FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 10. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

RIJEKA - Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović danas je na konferenciji za novinare u Rijeci rekao kako ta stranka traži da - nakon uspješnog zaključenja pregovora s EU - izbori budu potkraj rujna ove godine kako bi se omogućilo da nova vlada kvalitetno pripremi proračun i drugo za reforme u 2012. godini. Po njegovim riječima, Hrvatska je s Jadrankom Kosor na čelu HDZ-ove Vlade nepovratno izgubila dvije godine u "lutanju nepostojećim programom ekonomskog oporavka" te da su jedina vrata koja trebaju biti širom otvorena ona na Banskim dvorima, kako bi premijerka što prije otišla.

Jovanović je izjavio da predsjednica Vlade "bezglavim jurenjem po Hrvatskoj, tražeći ključ ostanka u premijerskoj fotelji, pokazuje da je samo loša kopija svog prethodnika Ive Sanadera" te da je "HDZ stranka u kojoj se ne smije misliti svojom glavom i govoriti drugačije od Sanaderove nasljednice jer se onda nakon tajnog snimanja raspuštaju cijele županijske organizacije". U SDP-u smatramo da Hrvatska ne smije izgubiti ni tjedna i tražimo da, nakon uspješnog zaključenja pregovora, izbori budu potkraj rujna ove godine, rekao je Jovanović dodavši da bi to omogućilo da nova vlada kvalitetno pripremi proračun i drugo za reforme u 2012. Ocijenio je da će oporavak Hrvatske biti spor i dugotrajan, ali da je s HDZ-om na vlasti oporavak nemoguć.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će zasjedanje nastaviti raspravom o prijedlogu novoga zakona o referendumu, kojega bi, sukladno preporuci Odbora za Ustav, ipak trebao raspraviti u redovnoj proceduri, odnosno u dva čitanja. Vlada je Saboru predložila da po hitnom postupku donese novi zakon, po kojemu bi se rok za prikupljanje potpisa građana za raspisivanje referenduma produžio s 15 na 30 dana, broj potrebnih potpisa za raspisivanje državnog referenduma i nadalje bi ostao 10 posto, a na referendumu bi se odlučivalo većinom birača koji su mu pristupili. Sabor nakon zaprimanja zahtjeva može u roku 30 dana zatražiti od nadležnog tijela državne uprave da provjeri je li se za raspisivanje izjasnio potreban broj (10 posto) birača, a može u roku 30 dana zatražiti od Ustavnog suda da utvrdi je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene pretpostavke za njegovo raspisivanje. Rok za raspisivanje državnog referenduma je 120 dana od dana kada je zahtjev zaprimljen u Sabor. No, taj rok može biti i duži ako je zatražena provjera i tada je rok 120 dana od dostave obavijesti nadležnog tijela državne uprave, odnosno 120 dana od odluke Ustavnog suda.

ZAGREB - Saborski Odbor za zakonodavstvo danas je podržao prijedlog izmjena Zakona o parničnom postupku (ZPP), kojemu je osnovna nakana skratiti parnični postupak. Težište rasprave na sjednici Odbora bilo je na predloženim promjenama odredbi o reviziji kao izvanrednom pravnom lijeku, na način da se sa 100 tisuća na 200 tisuća kuna poveća vrijednosni kriterij za dopuštenost revizije. Također, uvodi se i tzv. izvanredna revizija kojom se omogućava da svaki predmet, bez obzira na vrijednosni kriterij ili predmet spora, dođe na Vrhovni sud. Vanjski članovi Odbora, profesori prava Petar Klarić i Srećko Jelinić te promjene vide kao protivne mišljenju Ustavnoga suda, budući da će se umjesto Vrhovnom sudu, upozorili su, građani sa zahtjevom za reviziju sudskih postupaka, odnosno tužbom obraćati Ustavnom sudu i tako ga zatrpati predmetima. Odbor za zakonodavstvo podržao je i predložene izmjene zakona o Državnom sudbenom vijeću i Državnom odvjetništvu, koje su i mjerila za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 23.

ZAGREB - Postotak žena koje sudjeluju u hrvatskoj političkoj vlasti na državnoj i lokalnoj razini kreće se od jedne četvrtine u parlamentu, do jedne petine u županijskim skupštinama te gradskim vijećima, dok ih oko 15 posto sjedi u općinskim vijećima, stoji u publikaciji "Žene i muškarci u Hrvatskoj 2011." koju je objavio Državni zavod za statistiku. Na zadnjim parlamentarnim izborima u studenom 2007. izabrane su 32 saborske zastupnice ili njih 20,9 posto od ukupno 153 zastupničkih mjesta, a u prosincu prošle godine, kada je i provedeno istraživanje, u Hrvatskom saboru sjedilo je 39 žena ili njih 25,5 posto, u odnosu na 114 muškaraca. Od parlamentarnih stranaka najviše zastupnica ima SDP, njih 19 (ukupno 55 zastupnika), slijedi HDZ s 15 zastupnica (ukupno 65 zastupnika, te HNS s dvije zastupnice (pet zastupničkih mjesta), a HSS ima jednu zastupnicu (od ukupno šest mjesta). U Saboru sjedi i nezavisna zastupnica Đurđa Adlešič te zastupnica češke manjine Zdenka Čuhnil. U šest dosadašnjih izbornih ciklusa za parlament uglavnom se bilježio rast žena u državnoj zakonodavnoj i predstavničkoj vlasti.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙