FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 2. lipnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Dolazak pape Benedikta XVI. u Hrvatsku veliki je događaj za Hrvatsku, za njezine građane, vjernike, ali i one koji nisu vjernici. To je velik događaj, jer je Papa državnik, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović odgovarajući na upite novinara što za njega znači Papin dolazak u Hrvatsku. Josipović je podsjetio da je imao prilike s Papom razgovarati u Vatikanu, te dodao da se od njegovog dolaska u Hrvatsku očekuju važne moralne poruke posebno za katolike i da će pridonijeti da u Hrvatskoj imamo jedan bolji kvalitetniji duh i optimizam, sve ono što vjera i propovijeda. Odgovarajući dalje na pitanja novinara, rekao je da nije dobro da se politizira dolazak Pape. Papa je iznimna figura s političkog, moralnog i svjetskog stanovišta i bilo bi jako pogrešno da se to pitanje stavlja u neki politički kontekst. Oni koji budu zloupotrebljavali taj veliki događaj u našoj javnosti i politici, čine veliko zlo Hrvatskoj, rekao je Josipović na pitanja o medijskim nagađanjima ovih dana da neki čelnici oporbe neće biti na audijenciji. Na upit bi li vođa oporbe trebao biti na audijenciji, Josipović je rekao da je to njegova stvar. Ako dođe, dobro je došao, a ako ne može i ima neke svoje razloge, od toga ne bi trebalo raditi politički spektakl i tu činjenicu stavljati u kontekst stranačke političke borbe, rekao je Josipović.

ZAGREB - U olujnom nevremenu koje je jučer popodne i sinoć zahvatilo kontinentalni dio Hrvatske, u Slatini, Osijeku, Požegi i Varaždinu jak vjetar srušio je nekoliko stabla, od kojih su neka pala na električne žice pa su dijelovi Varaždina i Slatine nakratko ostali bez električne struje, a obilna kiša praćena tučom uzrokovala je i više poplava u obiteljskim kućama, izvijestili su sinoć iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS). U Požegi je zbog jakog grmljavinskog nevremena i tuče veličine zrna graška djelovala protugradna obrana ispalivši šest raketa, dok su vatrogasci intervenirali na ispumpavanju podruma u četiri obiteljske kuće. Od udara groma polomljen je jedan električni stup te su stanovnici sjeverozapadnog dijela Požeštine i zapadanog dijela Požege dva sata bili bez struje. Intervencije su, među ostalim, bile potrebne i u Slatini gdje je stablo palo na obiteljsku kuću, a zbog obilnih kiša voda se prelijevala iz kanalizacije.

SLAVONSKI BROD - Brodsko-posavska policija osumnjičila je osam osoba, u dobi od 31 do 53 godine, za kazneno djelo protiv vjerodostojnosti isprava, odnosno da su kao zaposlenika trgovačkog društva s područja općine Slavonski Šamac, tijekom rujna 2009. protuzakonito prodalo oko 200 tisuća litara Euro dizel goriva (tzv. "plavog" dizela), a kako bi to prikrili, krivotvorili su više od 30 obrazaca o kupcima, prikazujući lažne podatke. Također je utvrđeno da su 43-godišnjak i 53-godišnjak, obuhvaćeni kriminalističkim istraživanjem, od siječnja do rujna 2009. protuzakonito prodavali Euro dizel, krivotvorili obrasce i brojeve knjižica goriva, ne pridržavajući se zakonskih odredbi. Na takav je način trgovačkom društvu omogućeno stjecanje imovinske koristi u ukupnom iznosu od oko dva milijuna kuna.

SPLIT - Splitska policija istražuje tko je ispisao grafite neprimjerenog i diskriminirajućeg sadržaja na splitskoj sinagogi, potvrđeno je sinoć u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi. Policija je priopćila da im je u ponedjeljak, 30. svibnja, prijavljeno da je u Ulici Židovski prolaz za sada nepoznat počinitelj ispisao grafite neprimjerenog i diskriminirajućeg sadržaja. Grafiti su ispisani na stanu i stubištu Židovske općine, potvrdila je policija i najavila da će nakon kriminalističke obrade o rezultatima izvijestiti nadležno državno odvjetništvo.

ZAGREB - Predstava suvremenog plesa "The Project", nastala u suradnji poznatog izraelskog plesnog centra Suzanne Dellal i Izraelske opere, izvedena je u srijedu navečer u Zagrebu, u sklopu Tjedna suvremenog plesa a predstavom je obilježen i 63. Dan neovisnosti Države Izrael.

Predstavi su nazočili predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života Hrvatske, među njima, hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. The Project je nastao u suradnji Suzanne Dellal Centra i Izraelske opere, tj. u suradnji priznatih međunarodnih suvremenih koreografa s novoosnovanom skupinom sastavljenom od desetak najboljih mladih izraelskih plesača odabranih audicijom. Predstavu čine tri djela koja kombiniraju estetiku i tehniku klasičnog baleta sa smjelošću suvremenog plesa.

ZAGREB - Monografija "Kazališni plakati" uglednog hrvatskog slikara Dimitrija Popovića, u kojoj se tematizira plakat kao oblik vizualne komunikacije predložaka kazališnih libreta, predstavljena je u srijedu navečer u Zagrebu. Monografija na 80-tak stranica predstavlja oko 30-tak plakata nastalih u razdoblju od 1990. do 2010. rađenih za opere, drame, balete i solističke recitale. "Iako se čini da Popović svojim likovnim jezikom naizgled s lakoćom realizira traženi prijenos umjetničke ideje, iza svega u stvarnosti stoji višegodišnje promišljanje a njegova se likovna poetika, stil, rukopis, morfologija, pokazala kao više nego adekvatna likovna pratnja tako zahtjevnoj temi kao što su kazališni plakati", kazala je povjesničarka umjetnosti Iva Koerbler predstavljajući monografiju "Kazališni plakati". Monografija je ostvarena u suradnji s Nacionalnom zajednicom Crnogoraca u Hrvatskoj, a u izdanju nakladnika Skaner studio.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙