FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 15. svibnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti u 21 sat:

ZAGREB - Pripadnici Druge gardijske brigade Gromovi večeras su, uz obitelji svojih poginulih suboraca te najviše državne dužnosnike, proslavili 20. obljetnicu ustrojstva jedne od najelitnijih postrojbi Hrvatske vojske koja je u Domovinskom ratu, nakon obrane velikog dijela Hrvatske, dala izniman doprinos u završnim oslobodilačkim akcijama. Predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je na svečanosti na zagrebačkom Velesajmu odlikovao nekoliko zaslužnih, ali i stradalih pripadnika ove brigade, Gromove je opisao kao jednu od najpoznatijih postrojbi koju su obilježili čast, junaštvo i domoljublje. Ocijenio je i da se borba za bolju i prosperitetnu Hrvatsku, koja je pripadnike Gromova vodila u obrani domovine, danas nastavlja europskim reformama čiji je cilj bolji život za sve hrvatske građane. Premijerka Jadranka Kosor istaknula je da su za ulazak u NATO i skori završetak pregovora s Europskom unijom najzaslužniji upravo branitelji koji su se odazvali pozivu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franjo Tuđman i krenuli u rat za slobodnu, neovisnu i demokratsku Hrvatsku. "Domovinski rat bio je pravedan, obramben i oslobodilački. Imali smo se pravo braniti i oduprijeti onima koji su htjeli zatrti sve hrvatsko", poručila je Kosor. Predsjednik Udruge ratnih veterana Druge gardijske brigade Milan Krišto podsjetio je na ratni put Gromova i kazao: "No, danas živimo pod dojmom presuda hrvatskim generalima, a branitelji štrajkaju glađu na istim trgovima gdje se nakon Oluje dočekivala pobjednička vojska".

ZAGREB - Slavko Linić, saborski zastupnik SDP-a, izjavio je večeras za Novu TV da ga ne zabrinjava anonimna prijava za ratno profiterstvo te je ustvrdio da mu ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i ravnatelja policije Oliver Grbić podmeću. Kaznena prijava podnesena je protiv Linića i još nekoliko osoba za navodni nestanak 800.000 njemačkih maraka u srpnju 1991. kojima je trebalo biti kupljeno oružje iz Slovenije. Linić je tada bio riječki gradonačelnik i šef Kriznog stožera. Nakon povratka iz SAD-a, za Novu TV je kazao da još nije dobio poziv na obavijesni razgovor te da je o svemu saznao od novinara koji su ga nazivali. Slavko Linić je ponovno ministra Karamarka nazvao "špijunčinom". "Ako špijunčina i Oliver (Grbić) napišu da sam ukrao 80 milijuna, 80 milijuna, molio bi da se zapamti ta cifra u gradskim tržnicama, a vidite nema ni kaznene prijave, nema progona, jednostavno samo su podmetnuli i podmeću", rekao je Linić. Tvrdi da nema riječi o krađi novca jer je sav novac za nabavu oružja uplaćen preko računa. Linić tvrdi da je sav novac, kada oružje nije stiglo, vraćen na račun tadašnje općine Rijeka.

ZAGREB - Poduzetnik Danko Končar, koji želi kupiti tri hrvatska brodogradilišta, najavio je danas da hrvatska brodogradilišta želi spojiti s jednim kineskim brodogradilištem, tako da se u Hrvatskoj osmišljavaju brodovi koji će se "štancati" u Kini. Končar je u emisiji HTV-a Nedjeljom u dva otkrio da osim o kupnji riječkog 3. maja, Kraljevice i Brodotrogira, trenutno u Kini pregovara o kupnji jednog brodogradilišta sličnog tipa poput hrvatskih. Ta bi brodogradilišta spojio u jednu cjelinu, tako da se u Hrvatskoj osmišljavaju brodovi i izrađuju prototipovi, a u Kini bi se ti brodovi gradili u serijama od 20 do 30 komada, rekao je Končar. Ustvrdio je kako u slučaju njegova preuzimanja triju brodogradilišta neće biti otpuštanja nego "određenih pomicanja" radnika, pojasnivši da misli na višak zaposlenih u administraciji. U jednom brodogradilištu ima sedam zavarivača, ali čak 300 zaposlenih u administraciji, rekao je Končar koji očekuje da će u njihovoj prekvalifikaciji pomoći hrvatske i europske institucije.

ZAGREB - Ivan Zvonimir Čičak ponovno je izabran za predsjednika Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava (HHO), izvijestila je danas ta nevladina organizacija. Na plenarnom godišnjem izbornom skupu članova HHO-a za rizničara je izglasan akademik Vlatko Silobrčić, dok su za članove izvršnog odbora izabrani Mladen Godek, Emil Havkić, Miljenko Mesić, Jusuf Šehanović i Ivica Vrkić. Odbor je izabrao i tri nova člana. To su arhitekt i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Nenad Fabijanić, profesor filozofije i književnosti, bivši dopisnik Reutersa te vlasnik poduzeća koje se bavi analizom i praćenjem medija Davor Huić te književnica Ivana Simić Bodrožić.

SLAVONSKI BROD - Brodsko -posavska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv dvojice osumnjičenih za pljačku poslovnice Privredne banke u Slavonskome Brodu 12. svibnja, a Andriju Kljajića, koji je pri pokušaju bijega ranjen, u bolničkoj sobi je jutros ispitao istražni sudac. "Kljajića sam ispitao na temelju podnesene kaznene prijave protiv obojice. Svjestan je i razumio je kaznenu prijavu, a u nazočnosti svog branitelja branio se šutnjom", rekao je istražni sudac Županijskoga suda u Slavonskome Brodu Mirko Svirčević. Kazao je da je drugi pljačkaš, kako potvrđuju ranije pretpostavke, Ivan Dešić (34) za kojim policija još uvijek traga. Sumnja se kako je pobjegao na područje susjedne Bosne i Hercegovine. Istražni sudac očekuje kako će Županijsko državno odvjetništvo u roku 48 sati podnijeti istražni zahtjev.

OPATIJA - Sedmi međunarodni kongres Hrvatskog društva za nuklearnu medicinu, koji se održava pod pokroviteljstvom ministarstava zdravstva i socijalne skrbi te znanosti, obrazovanja i športa kao i Europskog udruženja za nuklearnu medicinu, otvoren je danas u Opatiji. Predsjednik Hrvatskog društva za nuklearnu medicinu Stanko Težak tijekom otvaranja istaknuo je da će u sklopu kongresa biti održan i 7. Alpe-Adria simpozij nuklearne medicine te 6. godišnji sastanak Hrvatskog udruženja tehnologa u nuklearnoj medicini. Upozorio je na važnost cjeloživotne izobrazbe u medicini. Težak je naglasio značenje pravodobnog informiranja o novim tehnologijama i metodama liječenja, nužnim kako bi se pratio brzi razvoj nuklearne medicine. Kongres će trajati do 18. svibnja.

ZAGREB - Temperatura zraka u središnjim predjelima pala je za oko 15 stupnjeva u odnosu na jučerašnji dan, a do kraja dana zahladnjelo je i u ostalim predjelima Hrvatske. Večeras u najvišim predjelima Gorskoga kotara i Like može biti i snijega, doznaje se u Državnome hidrometeorološkom zavodu (DHMZ). Od utorka se očekuje uglavnom suho, većinom sunčano vrijeme.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙