FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 14. svibnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je jučer da predsjednik SDP-a Zoran Milanović čini sve da oteža put u Europsku uniju te kako je kao zastupnik u Saboru, da je češće bio na svom poslu, mogao znati sve što se u parlamentu na prijedlog Vlade radilo u vezi s poglavljem 23. Premijerku su novinari pitali kako komentira u petak izrečene kritike Zorana Milanovića, koji je kazao kako nije normalno ni potrebno da su veleposlanici vidjeli izvješće o pregovaračkom poglavlju 23 (pravosuđe i temeljna prava) prije hrvatske javnosti te da nije upoznat ni s detaljima drugih izvješća koja su slana u Bruxelles, pa ni oko procesuiranja kriminala i korupcije. "Rekla bih u kontekstu ovog velikog posla kojeg uspješno završavamo, da zapravo sve što radi, a pogotovo ono što govori Zoran Milanović pokazuje da ga teško mori činjenica da ćemo mi završiti pregovore i da ćemo postati članica Europske unije. I svime što je do sada i radio kao predsjednik stranke pokazao je da će učiniti apsolutno sve da oteža taj put", rekla je Kosor.

BLEIBURG - Komemoracijom bleiburškim i žrtvama križnog puta pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora obilježena je u subotu na bleiburškom polju 66. obljetnica najvećeg stradanja hrvatskog naroda u povijesti s porukom da treba pronaći i kazniti krivce, a grobišta žrtava istražiti i dostojno obilježiti. Izaslanik Hrvatskog sabora Andrija Hebrang rekao je da su na Bleiburgu i Križnom putu ubijeni nevini civili drugačijeg svjetonazora koji nisu imali pravo na obranu, grob ni pokop. "Ubili su njihova tijela, vezana žicom koja i danas svjedoči na kakav su način ubijeni, a njihove su kosti trebale zastrašiti preživjele", rekao je Hebrang. "Njihovu žrtvu ne smijemo zaboraviti, jer narod koji zaboravlja svoju prošlost često ju je osuđen ponavljati", poručio je Hebrang. Izaslanik hrvatske vlade, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko kazao je da je Bleiburg simbol gubilišta hrvatskog naroda na kojem su s rijetkom besćutnošću ubijeni civili, žene, djeca i starci koji su se tamo zatekli i bez prava na obranu. Izrazivši sućut njihovim obiteljima u ime vlade, Karamarkov spomen premijerke Jadranke Kosor izazvao je brojne zvižduke i komentare okupljenih te skandiranje generalu Anti Gotovini. "Oni koji negiraju zločine ponovno ih čine, jer se Europa očitovala o totalitarnom komunističkom sustavu i njegovim zločinima, a ovdje smo okupljeni da bismo izrazili svoju bol i nezadovoljstvo neprocesuiranjem zločina", poručio je Karamarko koji se založio za afirmaciju Tuđmanove Hrvatske kao slobodne, samostalne i suverene države te Domovinskog rata kao legalnog i legitimnog. Na komemoraciji se okupilo nekoliko tisuća hodočasnika, a prema nekim procjenama nešto manje nego prijašnjih godina. Tijekom komemoracije među novinarima se proširila informacija da je austrijska policija uz zabranu isticanja ustaškog znakovlja zabranila i isticanje slike hrvatskog generala Ante Gotovine, nepravomoćno osuđenog na haaškom tribunalu. Hina je iz izvora u austrijskom saveznom ministarstvu unutarnjih poslova danas doznala da nema nikakvih zakonskih uporišta po kojima bi se zabranilo isticanje slike Ante Gotovine u Austriji i da takve zabrane, shodno tome, nema.

GOSPIĆ - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović rekao je jučer da je za natječaj za nabavu 128 vozila hitne pomoći angažiran Prometni fakultet radi vještačanja vozila iz ponuda. Odgovarajući na pitanje novinara o produljenju do srpnja tog natječaja iz kolovoza prošle godine te višekratnim izmjenama uvjeta o kojima su pisali neki mediji, Milinović je rekao da sve dok se ne odabere najbolji ponuditelj on ne može ništa komentirati. "Kazao je međutim da je za taj natječaj angažiran Prometni fakultet da sačini analizu, odnosno vještačanje vozila iz ponuda, iako to nije zakonska obaveza, a "kako bi bili potpuno sigurni u tijek i provedbu natječaja". Milinović je u povodu 89. godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana otkrio u Gospiću njegovu bistu.

ŽUPANJA - Predstavom Zagrebačkog kazališta lutaka "Priča o konju" Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Zvonka Festinija, u Županji je sinoć započeo 18. festival glumca, koji će se do 23. svibnja, osim u Županji, održavati i u vukovarsko-srijemskim gradovima Vinkovcima, Vukovaru i Iloku. Posjetitelje u dvorani "Mladost" pozdravila je ovogodišnja izbornica festivala Zrinka Cvitešić, koja je od šezdesetak prijavljenih, za 18. festival glumca odabrala 20 predstava iz prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije. Festival je otvorenim proglasio ministar kulture Jasen Mesić, obećavši daljnju potporu ministarstva toj manifestaciji, ali i kazališnoj djelatnosti u Vukovarsko-srijemskoj županiji. "Festival glumca nosi duh kulture i otpora koji hrvatski narod nosi u sebi kroz brojna stoljeća", poručio je ministar Mesić. Uoči svečanosti otvorenja, u predvorju dvorane "Mladost" otvorena je izložba fotografija "Glumački parovi na Festivalu glumca" vinkovačkog fotoreportera i fotografskog kroničara Festivala glumca Dražena Bote.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙