FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 31. svibnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u travnju bilo ukupno 1.391.838 zaposlenih, što je za 12.758 osoba ili za 0,9 posto više nego u ožujku, pokazuju podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku. Pritom je broj zaposlenih u pravnim osobama bio veći za 9.055 osoba pa su pravne su osobe krajem travnja imale 1.142.910 zaposlenih. U obrtu i slobodnim profesijama u travnju je bilo 217.870 zaposlenih, što je za 1,8 posto ili za 3.848 osoba više nego u ožujku. Zaposlenih osiguranih poljoprivrednika u četvrtom je mjesecu ove godine bilo 31.058, što je za 0,5 posto ili za 145 osoba manje nego u ožujku. Broj nezaposlenih u travnju je u odnosu na ožujak smanjen za 6,4 posto ili za 21.261 osobu te je krajem travnja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo evidentirano 308.869 nezaposlenih. Stopa registrirane nezaposlenosti, izračunata kao odnos broja nezaposlenih evidentiranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje prema ukupnom aktivnom stanovništvu, smanjena je sa 19,3 posto u ožujku na 18,2 posto u travnju.

ZAGREB - U Hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prva četiri mjeseca ove godine, nakon što je zakratko prekinut u ožujku, ponovno je nastavljen rast izvoza uz niži postotni porast uvoza, dok je pokrivenost uvoza izvozom poboljšana sa 57,9 posto u prva četiri prošlogodišnja mjeseca na 61,5 posto u istom razdoblju ove godine. Hrvatski robni izvoz, izražen u kunama, u prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 21,3 milijarde kuna, što je 9 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok je uvoz bio 34,6 milijardi kuna ili 3,5 posto veći, pokazuju privremeni podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku. Deficit u hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 13,3 milijarde kuna, što je za 4,1 posto manji deficit nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Izraženo pak u eurima izvoz je u razdoblju od siječanja do travnja iznosio je 2,9 milijardi eura, što je za 7,3 posto veća vrijednost nego u prva četiri prošlogodišnja mjeseca. Uvoz je istodobno povećan za 2 posto, na 4,7 milijardi eura. Na kumulativni porast izvoza utjecao je ostvareni izvoz u travnju od 921,1 milijun eura, što je najveća mjesečna vrijednost izvoza u zadnje gotovo tri godine.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak ove godine iznosila je 5.480 kuna, što pokazuje nominalni rast za 4,5 posto, a realni za 3,7 posto u odnosu na veljaču, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Za pretpostaviti je da su na rast neto plaće za ožujak, isplaćene u travnju, utjecale i isplate 'uskrsnica' u pojednim pravnim osobama. U odnosu pak na ožujak prošle godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za treći mjesec ove godine bila je nominalno viša za 2,3 posto, dok je realno niža za 0,3 posto. Za razdoblje od siječnja do ožujka ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila je 5.355 kuna. U odnosu na isto razdoblje 2010. to je nominalno više za 1,8 posto, a realno je niže za 0,4 posto.

ZAGREB - Deseta jubilarna međunarodna konferencija o radu pod naponom ICOLIM 2011, koja se od danas do 2. lipnja održava u Zagrebu i Soblinecu u TS Žerjavinec u organizaciji Hrvatske elektroprivrede i pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, okupila je više od 400 domaćih i stranih stručnjaka energetskog sektora iz 27 zemalja svijeta. Konferencija ICOLIM svake tri godine organiziraju elektroprivrede zemalja članica krovne europske stručne udruge za rad pod naponom LWA (Live Work Association) koja ima ukupno 11 zemalja članica. Tehnologija rada pod naponom znači da se za vrijeme bilo kakvih radova na dalekovodima ili primjerice izmjeni izolatora ne prekida napajanje strujom i ne isključuju vodiči, a potrošači cijelo vrijeme imaju struju. Među sudionicima skupa je i američka kompanija Quanta Energized Services iz Houstona koja će u Zagrebu, a potom 2. lipnja i u TS Žerjavincu prvi put u Europi demonstrirati zamjenu izolatora na visokom naponu uz pomoć robota.

ZAGREB - Pri Hrvatskoj gospodarskoj komori uspostavlja se Jedinstvena kontaktna točka, u sklopu Zakona o uslugama temeljem Direktive 2006/123/EZ, koja je važna za pružatelje i primatelje usluga budući je to mjesto na kojem će se omogućiti pristup svim relevantnim informacijama o uslužnim djelatnostima u Hrvatskoj i u državama članicama Europske unije, odnosno Europskog gospodarskog prostora. Rekla je to potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU Vesna Trnokop Tanta na današnjoj konferenciji "Zakon o uslugama i uspostava Jedinstvene kontaktne točke za usluge u Republici Hrvatskoj" u organizaciji HGK i u suradnji s nizozemskim partnerima iz Centra za ekspertizu, Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske u RH te uz podršku Ministarstva gospodarstva. Konačni prijedlog zakona o uslugama Vlada je 26. svibnja uputila u proceduru Hrvatskog sabora, a donošenje se očekuje krajem lipnja, rekla je Ema Culi, ravnateljica Uprave za trgovinu i unutarnje tržište Ministarstva gospodarstva. Tržište usluga u razvijenim zemljama ostvaruju i do 70 posto BDP-a, a sudjeluju s oko 60 posto u otvaranju novih radnih mjesta. Hrvatska slijedi te trendove pa je zbog toga ovo područje izuzetno značajno, istaknuto je.

ZAGREB - Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava - HUPFAS predstavila je danas svoje aktivnosti usmjerene na informiranje i edukaciju javnosti o prednostima i pozitivnim učincima ugradnje toplinskih izolacijskih fasada. Udruga okuplja 13 renomiranih tvrtki koje zapošljavaju ukupno oko 4.000 radnika, a ostvaruju oko 1,6 milijardi kuna prihoda godišnje. Istaknuto je kako su ugradnjom toplinsko-fasadnih sustava moguće uštede energije i novca čak i do 50 posto, bilo da se radi o adaptaciji starijih zgrada i obiteljskih kuća ili gradnji novih. Ukoliko se pokrene investicijski ciklus postigli bi se brojni pozitivni efekti kao što je otvaranje do 5.000 novih radnih mjesta te povećanje proizvodnje u Hrvatskoj, rečeno je. Oko 40 posto ukupne energije u RH troši se u zgradarstvu, a najveći je broj stambenih zgrada toplinski neizoliran te se ogromna količina energije rasipa. Trenutno je u Hrvatskoj čak oko 80 posto zgrada malo ili u potpunosti toplinski neizolirano, a oko dvije trećine energije u kućanstvima troši se na grijanje.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze rastu peti trgovinski dan zaredom, danas su porasli za po 0,39 posto, Crobex na 2.278,88 bodova, a Crobex10 na 1.243,15 bodova, dok je redovni promet iznosio 41,5 milijuna kuna. Devet je dionica ostvarilo milijunske promete. Pritom je najveći promet imala dionica Ingre, od 8,8 milijuna kuna, uz porast cijene za 1,06 posto, na 17,23 kune. Dionica HT-a ostvarila je 7,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala za 0,64 posto, na 255,50 kuna. Dionica Belja dobila je na cijeni za 2,41 posto i dan završila na 103,49 kuna, s prometom od 2,7 milijuna kuna. Dionica Dalekovoda poskupila je za 1,37 posto, na 258,50 kuna, uz promet od 2,4 milijuna kuna. Promet nešto veći od dva milijuna kuna imale su dionice Atlantic grupe, s rastom cijene za 0,96 posto na 738 kuna, i AD Plastika, čija je cijena porasla za 2,82 posto, na 146,99 kuna. Cijena dionice Đuro Đaković Holdinga pak pala je za 0,94 posto, na 50,50 kuna, uz promet od 1,5 milijuna kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je potražnja bila vrlo niska, no ni unatoč visokoj ponudi nije u potpunosti podmirena i to zbog iskorištenosti limita kreditora prema korisnicima pozajmica. Danas je prijavljeno svega 34,2 milijuna kuna potražnje, što je čak 58 posto manje nego jučer. Istodobno, ponuda je smanjena 14,6 posto, na 244,2 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se ročni depozit, koji je ugovoren u visini od 11,2 milijuna kuna, i to uz kamatnu stopu od 0,2 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 14,2 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa smanjena je s jučerašnjih 1,06 na 0,28 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙