FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 27. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Jako su dobri izgledi da pregovore završimo do kraja lipnja, ako ne tada, onda sigurno u srpnju, izjavio je danas glavni hrvatski pregovarač s EU Vladimir Drobnjak u Hrvatskom saboru, tijekom rasprave o izvješću o radu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora u drugoj polovici 2010. Drobnjak je rekao da nedavni sastanak ministara vanjskih poslova članica EU, iako nije objavljen datum završetka hrvatskih pregovora, ipak tome šire otvorio vrata, posebno s obzirom na poziv Europske komisije na što skoriju izradu završnih stajališta za preostalih četiri otvorena pregovaračka poglavlja. "To znači da su jako dobri izgledi da preostala poglavlja zatvorimo do kraja lipnja, a ako ne u lipnju, onda sigurno nekoliko tjedana poslije, u srpnju, te da ugovor o pristupanju EU potpišemo tijekom poljskoga predsjedanja", poručio je. Hrvatska, dodao je Drobnjak, u lipnju očekuje formalni datum pristupanja u EU, odnosno da Europska komisija tehnički datum 1. srpnja 2013. službeno i potvrdi. I predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić također je uvjerena kako ima zgleda da pregovori završe do kraja lipnja, "jer je za nas iz niza razloga to jako važno".

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić naglasio je danas kako je Hrvatski sabor, usklađujući hrvatske s propisima EU te u aktivnostima u međuparlamentarnoj suradnji, napravio velik posao u pristupanju Hrvatske EU. "Napravili smo velik posao u teškim uvjetima, kada je Hrvatska bila izložena posebnom promatranju. To smo izdržali zahvaljujući nacionalnoj državnoj politici u pristupanju EU", ocijenio je Bebić u raspravi o izvješću o radu Nacionalnog odbora. Bebić je istaknuo kako je najveća zasluga toga politički koncenzus svih parlamentarnih stranaka oko europskog puta Hrvatske. "To je kapital kojeg smo primjenjivali u bilateralnim razgovorima", kazao je. Osvrćući se na referendum oko ulaska u EU, naglasio je da kampanja mora biti pozitivna, dodajući međutim kako je dužnost predočiti građanima i one aspekte ulaska u EU koji se odnose na probleme i nisu u "ružičastom spektru". Bebić je pohvalio Sabor koji je tijekom tri godine donio oko 270 zakona kojima je hrvatsko zakonodavstvu usklađeno s propisima EU, Vladu koja je, kako je rekao, sukcesivno i na vrijeme pripremala zakonske prijedloge, te Nacionalni odbor. Saborski klubovi podržali su izvješće Nacionalnog odbora.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je danas u povodu Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske čestitku u kojoj je istaknuo da su pripadnice i pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske oslonac i jamac sigurnosti građanima, društvu i državi. Dana 28. svibnja obilježavamo dvadesetu obljetnicu postrojavanja Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, obilježavamo i slavimo Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske. Prigoda poput 20. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga povod je za prisjećanje na sve hrvatske slobodare, napose na hrvatske branitelje u obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu, na sve one koji su svojim djelovanjem i žrtvom doprinijeli hrvatskoj slobodi i samostalnosti, organiziranju i razvoju današnjih suvremenih Oružanih snaga i obrambenog i sigurnosnog sustava u cjelini. Aktivnosti koje obavljate danas u zemlji i inozemstvu, angažman u stabilizacijskim i mirovnim misijama i operacijama Ujedinjenih naroda, NATO saveza i Europske unije, obučne i vježbovne aktivnosti, zajedničko i koordinirano djelovanje s civilnim organizacijama u protupožarnim zadaćama, zaštiti od poplava, medicinskom prevoženju unesrećenih i oboljelih, operacijama traganja i spašavanja, u svim situacijama kada su ugroženi životi građana i turista, imovina i prirodni resursi, pokazatelj su značaja i zahtjevnosti profesije, vaših poslova i zadaća, poručio je hrvatski predsjednik. Oslonac ste, istaknuo je u čestitki Josipović, i jamac sigurnosti građanima, društvu i državi.

ZAGREB - U prigodi Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske 28. svibnja, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Ivo Josipović, na prijedlog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga i ministra obrane, redovno i izvanredno promaknuo je 136 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja, predsjednik Josipović donio je nekoliko odluka o dodjeli odlikovanja. Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom, za zasluge u izgradnji Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske, odlikovan je umirovljeni stožerni general Martin Špegelj. Redom Nikole Šubića Zrinskog, za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu, odlikovana je 41 ustrojstvena cjelina OS. Redom bana Jelačića, za ukupni doprinos u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, odlikovano je Zapovjedništvo obrane Grada Zagreba. Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u Domovinskom ratu, odlikovani su dva nastavna centra i 12 ustrojstvenih cjelina OS.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙