FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 2. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor danas je održala radni sastanak o paketu nacrta zakona o znanosti i visokom obrazovanju na kojem su sudjelovali rektori hrvatskih sveučilišta, ravnatelji instituta, predstavnici HAZU-a, predstavnici sindikata i drugi članovi akademske zajednice. "Znanost i obrazovanje mora biti na jednom od prvih mjesta i prioriteta svake vlade, pa tako i ove. Nemamo vremena za čekanje. Mora se nešto mijenjati i oko toga smo se svi usuglasili", izjavila je premijerka Kosor nakon trosatnog sastanka u Vladi na kojem su nazočili i ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs i rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš. Kosor je ocijenila da taj paket zakona predstavlja i svojevsnu reformu pa, dodaje, svako ministarsto mora dati svoje mišljene, a posebice Ministarstvo financija. Nakon toga bi se, kaže Kosor, išlo u saborsku proceduru, ako bude potrebno i u tri čitanja. Predsjednica Vlade na sastanku je istaknula da bit prijedloga zakona treba staviti u kontekst dugoročnih mjera gospodarskog oporavka, ali oni moraju odgovoriti i sadašnjem vremenu.

SPLIT - Na suđenju za željezničku nesreću u Rudinama u srpnju 2009., u kojoj je poginulo šest osoba, a teže i lakše ozlijeđeno njih 55, danas je na Županijskome sudu u Splitu svjedočio posljednji svjedok obrane, strojovođa HŽ-a Mate Sekulić, koji je tim nagibnim vlakom upravljao dan prije neseće. Kako je rekao predsjedniku sudskog vijeća Damiru Romcu, sjeća se da je tijekom vožnje automatski sustav za kontrolu dojavio niz prolaznih i jedan trajni kvar na vlaku. Ti prolazni kvarovi koje bilježi MMS sustav uklanjaju se tijekom vožnje i ne ugrožavaju sigurnost, rekao je Sekulić. Tek na upit branitelja okrivljenika svjedok Sekulić je odgovorio kako je jedan od kvarova na nagibnom sustavu bio trajan, zbog čega je od Perkovića do Zagreba morao usporiti vožnju na 80 kilometara na sat. "Kad sam stigao u Zagreb, sve sam kvarove prijavio, a samo dan prije nesreće taj je isti vlak u našoj radionici dobio zeleno svjetlo za vožnju. Ne bi ga dobio da nisu sve prekontrolirali", zaključio je Mate Sekulić. Sudskom je vijeću tijekom rasprave braniteljski tim petorice optuženih priložio elaborat sa Strojarskog fakulteta u Ljubljani. Po elaboratu, jednak je klizni faktor kad je kiša ili bilo koja druga oborina. Suđenje za nesreću u Rudinama nastavlja se 5. srpnja ispitivanjem vještaka.

ZAGREB - USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv jedanaest osoba zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na njih te primanja i davanja mita, u vezi s obnovom ratom oštećenih kuća. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu protiv četvoro okrivljenika predložio određivanje istražnog zatvora, navodi se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Državnog odvjetništva RH. Prvookrivljena je upravna savjetnica Odsjeka za obnovu Šibenika Službe za gospodarstvo pri Uredu državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji. Sumnja se da je u Šibeniku, na nagovor drugookrivljenika i trećeookrivljenika, rješavajući zahtjev za obnovu kuće petookrivljenog, protivno Zakonu o obnovi, neosnovano izdala rješenje o obnovi kuće s priznatom četvrtom kategorijom oštećenja. Time je petookrivljeniku na štetu državnog proračuna pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu od 146.993,77 kuna, a od njega je za to, posredstvom drugih okrivljenika, primila mito u iznosu od 1000 eura. Osim toga, prvookrivljenica je radi bržeg rješavanja većeg broja zahtjeva za obnovu ratom oštećenih kuća, od drugookrivljenika i trećeookrivljenika primila novac i druge poklone.

KARLOVAC - Na karlovačkome Županijskom sudu danas je ispitivanjem 13 svjedoka počelo suđenje ocu i sinu Veliću za pokušaj ubojstva dvojice mladića iz obitelji Hudorović. Prvookrivljeni Frane Velić, optužen za pokušaj ubojstva Zorana i Zdravka Hudorovića 23. listopada 2010. u Otoku Oštarijskom, izjavio je kako se ne osjeća krivim, a krivim se ne smatra ni njegov sin Frane Velić, zvani Ceco, okrivljen za "općeopasnu radnju ili sredstvo". Istraga je naime pokazala da je u Hudoroviće pucao otac Velić pa njega optužnica tereti za pokušaj ubojstva, a njegov sin pištoljem je samo pucao u zrak pa je optužen za dovođenje u opasnost života i imovine. Dvije romske obitelji - Hudorović i Velić sukobile su se na sajmu konja u Otoku Oštarijskom, u blizini Ogulina, kad je Frane Velić najprije hicem iz pištolja 23-godišnjega Zorana Hudorovića ranio u glavu i nanio za život opasne ozljede, nakon čega je ranio i njegova brata Zdravka u rame i trbuh te mu također nanio ozljede opasne za život.

VARAŽDIN - Bivšem direktoru "Varaždinskih vijesti" Ernestu Fišeru produljen je pritvor u kojem je od početka svibnja zbog sumnje da je počinio više kaznenih djela kojima su oštećeni tvrtka i državni proračun, potvrdio je glasnogovornik Županijskoga suda u Varaždinu Igor Pavlic. Istražna sutkinja Biserka Plesničar danas je donijela rješenje o produljenju pritvora Ernestu Fišeru za mjesec dana. Pritvor se produljuje zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke budući da je Fišer dao ostavku na mjesto direktora "Varaždinskih vijesti" pa više nema opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, rekao je Pavlic. Dodao je da se istraga nastavlja.

ZAGREB - Hrvatska pošta (HP) će u povodu pastoralnog pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj sutra otvoriti filatelističku izložbu na kojoj će se moći razgledati poštanske marke iz fundusa Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda s temom putovanja Ivana Pavla II. i Benedikta XVI., priopćeno je danas iz Hrvatske pošte. Izložbu će u 17 sati u Poštanskom uredu u Jurišićevoj 13 otvoriti provincijal Hrvatske franjevačke provincije fra Željko Železnjak, a bit će izloženo više od dvjesto poštanskih maraka koje će posjetitelji moći razgledati i u subotu 4. lipnja te u ponedjeljak 6. lipnja, od 8 do 20 sati. Također, u redovitoj ponudi Hrvatske pošte je i prigodna poštanska marka izdana u povodu posjeta svetog oca Benedikta XVI. Hrvatskoj.

FRANKFURT - Novi Zeland bit će počasni gost Frankfurtskog sajma knjiga 2012., najavili su danas organizatori najvećega sajma knjiga na svijetu. Direktor sajma Juergen Boos rekao je da će Frankfurtski sajam, koji će se održati u listopadu 2012., nastojati posebno istaknuti blistavu mješavinu književnosti utemeljene na europskom nasljeđu i domorodačkoj tradiciji pripovijedanja. "Novi Zeland nudi kulturno iskustvo nevjerojatne snage", istaknuo je Boos u priopćenju. "Multikulturni identitet Novog Zelanda temelji se na dojmljivim pričama prenošenim usmenim ili pisanim putem, pjesmom ili snimkom", dodaje. Boos je posebno istaknuo svjetski priznate autore poput Katherine Mansfield, Michaela Kinga, Janet Frame, Keri Hulme i Alana Duffa, kao i pjesnika Honea Tuwharea, koji je prvi preveo maorske stihove na engleski te romanopisca Witija Ihimaera.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙