FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 7. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Predstavnici Radničkog vijeća i dvaju sindikata u riječkom brodogradilištu "3. maj" na današnjoj konferenciji za novinare poduprli su zahtjeve radnika Brodosplita i zatražili da se ispune obećanja o nastavku proizvodnje u splitskom škveru. Na upit novinara hoće li poduzeti akcije u znak podrške Brodosplitu u kojem je, ako mu se do tada ne osigura posao, za 16. lipnja najavljen skup radnika, odgovorili su kako će o tome odlučiti u dogovoru s radnicima "3. maja". Predsjednica Radničkog vijeća Nada Jelinić Starčević podsjetila je kako će uskoro proteći godina dana od početka zabrane ugovaranja novih brodova te istaknula da to ni jedna industrija u EU ne bi preživjela. Povjerenik Sindikata metalaca u "3. maju" Juraj Šoljić kazao je da će, "ako ustane jedno, ustati i sva ostala brodogradilišta", da zabrane ugovaranja treba hitno skinuti, ali da ni to neće jamčiti nove poslove. Predstavnik radnika u Nadzornom odboru "3. maja" Ronald Sušanj kazao je da brodogradilišta da bi normalno poslovala u knjizi narudžaba moraju imati bar 12 brodova.

ZAGREB - Međunarodna konferencija "Pravo tržišnog natjecanja u tranziciji: trendovi i izazovi" održat će se od 15. do 17. lipnja u Dubrovniku u organizaciji Odvjetničkog društva Babić i partneri, najavili su organizatori na današnjem susretu s novinarima. Na programu konferencije su pokajnički programi, zlouporaba vladajućeg položaja, tužbe za naknadu štete zbog povreda prava iz tržišnog natjecanja te zaštita prava sudionika u postupku zaštite tržišnog natjecanja. Bit će riječi i o koncentraciji te internim programima trgovačkih društava koji imaju cilj spriječiti kršenje propisa o tržišnom natjecanju. O tome će govoriti stručnjaci s područja zaštite tržišnog natjecanja među kojima su najavljeni predsjednik Upravnog suda Ante Galić, voditelj Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren, čelnik američkog Federal Trade Commissiona William E. Kovacic, Dag Johansson iz Odjela za tržišno natjecanje u Europskoj komisiji i drugi. Ukupno će biti održano trideset predavanja, a slušat će ih i o njima raspravljati odvjetnici, pravnici u gospodarstvu, predstavnici regulatornih tijela, ekonomisti, studenti, poslovni ljudi i pripadnici sveučilišta.

ZAGREB - Croatia Airlines u prvih je pet ovogodišnjih mjeseci prevezla rekordan broj putnika, izvjestili su danas iz nacionalne zrakoplovne kompanije. Od početka siječnja do kraja svibnja Croatia Airlines prevezla je ukupno 634.867 putnika, što je gotovo 100.000 ili 18 posto više nego u istom razdoblju lani. Riječ je o rekordnom broju prevezenih putnika u prvih pet mjeseci godine od početka komercijalnog letenja 1991. godine. Istodobno, prosječna popunjenost putničke kabine poboljšana je za 7 postotnih bodova, izvjestili su danas iz nacionalne zrakoplovne kompanije. U međunarodnom prometu, u kojemu Croatia Airlinesu ove godine konkurira 85 inozemnih aviokompanija, u prvih pet mjeseci ukupno je prevezeno 445.625 putnika, odnosno 20 posto više. Poboljšana je i prosječna popunjenost putničke kabine, i to za 7,3 postotna boda. Na domaćim redovitim letovima u zrakoplovima Croatia Airlinesa prevezeno je 176.201 putnika, što je porast od 13 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, a istodobno je za 5,7 postotnih bodova poboljšana i prosječna popunjenost putničke kabine. Preostali broj prevezenih putnika odnosi se na čarter letove.

DUBROVNIK - Dubrovačko-neretvanskoj županiji u prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je 187.445 dolazaka turista koji su ostvarili 614.388 noćenja, što je 6 posto više dolazaka i jedan posto više noćenja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Po podacima županijske Turističke zajednice, najveći broj gostiju u prvih pet mjeseci bio je iz Francuske, potom Velike Britanije, domaćih turista, gostiju iz Njemačke, BiH i SAD-a. U svibnju su u turističkim odredištima Dubrovačko-neretvanske županije boravila 96.853 gosta, koji su ostvarili 343.410 noćenja, što je za 4 posto, odnosno 8 posto manje nego u istom mjesecu 2010. U svibnju su najbrojniji gosti bili iz Francuske, Velike Britanije i Njemačke, a pad noćenja zabilježen je u svim većim županijskim odredištima Dubrovniku, Cavtatu, Orebiću i dr.

ZAGREB - Sedam nacionalnih parkova u Hrvatskoj u prvom tromjesečju ove godine posjetilo je ukupno 22.444 posjetitelja, a najposjećenija su uobičajeno bila Plitvička jezera s 12.097 posjetitelja, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Od ukupnog broja posjetitelja sedam nacionalnih parkova u prvom tromjesečju ove godine nešto malo više ili 11.533 bilo je stranih posjetitelja, dok je domaćih bilo 10.911. Po posjećenosti s 4.870 posjetitelja iza Plitvičkih jezera je Nacionalni park Krka te Brijuni s njih 2.511. Na Paklenici je u prvom tromjesečju ove godine bilo 1.509 posjetitelja, na Kornatima 1.180, dok ih je najmanje, 210 i 67, bilo u nacionalnim parkovima Mljet i Risnjak.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas indeksi blago osciliraju između pozitivnog i negativnog područja, dok investitori čekaju vijesti koje bi znatnije pomaknule tržište u jednom ili drugom smjeru. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,05 posto, na 2.255 bodova, a Crobex10 0,04 posto, na 1.233 boda. Redovni promet dionicama dosegnuo je 10 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna više nego jučer u to doba. Najlikvidnija je do tada bila povlaštena dionica Adrisa, sa 1,6 milijuna kuna prometa. Cijena joj je porasla 0,8 posto, na 272 kune. Slijedi dionica Ingre, sa 1,4 milijuna kuna prometa. Pod pritiskom prodaja cijena joj je pala za više od 6 posto, na 15,15 kuna. Među milijunaše uvrstila se još i dionica HT-a, a cijena joj je blago oslabila, i to za 0,13 posto, na 255,55 kuna. U većem fokusu investitora je i dionica Đure Đaković Holdinga, koja je tijekom jutra zbog skoka cijene za više od 10 posto bila u pozitivnoj blokadi.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema euru i švicarskom franku, a ojačala prema američkom dolaru i britanskoj funti. Kuna je prema euru oslabila za blagih 0,06 posto, pa srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 7,450509 kuna. Na vrijednosti je prema kuni ojačao danas i švicarski franak, za 0,27 posto, na 6,093489 kuna po srednjem tečaju. Istodobno je vrijednost američkog dolara pala za 0,17 posto, na 5,080123 kune, a oslabila je i britanska funta, za 0,09 posto, na 8,346974 kune po srednjem tečaju.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙