FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 3. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - MOL grupa danas je objavila kako će hrvatskoj Vladi predložiti da se u sklopu pregovora o reviziji dioničarskog ugovora Ine rasprave i ostala otvorena pitanjima, uključujući reviziju ispunjavanja glavnog ugovora o plinskom poslovanju. U povodu jučerašnje odluke hrvatske Vlade o pristupanju drugoj izmjeni i dopuni Ugovora o međusobnim odnosima dioničara Ine, iz MOL grupe jučer su poručili da su otvoreni za razgovore o bilo kojem pitanju. U današnjem priopćenju MOL grupa predlaže da se unutar tih pregovora rasprave i ostala otvorena pitanja. "MOL grupa je otvorena za pregovore te će Vladi Republike Hrvatske predložiti da se ova savršena mogućnost iskoristi za dubinsku raspravu o ostalim otvorenim pitanjima, uključujući reviziju ispunjavanja Glavnog ugovora o plinskom poslovanju", stoji u današnjem priopćenju. "U dioničarskom ugovoru navodi se da strane, Vlada RH i MOL, imaju pravo analizirati i ponovo razmotriti strukturu korporativnog upravljanja unutar ugovora, s ciljem povećanja učinkovitosti procesa donošenja odluka. Unutar dioničarskog ugovora cilj Vlade je zadržati i ojačati zaštitu interesa u vezi s nacionalnom energetskom sigurnošću. Cilj MOL grupe je postići upravljačku poziciju u Ini i njezinom poslovanju kako bi se poboljšali poslovni rezultati Ine, na korist oba dioničara", stoji u priopćenju.

SPLIT - Na današnjem ispitnom ročištu za Željezaru Split u stečaju razmatrano je 493 prijava stečajnih vjerovnika nižeg isplatnog reda odnosno radnika i 141 prijava stečajnih vjetrovnika višeg isplatnog reda odnosno tvrtki, kojima se ukupno tražilo 760 milijuna kuna, a od toga je priznato 720 milijuna kuna tražbina, dok je preostali dio osporen, izvijestio je stečajni upravitelj splitske Željezare Vedran Šeparović. Poljskom Zlomrexu (većinskom vlasniku Žaljezare Split prije pokretanja stečajnog postupka) na današnjem je ispitnom ročištu od svih stečajnih vjerovnika priznat najveći novčani iznos tražbine, od blizu 100 milijuna kuna. Današnje ispitno ročište Željezare Split u stečaju, koji je u ovlasti splitskog Trgovačkog suda, održano je u prostorijama Općinskog suda u prigradskom naselju Dračevac, jer su ranije zakazana ročišta dva puta odgađana pošto Trgovački sud nema dovoljno veliku prostoriju za prijem velikog broja stečajnih vjerovnika koji su i danas nazočili ispitnom ročištu. Stečajni sudac Ivan Basić je najavio kako će se naknadno odrediti rok za još jedno ispitno ročište na kojem će se razmatrati desetak nepotpunih prijava za tražbine, a također je najavio da će se 10. lipnja održati izvještajno ročište.

ZAGREB - Sindikati građevinarstva iz zemalja jugoistočne Europe potpisali su danas protokol o zaštiti radnika migranata i izjednačavanju njihovih prava s domaćim radnicima, izvijestio je na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata graditeljstva Hrvatske Ivan Kovačević. Protokol o olakšavanju protoka migranata, smanjivanju rada na crno i poboljšanju radnih uvjeta potpisan je u sklopu susreta čelnika graditeljskih sindikata iz Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije, u organizaciji Svjetskog udruženja sindikata građevinara i drvara. Njime se radnicima migrantima omogućuje sindikalna zaštita u svim tih zemljama. Procjenjuje da je u Hrvatskoj u građevinarstvu legalno zaposleno između 3.500 i 4.000 stranih radnika, a kaže da nisu zabilježena veća kršenja njihovih ljudskih i radnih prava. No problem je, dodaje, što vjerojatno isto toliki broj radnika radi na crno, najviše iz Bosne i Hercegovine, Rumunjske i Bugarske. O trenutnom stanju građevinarstva u Hrvatskoj Kovačević je iznio procjene da je zauzetost građevinskih kapaciteta u Hrvatskoj između 30 i 40 posto, a broj zaposlenih pao je sa 105 tisuća u 2008. godini na 70 tisuća.

ZAGREB - Financijska agencija izvijestila je kako i ove godine organizira Fina forum i dodjelu nagrada Zlatna bilanca koji će se održati 8. lipnja u Zagrebu, a očekuju 300-tinjak sudionika. Forum će, kako navode, okupiti vodeće stručnjake iz područja financija i gospodarstva koji će sudjelovati u raspravi na temu "Kakve investicije trebaju Hrvatskoj?". Cilj je rasprave ukazati na modele i područja investiranja koja kratkoročno i dugoročno najviše mogu poduprijeti hrvatsko gospodarstvo. U okviru Fina foruma Financijska će agencija javnosti predstaviti financijske rezultate poslovanja hrvatskih poduzetnika za 2010. te najuspješnijim tvrtkama dodijeliti nagrade Zlatna bilanca.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je porastao za 0,44 posto na 2.269,90 bodova, a Crobex10 povećan je za 0,25 posto na 1.240,16 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 16,6 milijuna kuna od čega je najviše, 2,4 milijuna kuna, ostvareno trgovanjem dionicom HT-a, čija cijena je povećana za 0,11 posto, na 256,30 kuna. Promet povlaštenom dionicom Adris grupe iznosio je 1,4 milijuna kuna, uz rast cijene za 1,41 posto, na 271,99 kuna. Dionica Ingre je s približno jednakim prometom, od 1,4 milijuna kuna, pojeftinila za 0,24 posto, na 16,73 kune. Dionica Đuro Đaković Holdinga dobila je na cijeni za 7,62 posto i dan s prometom od 1,2 milijuna kuna završila na 52 kune. Redovnom dionicom Adris grupe danas se trgovalo za 1,2 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 1,58 posto, na 308,40 kuna. Rast cijene od 2,80 posto, na 91,90 kuna ostvarila je i dionica Dom Holdinga, uz promet od blizu 1,2 milijuna kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je potražnja gotovo udvostručena u odnosu na jučer, no zbog obilne ponude kamatne stope na ugovorene pozajmice su smanjene. Danas je prijavljeno 87,2 milijuna kuna potražnje, što je gotovo 90 posto više nego jučer. Istodobno, ponuda je ojačala 17,4 posto, na 312,2 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je ugovoreno 56,2 milijuna kuna. Pritom je kamatna stopa smanjena s jučerašnjih 0,31 na 0,27 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 62,2 milijuna kuna, pri čemu je prosječna kamatna stopa smanjena s jučerašnjih 1,09 na 0,33 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙