DOP žive kvalitetnije, imaju bolje radne uvjete, a velike korporacije dio društveno odgovornog poslovanja integriraju u svoje poslovne planove, napomenuo je predsjednik Josipović. Na konferenciji je istaknuto kako društveno odgovorno poslovanje podrazumijeva visoke standarde odgovornosti u svim segmentima poslovanja - društvu, zaposlenicima, korisnicima, dobavljačima, okolišu.

ZAGREB - Rezultati europskog projekta zaštite financijskih interesa Europske unije u Hrvatskoj, vrijednog 250.000 eura, predstavljeni su danas u Informacijskom centru EU-a u Zagrebu. Twinning light projekt "Jačanje AFCOS sustava s ciljem zaštite financijskih interesa Europske unije u Hrvatskoj" financiran je u sklopu programa IPA 2007., a proveden je u suradnji s rumunjskim odjelom za borbu protiv prijevara. "Borba protiv prijevara i nepravilnosti ključ je za članstvo u Europskoj uniji i upravljanje strukturnim fondovima", kazao je Jean-Marie Moreau, šef Odjela za provedbu projekata, jačanje institucija i socijalnu koheziju Delegacije EU-a u Hrvatskoj. Dodao je da je kroz projekt učinjen izniman napredak, uvedene mnoge mjere i poboljšan sustav izvješćivanja o nepravilnostima i prijevarama u korištenju europskih sredstava, ali i da još mnogo toga treba učiniti za djelotvorno upravljanje sredstvima.

ZAGREB - Tijekom svibnja u Hrvatskoj je prodano 3.875 novih osobnih automobila što je za 278 automobila ili 6,7 posto manje nego u travnju, prema podacima agencije Promocija Plus. U odnosu na svibanj prošle godine, prodaja na domaćem tržištu uvećana je za 224 automobila odnosno 6,1 posto. U prvih pet mjeseci ove godine, u Hrvatskoj je prodano 18.516 automobila, što je 2.759 ili 17,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najprodavanija marka vozila u svibnju je bila Volkswagen, sa 477 prodanih automobila i tržišnim udjelom od 12,3 posto. Taj njemački proizvođač drži prvo mjesto po prodaji i u prvih pet mjeseci, s 2.040 prodanih automobila i udjelom na tržištu od 11 posto. Druga najprodavanija marka vozila u svibnju bio je Opel, sa 413 prodanih vozila, a potom Renault sa 370 vozila.

ZAGREB - Analiza kretanja prihoda i troškova u kućanstvima Slovenije u prošloj godini pokazuje da gotovo 60 posto kućanstava ima prihode veće od potrebnih, dok u Hrvatskoj 77 posto kućanstava navodi da su im prihodi niži od potrebnih, pokazala su istraživanja agencija GfK. U 2010. prosječno slovensko kućanstvo raspolagalo je mjesečno s oko 1.500 eura, podaci su iz istraživanja GfK Slovenije koje prenosi agencija GfK Hrvatske iz koje istodobno podsjećaju na podatak svoga istraživanja da je u Hrvatskoj prosječno kućanstvo lani raspolagalo sa 866 eura prosječno mjesečno. Prema subjektivnoj procjeni ispitanih, potrebni prihodi za zadovoljenje osnovnih troškova odnosno potreba obitelji u Sloveniji iznosili su u prosjeku mjesečno oko 1.260 eura, dok su u Hrvatskoj bili 1.186 eura. Proizlazi da je kod slovenskih kućanstava razlika između potrebnih i ostvarenih prihoda u prosjeku u plusu za oko 240 eura, dok je u Hrvatskoj u minusu 320 eura. Po podacima GfK Slovenije, lani je 57 posto kućanstava u susjednoj državi imalo prihode veće od potrebnih, 25 posto je pak ostvarilo prihode niže od potreba, a 18 posto točno koliko im treba. U Hrvatskoj pak svega je 9 posto kućanstava navelo da su im u 2010. ostvareni prihodi bili veći od potrebnih, 11 posto je ostvarilo prihode točno koliko im treba, a 77 posto je, po subjektivnoj procjeni, imalo prihode niže od potrebnih.

ZAGREB - U skromnom današnjem trgovanju na Zagrebačkoj burzi indeksi su u blago negativnom području, dok je u najvećem fokusu investitora dionica Đuro Đaković Holdinga, koja je zbog skoka cijene za više od 10 posto završila u blokadi. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,19 posto, na 2.265 bodova, a Crobex10 0,2 posto, na 1.237 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 4,2 milijuna kuna. Dionicom Đure Đakovića dosad je dotad 1,2 milijuna kuna prometa. Zbog skoka cijene za 10,74 posto, na 57 kuna, bila je u pozitivnoj blokadi. Po visini prometa slijedi dionica Dom Holdinga, sa 821.000 kuna. Cijena joj se spustila gotovo 1 posto, na 90 kuna. Dionicom HT-a, pak, do podneva je protrgovano svega 485.000 kuna, pri čemu joj je cijena blago ojačala, za 0,02 posto, na 255,86 kuna.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) ojačala prema euru za 0,13 posto u odnosu na tečajnu listu od petka, a ojačala je i prema američkom dolaru, švicarskom franku kao i britanskoj funti. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 7,445953 kune. Na vrijednosti su prema kuni izgubile i sve ostale promatrane inozemne valute. Kuna je ojačala prema dolaru za 1,10 posto, u odnosu na franak jača je za 0,69 posto, dok je tečaj funte niži za 0,38 posto u odnosu na tečajnicu od petka. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,088814 kuna, franka 6,076841 kunu te funte 8,354974 kune.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙