FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 28. svibnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijest iz Hrvatske do 4,30 sati

ŠIBENIK - U sklopu 15. Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu, koje se održava u hotelskom naselju Solaris pored Šibenika, sinoć su dodijeljene nagrade poduzetnicima koji su ostvarili izniman poslovni rezultat u 2010. godini. Najuspješnijim srednjim poduzetnikom, prema odabiru Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, proglašena je tvrtka Ciprijanović d.o.o. iz Orahovice, dok je za najboljeg srednjeg izvoznika odabrana tvrtka Valis Fagus d.o.o. koja svoje proizvode plasira u desetak zemalja. Nagradu za najuspješnijeg malog poduzetnika dobila je tvrtka Pib Extra d.o.o, a najbolji mali poduzetnik je izvoznik Monaris d.o.o. Nagrada se dodjeljivala i u kategoriji mikro poduzetnika, a pripala je tvrtci Metal – Pezelj, dok je mikro izvoznik s najviše uspjeha u 2010. godini tvrtka Fripol d.o.o. Nagradu za najbolju poduzetnicu dobila je tvrtka Lika svjetlo d.o.o. i vlasnica Blaženka Jurčić, a za najboljeg mladog poduzetnika proglašen je Kninjanin Nikola Lapčić i njegova tvrtka Stolarija Lapčić d.o.o. U šibenskom Solarisu birala se sinoć i najbolja zadruga, a nagrada je otišla Ribarskoj zadruzi 'Lanterna', dok je u kategoriji klastera nagradu odnio Klaster poljomehanizacije d.o.o., a najbolji poduzetnik je inovator Hemco d.o.o., proizvođač zaštitne odjeće i opreme. I ove godine nagrađivali su se najuspješniji poduzetnički centri i razvojne agencije, najbolji poduzetnički inkubatori/tehnološki parkovi, te poduzetničke zone, a nagrade su pripale redom 'VIDRI' – Agenciji za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Poduzetničkom inkubatoru Osvit – zadruga, te poduzetničkoj zoni male privrede iz Pakraca. Osim ovih nagrada dodijeljene su još dvije - za najbolji poslovni plan srednjih škole, te poslovni plan visokih škola i fakulteta, a nagrađeni su Ekonomska i upravna škola iz Osijeka, te Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba.

ZAGREB - Knjigu priređivača Natalina Monopolija i Remija Piccolominija "Misli blaženog pape Ivana Pavla II. za svaki dan u godini" objavili su u sunakladništvu Hrvatska provincija Sv. Jeronima franjevaca konventualaca i Kršćanska sadašnjost, priopćili su nakladanici. Priređivači su izabrali kratke misli i rečenice iz pouka i nagovora Ivana Pavla II., navode nakladnici i dodaju kako su priređivači željeli ostaviti živi trag sada blaženoga Pape. Tekst donosi, kako ističu, njegova promišljanja u izvornomu obliku, a misli su po danima povezane molitvom krunice. Knjizi je pridodan kratki životopis i biografsko-kronološka tablica kako budući naraštaji ne bi izgubili ništa od iskustva što smo ga mi punih dvadeset i sedam godina proživljavali slijedeći nauk Svetoga Oca.

ZAGREB - U Studiju Moderne galerije "Josip Račić" u Zagrebu sinoć je otvorena izložba Duška Šibla "Trenuci", koja obuhvaća 12 akrilika na platnu nastalih od 2009. do 2011. godine. "Nov ciklus slika i slikocrteža Duška Šibla mnogo je više od standardne umjetničke inspiracije ljudskim pokretom, tijelom i plesom", istaknula je u predgovoru kataloga izložbe Iva Koerbler. "Guido Quien svojedobno je napisao kako je Šibl nekoliko desetljeća kontiuirano radio na studijama i analizi ljudske figure te uspio ostvariti vizualni, nadasve snažan i dojmljiv niz radova", rekla je Koerbler citirajući toga povjesničara umjetnosti. Akademik Tonko Maroević, pišući o Šiblovu opusu, odavno je otkrio da je ono po inerciji povezano s tradicijom drugog vala ekspresionizma u slikarstvu (posebice njemačkih autora ) koja se proteže do danas, podsjetila je u predgovoru Iva Koerbler. U novim slikocrtežima, koji su nastajali na licu mjesta, kako je istaknula autorica izložbe, Duško Šibl ih pokazuje kao žive plesače te prenoseći energiju pokreta, podsjeća na Michelangelove biblijske prizore Stvaranja sa svoda sikstinske kapele. "Upravo se novim ciklusom radova Šibl više nego ikada do sada približio rušenju granice između dvodimenzionalne plohe platna, imaginarne bijele dubine unutar prostora ispred slike, posvajajući ga za svoj temperamentni ples kao da im opstanak ovisi o tom da se odlijepe od podloge koja im je udahnula život", rekla je Koerbler.

VARAŽDIN - Na varaždinskom aerodromu 18. i 19. lipnja održat će se 4. Croatian International Airshow Varaždin – CIAV, najveći zračni miting u Hrvatskoj na kojem će nastupiti mnogi vrhunski piloti iz Hrvatske, Mađarske, Francuske, Slovenije, Italije, Srbije i Crne Gore, a možda i iz Švedske, najavili su danas na konferenciji za novinare u Varaždinu autor projekta Robert Mišak i direktor te manifestacije Ivan Šimić. "Bit će predstavljeno oko 100 vojnih i civilnih letjelica, i to će biti najbolji aeromiting ikad viđen na ovim prostorima", rekao je Mišak, ističući simulaciju bombardiranja zamišljenih ciljeva na zemlji kao jedan od najatraktivnijih programa. Osim toga, bit će i mnogih iznenađenja, mnogo pirotehnike i specijalnih efekata, a posjetiteljima će zasigurno biti zanimljivo vidjeti i repliku borbenog zrakoplova iz Drugoga svjetskog rata - Štuke", rekao je Šimić. Priredba se sastoji od dva dijela, izložbe letjelica koje će građani prijepodne moći razgledati, čak i letjeti u njima. Kako je rečeno, potporu 4. CIAV-u dao je i predsjednik Republike Ivo Josipović.

(Hina) xsp/ggoj ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙