FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 6. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor danas će 23. sjednicu nastaviti raspravom o Izvješću o korištenju predpristupnih programa pomoći Europske unije za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2010., po kojemu je Europska komisija u drugoj polovini prošle godine na račun hrvatskog Nacionalnog fonda za provedbu predpristupnih fondova doznačila 47,86 milijuna eura. Nepravilnosti u korištenju fondova, stoji u izvješću, odnosile su se većinom na neisporuku ugovorene opreme, neprovođenje projekata u skladu s ugovorom, kršenje propisa koji se odnose na javnu nabavu, neispunjavanje svrhe projekta te na nenamjensko korištenje dijela financijskih sredstava. Europska unija je kroz različite programe pomoći proteklih 15 godina dodijelila milijardu i 300 milijuna eura za financiranje raznih projekata u Hrvatskoj. Iz izvješća je vidljivo da su postignuti značajni rezultati u korištenju sredstava iz predpristupnih fondova CARDS, PHARE, ISPA i SAPARD, ali i da je npr. iz pretpristupnog programa SAPARD (Posebna predpristupna pomoć za poljoprivredu i ruralni razvoj) iskorišteno samo 61,70 posto raspoloživih sredstava.

ZAGREB - Javna rasprava naslovljena "Zašto je prijedlog zakona o visokom obrazovanju suprotan pravu Europske unije?" održana je sinoć na Pravnome fakultetu zagrebačkog Sveučilišta, a sudionici su bili jednodušni u ocjeni da je prijedlog toga zakona potpuno neprihvatljiv te da je riječ o amaterskom prijedlogu koji je sačinjen bez prepoznatljive motivacije. Organizatori javne rasprave su Jean Monnet katedra za Europsko javno pravo Pravnoga fakulteta i Fakultet političkih znanosti pa su i uvodničari bili profesori tih dvaju fakulteta Siniša Rodin (Pravni fakultet) i Zoran Kurelić (Fakultet političkih znanosti), a pridružio im se i inozemni konzultant za Europski kvalifikacijski okvir Peter Debreczeni. Stručnjak za europsko pravo Siniša Rodin tako je, primjerice, ustvrdio da je u spomenuti zakonski prijedlog "utkan defekt" suprotan jednoj od direktiva Europske komisije po kojoj se puna kvalifikacija stječe nakon najmanje tri, a najviše četiri godine visokoškolskog obrazovanja. Profesor Kurelić ustvrdio je pak da je "fatalna greška učinjena 2004. godina izmjenama Zakona o znanosti i visokom obrazovanju kada je predbolonjska diploma izjednačena s diplomskom (masterom)" te da sve što se poslije događalo na području visokoga obrazovanja zapravo više nije imalo veze s Bolonjskim procesom.

OSIJEK - U osječkoj Galeriji Waldinger sinoć je otvorena izložba fotografija "Savezničko bombardiranje Osijeka" koju su organizirali Grad Osijek, Muzej Slavonije Osijek i Gradske galerije Osijek, a predstavljeno je 25 povećenih fotografija stradanja Osijeka za vrijeme savezničkog bombardiranja u Drugome svjetskom ratu. U fundusu zbirke fotografija Muzeja Slavonije Osijek čuva se 186 fotografija nastalih netom nakon bombardiranja grada 14. lipnja 1944. godine, kazao je Grgur Marko Ivanković, ravnatelj Muzeja. Dodao je da su strahote stradanja Donjeg grada zabilježile i tadašnje osječke dnevne novine koje su izvijestile da je poginula 251 osoba. Izložba koja je izazvala veliko zanimanje javnosti bit će otvorena do 12. svibnja.

ZAGREB - U Kazalištu Komediji premijerno je sinoć izvedena baletna predstava "Breza" u koreografiji i režiji Vinka Bogdanića. Dugodišnji Komedijin dirigent i skladatelj Veseljko Barešić po pripovijetki "Breza" Slavka Kolara skladao je glazbu za istomeni balet. Scenografkinja je Dinka Jeričević, a kostimografkinja Elvira Ulip. Naslovne uloge plešu gosti iz Baleta zagrebačkoga HNK Daria Brdovnik-Bukvić i Azamat Nabiullin, a ostale uloge Bojan Valentić, Tamara Masnjak, Ana Hanić, Mladen Mordej Vučković, Stela Gajski i drugi. U baletu nastupa Ženski zbor Kazališta Komedije, a pjevaju Renata Sabljak i Dario Štuljić. Balet je priča o tragičnoj sudbini mlade seoske žene Janice u okrutnoj primitivnoj seoskoj sredini, a javnosti je poznata i iz kultnoga hrvatskog igranog filma redatelja Ante Babaje iz 1967.

ZAGREB - Knjiga povjesničara Tvrtka Jakovine "Treća strana Hladnog rata", u kojoj govori o Pokretu nesvrstanih i načinu na koji je ta organizacija s više od stotinu država funkcionirala, predstavljena je sinoć u Zagrebu. Knjigu (782 str.) je objavila zagrebačka izdavačka kuća "Fraktura", a u prostorijama društva "Josip Broz Tito" predstavili su je recenzentica Božena Vraneša-Šoljan, urednik Tihomir Ponoš, glavni urednik u nakladničkoj kući "Fraktura" Seid Serdarević te autor. Božena Vraneša-Šoljan rekla je da je Jakovina u knjizi pokazao kako je u mnogim ključnim zbivanjima 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća jugoslavenska diplomacija bila važna i utjecajna. Autor je rekao da se kroz afirmaciju u Pokretu nesvrstanih Jugoslavija afirmirala kao sugovornik sa SAD-om i Rusijom te europskim zemljama. Izrazio je žaljenje što zemlje nastale nakon raspada Jugoslavije nisu pokazale veći interes za taj pokret. "To je paradoksalno i krivo", smatra Jakovina.

VARAŽDIN - Performansom koji je u bivšoj sinagogi izveo švedski umjetnik Carl Michael von Hausswolff sinoć su u Varaždinu počeli Dani performansa i suvremenog plesa – PERFORM-D-ANCE. Festival će trajati do nedjelje, a umjetnici iz Švedske, Italije, Njemačke i Hrvatske izvest će ukupno pet performansa. Osim performansa, održat će se i predavanje o deset godina performansa u Varaždinu.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙