FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 14. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Institut za javne financije (IJF) istražio je transparentnost proračuna 33 hrvatska grada, a priznanje za najtransparentniji gradski proračun u 2010. dobio je Slavonski Brod. Prema danas predstavljenom istraživanju, na drugom mjestu po transparentnosti proračuna je Osijek, treće mjesto pripalo je Opatiji i Zagrebu, dok se na začelju liste nalaze Split, Pazin i Šibenik. Indeks otvorenosti gradskih proračuna pokazuje da je ukupna transparentnost gradskih proračuna u prosjeku iznosila 65 posto, pri čemu je najlošiji Šibenik ostvario 45 posto, a najbolji Slavonski Brod 82,4 posto. Istraživanje Indeksa otvorenosti proračuna obuhvatilo je 33 grada, koji su u 2001. preuzeli decentralizirane funkcije, a čiji prihodi i rashodi čine 60 posto prihoda i rashoda svih lokalnih jedinica i u kojima živi 50 posto ukupnog stanovništva. Ravnateljica IJF-a Katarina Ott na predstavljanju rezultata istraživanja je istaknula kako je cilj bio istražiti dostupnost i kvalitetu informacija u gradskim proračunima te otvorenost gradskih proračunskih procesa javnosti. Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara zahvaljujući na priznanju kazao je kako je mnogo toga novoga uvedeno u funkcioniranje gradske uprave, no kako još ima stvari koje se mogu popraviti i promijeniti na bolje.

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva ustvrdilo kako su na današnjoj konferenciji za novinare tri sindikata Hrvatske elektroprivrede (HEP) i Radničkog vijeća "iznesene tendenciozne te netočne informacije i podaci, a vezano za izradu zakonskih prijedloga kojima se regulira područje energetike sukladno zakonodavstvu EU". Regirajući priopćenjem na iznesene navode na konferenciji za novinare tri sindikata HEP-a iz Ministarstva gospodarstva ističu kako nije točno da se nameće rješenje HEP-u koje će dovesti do gubitka radnih mjesta, povećanja cijena struje, ugrožavanja nacionalnih interesa. Posebno napominju kako se restrukturiranjem energetskog sektora ničime ne prejudicira njegova privatizacija već jasno razgraničenje djelatnosti energetskih subjekata. Ministarstvo naglašava kako se ne radi o promjeni vlasničke strukture HEP-a i njegove djelatnosti. HEP primjenom bilo kojeg modela restrukturiranja ostaje u vlasništvu Republike Hrvatske i Vlada RH u ovom trenutku ne razmišlja o privatizaciji bilo kojeg njegovog dijela. Što se tiče izjava o poskupljenju električne energije i gubitku radnih mjesta iz Ministarstva gospodarstva naglašavaju kako će upravo primjena predloženog Modela ITO u fazi restrukturiranja omogućiti zadržavanje svih radnih mjesta, a na cijenu električne energije će kao i do sada pretežito utjecati konkurentnost proizvodnje električne energije u Hrvatskoj odnosno cijena uvezene električne energije.

ZAGREB - S ciljem boljeg pozicioniranja ugostiteljske struke, udruživanja, razmjene informacija i stručnog znanja te bržeg i učinkovitijeg rješavanja problema koji tu struku prate danas je pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) osnovano Udruženje ugostiteljskih djelatnosti. Izabran je i predsjednik Udruženja, zagrebački ugostitelj Miroslav Folnegović Hulec, koji je na osnivačkoj sjednici najavio borbu za poboljšanje položaja ugostiteljske struke u Hrvatskoj. Kazao je da je oko 200 tisuća zaposlenih u ugostiteljstvu 'velika sila' bez koje ne bi bilo ni turizma, te da to treba biti jasno i političarima koji bi trebali više pažnje posvetiti toj djelatnosti. Poručio im je da u tom smislu trebaju što prije iznova razmotriti i uvesti nižu stopu PDV-a za ugostiteljstvo, kao što je i hotelijerima uvedena niža stopa za smještaj, jer sa sadašnjom stopom od 23 posto hrvatsko ugostiteljstvo ne može biti konkurentno na Mediteranu gdje sve zemlje imaju znatno manju stopu.

ZAGREB - Mogućnosti za intenziviranje gospodarske suradnje Hrvatske i Finske bile su tema Hrvatsko-finskog poslovnog seminara održanog danas u organizaciji Udruženja finskih gospodarstvenika FINPRO, Veleposlanstva Republike Finske u Hrvatskoj i Hrvatske gospodarska komore. Prema riječima državnog podtajnika za vanjske gospodarske odnose Ministarstva vanjskih poslova Finske Eska Hamila, hrvatski gospodarstvenici i općenito javnost, finsko gospodarstvo poznaju preko Nokie i proizvođača vojne opreme Patria, ali ono je uspješno i globalno konkurentno i u razvoju softvera, šumarstvu, metaloprerađivačkoj industriji, brodogradnji, energetici i drugim područjima. Gospodarska razmjena dviju zemlja unatoč izvrsnim političkim odnosima je mala, a razlog, smatra, može biti u nedostatku informacija koje gospodarstvenici imaju jedni o drugima. Ukupni izvoz Hrvatske u Finsku prošle godine iznosio je 16,8 milijuna dolara, a uvoz 106,7 milijuna dolara pa je manjak na hrvatskoj strani iznosio 89,8 milijuna dolara.

RIJEKA - Na Trgovačkom sudu u Rijeci danas je održano prvo ispitno i izvještajno ročište za Hotele Novi d.d. u stečaju iz Novog Vinodolskog, a vjerovnicima su priznate tražbine od ukupno 152 milijuna kuna, doznaje se od stečajne upraviteljice Vesne Pindulić. Vjerovnici su prijavili tražbine veće od milijardu kuna, priznato im je 152 milijuna kuna tražbina, a ukupna imovina Hotela Novi d.d. procjenjena je na 115 milijuna kuna, kazala je Pindulić. Navela je da je danas osnovan Odbor vjerovnika Hotela Novi d.d. u stečaju te da su najveći vjerovnici Hypo Alpe Adria Bank Klagenfurt, Ministarstvo financija, Lir d.o.o. i Croatia osiguranje. Po riječima stečajne upraviteljice, Hoteli Novi d.d. od 2005. nemaju zaposlenih, vlasnici su hotela Lišanj, Slavuj i Klek u Novom Vinodolskom te Turističkog naselja u Povilama, a sve nekretnine koje su u funkciji su date u zakup.

ZAGREB - Korisnici hrvatske tri mobilne mreže u prva su tri mjeseca ove godine utrošili 1,42 milijarde minuta ili 3,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok su u nepokretnim/fiksnim mrežama nastavili s manjom potrošnjom, i to za 4,4 posto, s utrošenih 1,26 milijardi minuta, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku. Najveći dio od ukupnih minuta u mobilnim mrežama ili 1,4 milijarde utrošeno je u unutarnjem prometu, što je porast od 3,2 posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, dok je međunarodnom prometu utrošeno jednako minuta, 18 milijuna. Iako su u mobilnim mrežama u prva tri mjeseca ove godine utrošili više minuta, korisnici su nastavili s manjim slanjem SMS i MMS poruka. SMS poruka je ukupno u tom razdoblju bilo 718 milijuna ili 2,6 posto manje nego u lanjskom prvom tromjesečju, dok je MMS-ova bilo 5,5 milijuna ili 4,8 posto manje.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvareno 21,1 milijun kuna redovnog prometa uz dalji pad burzovnih indeksa, Crobexa za 0,63 posto na 2.256,99 bodova te Crobexa10 za 0,75 posto na 1.231,60 bodova. Najveći promet, od 3,2 milijuna kuna, imala je dionica Zagrebačke banke, kojoj je cijena, nakon jučerašnjeg rasta od 6,8 posto, danas pala za 2,11 posto na 277,03 kune. Dionica HT-a je, uz pad cijene za 0,39 posto na 256,01 kunu, ostvarila 2,9 milijuna kuna prometa. Još su tri dionice imale promete nešto veće od milijun kuna, sve sa padovima cijene. Dionici AD Plastika cijena je smanjena za 2,26 posto na 130 kuna, uz promet nešto veći od 1,2 milijuna kuna. Promet od 1,2 milijun kuna ostvarila je dionica INGRA-e, čija je cijena pala 1,17 posto na 16,05 kuna. Promet od 1,1 milijun kuna imala je povlaštena dionica Adris Grupe, a prodavala se po 0,73 posto nižoj cijeni ili po zadnjih 271 kunu.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je ugovoreno svega 27,3 milijuna kuna prekonoćnih pozajmica, i to po znatno nižoj kamatnoj stopi nego jučer. Danas je prijavljeno 52,3 milijuna kuna potražnje, što je 21 posto manje nego jučer. Ponuda je istodobno smanjena 3,2 posto, na 277,3 milijuna kuna. Sav promet se odnosi na prekonoćne pozajmice, kojih je ugovoreno 27,3 milijuna kuna. Prosječna cijena tih pozajmica pala je s jučerašnjih 0,32 na 0,24 posto. Danas je na Tržištu novca prijavljena potražnja samo za prekonoćnim pozajmicama, koja nije u potpunosti podmirena isključivo zbog niske kamatne stope, navode s Tržišta novca.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙